Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης & Οικονομικών ζητά τη διατήρηση του ήδη δοκιμασμένου και πετυχημένου δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους ασθενέστερους, προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, κάθε κατηγορίας του προγράμματος αυτού, αφού είχαν προσληφθεί με αξιοκρατικές διαδικασίες ΑΣΕΠ (νόμος 2190), και που επί σειρά ετών προσέφεραν συνεχή υπηρεσία.
Στην ερώτηση του ο κ. Ταλιαδούρος επισημαίνει ότι το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δομές πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας της χώρας, που σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, θεωρείται ως η προνοιακή υπηρεσία με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Στην ερώτηση του ο κ. Ταλιαδούρος αναφέρει:
« Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δομές πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας της χώρας, που σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, θεωρείται η προνοιακή υπηρεσία με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τα πορίσματα της έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας για λογαριασμό του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τα οποία το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» πέτυχε την πλέον υψηλή αποδοχή από τον πληθυσμό και αυτό χάρις στην συνέπεια και την προσπάθεια όλων των εργαζομένων (κοινωνικοί επιστήμονες, νοσηλευτές, οικογενειακοί βοηθοί), που προσελήφθησαν με αξιοκρατικές διαδικασίες ΑΣΕΠ (νόμος 2190), και κατάφεραν και δημιουργήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους εξυπηρετούμενους επί σειρά ετών.
Δυστυχώς όμως σήμερα, τρεις μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος η πολιτεία δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι τόσο με το μέλλον του ίδιου του Προγράμματος, το μέλλον των Δομών του όσο και το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στο πρόγραμμα αυτό, που επί σειρά ετών (πλέον των οκτώ) δουλεύουν με πλήρες ωράριο και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, θεωρούμενοι ωστόσο συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Επιπλέον οι χιλιάδες ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ που επωφελούνται των υπηρεσιών που προσφέρονται αγωνιούν για το αύριο, αγωνιούν για το αν θα συνεχίσει το κράτος να τους παρέχει τις υπηρεσίες που δέχονταν, αφού η πολιτεία δεν μερίμνησε να παγιώσει τις υπηρεσίες αυτές που θα χαρακτήριζαν το κράτος ως ένα Κράτος Πρόνοιας.
Η ανάγκη διατήρησης του προγράμματος αυτού είναι ουσιαστικής σημασίας τόσο για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, μέσω της ύπαρξης ενός ήδη δοκιμασμένου και πετυχημένου δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους ασθενέστερους, τους έχοντες περισσότερο ανάγκη αδύναμους και ανήμπορους συμπολίτες μας αλλά και για της αποδεδειγμένης μείωσης του κόστους λειτουργίας των ασφαλιστικών οργανισμών που έχει επιφέρει, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΚΕ.
Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- 1. Ποιο το μέλλον του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι»;
- 2. Πότε προβλέπεται η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του προγράμματος, που εξακολουθούν στην πλειοψηφία τους να μένουν απλήρωτοι από την 1/1/2011, φέρνοντας τους σε απόγνωση και οικονομική δυσπραγία;
- 3. Προτίθεται η κυβέρνηση να διασφαλίσει τις θέσεις εργαζομένων, κάθε κατηγορίας του προγράμματος αυτού, αφού είχαν προσληφθεί με αξιοκρατικές διαδικασίες ΑΣΕΠ (νόμος 2190), και που επί σειρά ετών προσέφεραν συνεχή υπηρεσία;
- 4. Πώς το κράτος σκοπεύει να αξιοποιήσει το έμπειρο και εξειδικευμένο σε κοινωνικοπρονοιακές δομές προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των ατόμων που απειλούνται με στιγματισμό και εγκλεισμό;