Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη, ζητά την στήριξη της Ελληνικής κτηνοτροφίας δίνοντας λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των κτηνοτρόφων, αλλά και χαράσσοντας ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την επιβίωση του κλάδου αυτού της οικονομίας που καρκινοβατεί πλέον αβοήθητος.
Ειδικότερα, η ερώτηση έχει ως εξής:
«
Οι κτηνοτρόφοι Καρδίτσας, όπως και όλοι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι μέσα στο συνεχιζόμενο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, που αντιμετωπίζει η χώρα μας, έχουν περιέλθει σε πλήρη απόγνωση καθώς η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν προώθησε τις θεσμικές παρεμβάσεις για την επίλυση των διαθρωτικών προβλημάτων της Ελληνικής Κτηνοτροφίας ούτε μείωσε τη γραφειοκρατία όπως δεσμεύθηκε ότι θα πράξει.
Ειδικότερα, η σημαντική αύξηση του αγροτικού τιμολογίου, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους των εισροών και ιδιαίτερα των ζωοτροφών και τις μειωμένες τιμές παραγωγού (γάλα και κρέας) αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για την κτηνοτροφία και ιδιαίτερα για τη σύγχρονη σταβλισμένη που αναμένεται ότι θα επηρεάσει άμεσα την ανταγωνιστικότητα των κτηνοτροφικών μας προϊόντων, αφού αυξάνεται το κόστος παραγωγής.
Οι κτηνοτρόφοι, που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, νιώθουν ακόμη πιο απροστάτευτοι αφού έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της καθυστέρησης πληρωμής τους από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και τους κρεατέμπορους.
Η γραφειοκρατία, τη μείωση της οποίας επαγγέλοταν η κυβέρνηση έμεινε τελικά στα χαρτιά. Ενδεικτικό είναι ότι για την κατασκευή ενός ποιμνιοστασίου απαιτείται η έκδοση τουλάχιστον δέκα διαφορετικών εγγράφων από δέκα διαφορετικές υπηρεσίες του Δημοσίου. ‘Ενας Δήμος για να μπορέσει να ενοικιάσει πλέον μια δημοτική έκταση σε κτηνοτρόφο για την κατασκευή ποιμνιοστάσιου πρέπει να ακολουθήσει μια τιτάνια και χρονοβόρα διαδικασία, που περιλαμβάνει την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ τριών Υπουργών), δέκα γνωμοδοτήσεων από διαφορετικές υπηρεσίες του Δημοσίου και την αποστολή όλων αυτών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τη διενέργεια του ελέγχου νομιμότητας.
Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι η κτηνοτροφία σήμερα καρκινοβατεί αβοήθητη και ότι ο κτηνοτροφικός κόσμος δικαιολογημένα αισθάνεται αγανακτισμένος και εγκαταλελειμμένος από την πολιτεία, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του κτηνοτροφικού πληθυσμού και το χειρότερο την αποδόμηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, τη στιγμή που αυτή θα έπρεπε να προστατευθεί και να ενισχυθεί συστηματικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο των
5,9 % του κτηνοτροφικού κόσμου είναι 25–35
ετών και αυτοί νιώθουν έντονη απογοήτευση και απαξίωση.
Κατόπιν αυτών Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1
. Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για τη μείωση του κόστους εισροών και κυρίως των ζωοτροφών για τον Έλληνα κτηνοτρόφο;
2
. Με ποια μέτρα προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει εκ νέου προοπτική στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου έτσι ώστε να διατηρηθεί αμείωτος ο κτηνοτροφικός πληθυσμός και επιπλέον να προσελκύσει νέους ανθρώπους να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον τομέα αυτό;
3
. Πώς θα προστατέψετε τον Έλληνα κτηνοτρόφο από τις βιομηχανίες γάλακτος και τους κρεατεμπόρους;
4
. Προτίθεσθε να προβείτε σε «πάγωμα»
των δανείων των κτηνοτρόφων και οικονομική τους ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών;
5
. Σε ποιες πρωτοβουλίες προτίθεσθε να λάβετε ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο φάσμα της γραφειοκρατίας που θάβει εν τη γενέσει της κάθε επιχειρηματική κτηνοτροφική δραστηριότητα προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κτηνοτροφικού κλάδου;»