Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας ζητά την δημιουργία ενός απλού διοικητικού και φορολογικού συστήματος, που δε θα δημιουργεί νομικά, γραφειοκρατικά και διαδικαστικά αντικίνητρα στους επιχειρηματίες.
Στην ερώτηση του ο κ. Ταλιαδούρος επισημαίνει ότι το «επιχειρείν» νοσεί σοβαρά στη χώρα μας και επομένως η πολυπόθητη ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας δεν επιτυγχάνεται αφού οι όποιοι επιμέρους μηχανισμοί αναθέρμανσης της οικονομίας και της ανάπτυξης, όπως ο νόμος για το fast track και η διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων, έχουν προωθηθεί, δεν επαρκούν για τη δημιουργία θετικού κλίματος επενδύσεων.
Στην ερώτηση του ο κ. Ταλιαδούρος αναφέρει:
«Η συρρίκνωση του ΑΕΠ με ρυθμούς της τάξεως του 7%, ο πολύ μικρός αριθμός επενδυτικών σχεδίων, μόλις 142 στον αριθμό, που υποβλήθηκαν σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου που αντιστοιχεί σε ενισχύσεις της τάξης των 94 εκατ. ευρώ για φοροαπαλλαγές και 97 εκατ. για επιχορηγήσεις, η μείωση στις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων κατά 50% σε σχέση με το 2008, όπως αυτή αποτυπώνεται στην έκθεση για τις Διεθνείς Επενδύσεις του ΟΗΕ για το 2010, οι πολύ χαμηλές απορροφήσεις των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που οδήγησαν τη χώρα στην 20ή θέση μεταξύ των 27 κρατών -μελών της ΕΕ και που έκριναν επιβεβλημένη την τεχνική συνδρομή με κοινοτικούς εμπειρογνώμονες καθώς και η δραματική μείωση της χρηματοδότησης στη Ζώνη Καινοτομίας παρά τις διακηρύξεις για ενίσχυση του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, μαρτυρούν ότι το «επιχειρείν» νοσεί σοβαρά και επομένως η πολυπόθητη ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας δεν επιτυγχάνεται. Και αυτό διότι χωρίς επιχειρηματίες, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχει Ανάπτυξη, δεν υπάρχουν τζίροι και δημόσια έσοδα, δεν υπάρχει μεσαία τάξη, δεν υπάρχει Οικονομία.
Επιπλέον οι έκτακτες εισφορές και η συνολική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων δημιουργούν αρνητικό επενδυτικό περιβάλλον με αποτέλεσμα η ανταγωνιστικότητα της χώρας να βυθίζεται στο ναδίρ και η ύφεση μετατρέπεται ραγδαία σε κρίση απασχόλησης, με το επίσημο ποσοστό ανεργίας να πλησιάζει το 17%. Προκλήσεις για την επιχειρηματική κοινότητα δεν υπάρχουν και επομένως η χώρα μας αδυνατεί να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια, προκειμένου να ιδρυθούν νέες επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Επιμέρους μηχανισμοί αναθέρμανσης της οικονομίας και της ανάπτυξης, όπως ο νόμος για το fast track και η διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων δεν επαρκούν. Χρειάζεται ένα καλά συντονισμένο πλέγμα μέτρων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα απλό διοικητικό και φορολογικό σύστημα, που δε θα δημιουργεί νομικά, γραφειοκρατικά και διαδικαστικά αντικίνητρα στους επιχειρηματίες.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- 1. Εκπονείται σχεδιασμός για την προώθηση συνολικών μέτρων, κυρίως φορολογικών, προκειμένου η χώρα μας να γίνει φιλική ως προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην επέκταση των υφιστάμενων;
- 2. Με ποια πολιτική προτίθεται να εξασφαλίσει την πλήρη αξιοποίηση όλων των εργαλείων που διατίθενται, προκειμένου να αρχίσει να εκδηλώνεται νέο επιχειρηματικό ενδιαφέρον τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό της χώρας;
- 3. Ποιοι λόγοι οδήγησαν την Ελλάδα στην 20η θέση όσον αφορά τις απορροφήσεις στην Ε.Ε. από την 5η θέση που βρίσκονταν το Σεπτέμβριο του 2009;
- 4. Υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τις επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας;»