Σπ. Ταλιαδούρος: «Τη διατήρηση του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας»


Ο Βουλευτής Καρδίτσας και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κ. Αρβανιτόπουλο έθεσε το θέμα της κατάργησης του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Παραρτήματος  Καρδίτσας, που ζήτησε η διοίκηση του Πανεπιστημίου Λάρισας και του υπέβαλε σχετικό υπόμνημα.

Στο υπόμνημα του ο κ. Ταλιαδούρος αναφέρει τα εξής:

«Και τα τέσσερα Τμήματα, που λειτουργούν στο Παράρτημα Καρδίτσας του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας διαθέτουν άριστες ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, με όλες τις απαραίτητες αίθουσες διδασκαλίας, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια σύγχρονης τεχνολογίας, βιβλιοθήκη, εστιατόριο και σπουδαστικές εστίες, ενώ διαθέτουν και άριστο εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως άλλωστε διαπίστωσε και ο Πρόεδρος της ΑΔΙΠ Καθηγητής κ. Ε. Κουφουδάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Καρδίτσα. Επίσης υπάρχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα για τους πτυχιούχους των Τμημάτων αυτών ενώ έχουν αξιολογηθεί θετικά.»

Ειδικότερα, για το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ο κ. Ταλιαδούρος υπογράμμισε ότι:

«Το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας βρίσκεται στην πρώτη σειρά των προτιμήσεων των υποψηφίων φοιτητών και ως εκ τούτου εισάγονται φοιτητές με υψηλό βαθμό πρόσβασης. Η υψηλή ποιότητα σπουδών και το ενδιαφέρον των φοιτητών για ένα πτυχίο υψηλών επαγγελματικών προοπτικών αποτυπώνεται στο ικανοποιητικό ποσοστό αποφοίτησης αυτών σε σχέση με τον αριθμό των φοιτούντων. Το Τμήμα προσφέρει γνώσεις σε γνωστικό αντικείμενο που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις ανάγκες της οικονομίας. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει το υψηλό ποσοστό απορρόφησης των πτυχιούχων του Τμήματος από την αγορά εργασίας. Επιπλέον, για το Τμήμα αυτό που σήμερα συστεγάζεται με το συγγενές Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων έχει ήδη δρομολογηθεί η ανέγερση νέου κτιρίου. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το συγκεκριμένο Τμήμα είναι το μοναδικό στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα αφού τα άλλα δύο Τμήματα που προσφέρουν την ίδια ειδικότητα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. Για τους λόγους αυτούς θεωρώ την πρόταση κατάργησης του ως άδικη, αβάσιμη και μη ενδελεχώς επεξεργασμένη. Αντιθέτως, θεωρώ ότι η παραμονή του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στο ΤΕΙ Καρδίτσας είναι επιβεβλημένη και ως εκ τούτου πρέπει με ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες και σωστό σχεδιασμό να ενισχυθεί περαιτέρω, ώστε να συμβάλει τα μέγιστα στην περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη και στην ενδυνάμωση των συνεργασιών του  με άλλα ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε προσωρινά και μέχρις ότου τα δημόσια οικονομικά επιτρέψουν την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για τη στελέχωση του Τμήματος, να υπάρξει συγχώνευση των δύο συγγενών Τμημάτων, δηλαδή του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων και του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, ώστε να λειτουργεί ένα Τμήμα με δύο κατευθύνσεις. Με τον τρόπο αυτό οι φοιτητές και των δύο συγγενών τμημάτων θα διδάσκονται μαζί τα κοινά μαθήματα εργαστήρια, ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να επιλέγουν την κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσουν διαλέγοντας ή το επιστημονικό πεδίο της Τεχνολογίας Τροφίμων ή αυτό της Διατροφής και Διαιτολογίας και να απονέμεται πτυχίο ανάλογα με την κατεύθυνση επιλογής.

Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας που έχει πολλά να προσφέρει στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου αλλά και επιτυγχάνεται και η πολυπόθητη εξοικονόμηση πόρων με την επίτευξη οικονομίας κλίμακας τόσο σε εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών του Πανεπιστημίου.»

Προηγούμενο άρθρο Στο τέλος μίλησε ο Α.Σ.Καρδίτσας που επικράτησε με 64-47 των Μάγων Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Μία πολύ όμορφη βραδιά επιφύλαξε στη ομάδα του ΣΠΑ Καρδίτσας ο Κωνσταντίνος Κοτρώτσιος