Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ζητά την προώθηση ενός πλέγματος μέτρων για την αντιμετώπιση του ανησυχητικού πλέον φαινομένου της ανεργίας, που σύμφωνα με στοιχεία εκτινάχθηκε κατά 36,5 % μέσα σε ένα έτος, με την πλειοψηφία των ανέργων να αναζητούν εργασία για περισσότερο από ένα χρόνο.
Στην ερώτηση του ο κ. Ταλιαδούρος αναφέρει:
«Στο ποσοστό του 16,3% σκαρφάλωσε η ανεργία κατά το β’ τρίμηνο του έτους, από το 11,8% που ήταν αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και το 15,9% κατά το α’ τρίμηνο του 2011 ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ η ανεργία μπορεί να αγγίξει και το 22% στο τέλος του 2011. Δηλαδή μιλάμε για 1.150.000 ανέργους. Τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν εκτίναξη της ανεργίας κατά 36,5 % μέσα σε ένα έτος, με την πλειοψηφία των ανέργων να αναζητούν εργασία για περισσότερο από ένα χρόνο.
Περιφέρειες όπως η Δυτική Μακεδονία με ποσοστό ανεργία στο 23,1%, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 20,7% και η Κεντρική Μακεδονία με 18,8% αποτελούν τις περιφέρειες εκείνες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας.
Σύμφωνα δε, με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ένας στους πέντε πολίτες κοντά στην παραγωγική ηλικία 45 ετών είναι χωρίς δουλειά.
Η έκρηξη αυτή της ανεργίας έχει ήδη προκαλέσει «αιμορραγία» εσόδων στα ταμεία, ύψους δισ. ευρώ ετησίως, λόγω της μη καταβολής εισφορών. Η ανασφάλεια δε και η απαισιοδοξία είναι διάχυτες, τόσο μεταξύ των εργαζομένων όσο και μεταξύ αυτών που είναι χωρίς δουλειά. Χιλιάδες άνθρωποι δεν αναζητούν εργασία, διότι πιστεύουν ότι δεν θα καταφέρουν να βρουν δουλειά ενώ από την άλλη χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας από το φόβο ή και τη βεβαιότητα ότι θα χάσουν αυτήν που έχουν.
Δυστυχώς το 2011 καταγράφονται τα ίδια ποσοστά ανεργίας με το 1960 τότε που η ανεργία οδηγούσε χιλιάδες ανέργους σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Κεντρική Ευρώπη.
Από την άλλη η συρρίκνωση του ΑΕΠ με ρυθμούς της τάξεως του 7%, ο πολύ μικρός αριθμός επενδυτικών σχεδίων, μόλις 142 στον αριθμό, που υποβλήθηκαν σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου, η μείωση στις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων κατά 50% σε σχέση με το 2008, όπως αυτή αποτυπώνεται στην έκθεση για τις Διεθνείς Επενδύσεις του ΟΗΕ για το 2010 και οι πολύ χαμηλές απορροφήσεις των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, μαρτυρούν ότι το «επιχειρείν» νοσεί σοβαρά και επομένως η πολυπόθητη ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας δεν επιτυγχάνεται.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός;
Εκπονείται σχεδιασμός για την προώθηση ενός πλέγματος μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας;»