Σπ. Ταλιαδούρος: «Τη συνέχιση της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του έργου της μερικής εκτροπής του ρου του Αχελώου»


Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερώτηση, που υπέβαλε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικης Αλλαγής και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ζητά τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου της μερικής εκτροπής του ρου του Αχελώου, που αποτελεί έργο βιωσιμότητας ολόκληρης της Θεσσαλίας και κάθε Θεσσαλού.

Ειδικότερα η Ερώτηση του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

 

«Με δεδομένη πλέον, την, από 11/09/2012, απόφαση του ΔΕΕ επί των προδικαστικών ερωτημάτων που είχε αποστείλει το ΣτΕ για το μέλλον του έργου της εκτροπής του Αχελώου αλλά και σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (βάση της ΕΟ 2000/60) και τις σχετικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί, Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Χωρικής Ενότητας Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 και της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Μ. Σακελλαρίου-Μακραντωνάκη, που επισημαίνει την πτωτική τάση της στάθμης του νερού στη Θεσσαλία, η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για το υδροδυναμικό μέλλον της Θεσσαλίας, αλλά και τη βιωσιμότητα της ίδιας της Θεσσαλίας και των κατοίκων της.

Και αυτό διότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για την πατρίδα μας και τον αγροτικό κόσμο το ΣτΕ καλείται για μία ακόμη φορά, μετά και την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ – απάντηση επί των προδικαστικών ερωτημάτων του- να λάβει απόφαση επί του Εθνικού και Περιβαλλοντικά πολλαπλού σκοπού έργου της μερικής μεταφοράς τμήματος από το περίσσευμα των νερών του ποταμού Αχελώου αλλά, και των παράλληλων συναφών αλλά, «αυτόνομων» και «ανεξάρτητων» έργων Υδροηλεκτρικού σκοπού.

Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση όλων ότι η αναγκαιότητα κάλυψης του ελλειμματικού υδατικού ισοζυγίου και η πολλαπλή Περιβαλλοντική ωφελιμότητα επιβάλλουν την ολοκλήρωση και του υπόλοιπου 20% περίπου του έργου της μερικής εκτροπής του Αχελώου. Αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι ότι η ολοκλήρωση του έργου της μερικής εκτροπής του Αχελώου αποτελεί έργο Εθνικής εμβέλειας το μέγεθος του οποίου αποδεικνύεται κατά πρώτον, σε επίπεδο εξασφάλισης βιώσιμης ύπαρξης αλλά, και μεγιστοποίησης του «συγκριτικού πλεονεκτήματος» του Θεσσαλικού κάμπου, αυτό του πρωτογενούς τομέα σε ποιοτικό και ποσοτικό επίπεδο παρέχοντας, κατά το δυνατόν, αγροτοδιατροφική επάρκεια με οικονομίες κλίμακας και εισφέροντας στο τοπικό και Εθνικό ΑΕΠ και κατά δεύτερον, σε επίπεδο συνεισφοράς στον Ενεργειακό τομέα, με ενδυνάμωση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας με μία «καθαρή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας» αλλά, και με σημαντική οικονομική συνεισφορά.

Προς αυτή την κατεύθυνση η πολιτική βούληση και πράξη αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επανεκκίνησης και ολοκλήρωσης του έργου της μερικής εκτροπής του ρου του Αχελώου (φράγμα Συκιάς, σήραγγα μεταφοράς νερών από τον Αχελώο στη Θεσσαλία) που αποτελεί ζήτημα βιωσιμότητας ολόκληρης της Θεσσαλίας και κάθε Θεσσαλού.

 

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Υπάρχει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου της μερικής εκτροπής του ρου του Αχελώου;
  2. Βάσει ποιού χρονοδιαγράμματος και ποιας χρηματοδότησης θα εξασφαλιστεί η επανεκκίνηση και συνέχιση της εκτέλεσης των σχετικών έργων, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση του ζωτικής σημασίας έργου για τη Θεσσαλία και το Θεσσαλικό κάμπο;»

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζει τα επιδοτούμενα προγράμματα το ΚΕΚ ΕΥΡΩΙΔΕΙΑ
Επόμενο άρθρο "Μια υπέροχη βραδιά"