Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη λήψη πρωτοβουλιών για την οικονομική στήριξη του κτηνοτροφικού κλάδου, προκειμένου και ο κλάδος να διατηρηθεί ζωντανός και να ενδυναμωθεί περαιτέρω όσο και για να καλυφθεί το υπάρχον έλλειμμα της κτηνοτροφικής παραγωγής.
Ειδικότερα, η Ερώτηση του κ. Σπύρου Ταλιαδούρου έχει ως εξής:
«Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας έχει επισημάνει εγγράφως ότι η κτηνοτροφική δραστηριότητα εδώ και τρία χρόνια καρκινοβατεί καθώς οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν την η τεράστια αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (ξηρασία αλλά και παγωνιά) που επέφεραν μεγάλη μείωση της παραγωγής τους, καθώς και το γεγονός ότι οι τράπεζες όχι μόνο δεν τους χρηματοδοτούν, αλλά παρακρατούν ποσά των όποιων επιδοτήσεων για τις δόσεις των δανείων που έχουν πάρει.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και το έγγραφο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας που αναφέρει ότι ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο χειρότερος χειμώνας των τελευταίων 20 ετών (ανομβρία – παγωνιά) για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και δημιούργησε πολλά προβλήματα στις εγκαταστάσεις, στο ζωικό κεφάλαιο, επιφέροντας μείωση ακόμα και 50% στην παραγωγή, την ώρα που το κόστος διατροφής εκτινάχθηκε στα ύψη.
Οι συνθήκες αυτές που αποθαρρύνουν τους Έλληνες κτηνοτρόφους και τους οδηγούν στην απόγνωση μπορεί να έχουν τη δυσμενέστερη επίδραση στην κοινωνική και οικονομική συνοχή της υπαίθρου αλλά και της χώρας γενικότερα. Και αυτό διότι οι κτηνοτρόφοι αδυνατώντας πλέον να ανταποκριθούν σε κάθε είδους οικονομική τους υποχρέωση προς τις τράπεζες, ιδιώτες ή προς τον ΟΓΑ πόσο μάλλον να συντηρήσουν τις οικογένειες τους εγκαταλείπουν την κτηνοτροφική τους δραστηριότητα δημιουργώντας έλλειμμα στην κτηνοτροφική παραγωγή με δυσμενείς επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.
Μέσα σε αυτό το αρνητικό και δυσοίωνο περιβάλλον η περικοπή κατά 60 εκατ. ευρώ της εξισωτικής αποζημίωσης λειτουργεί ως ταφόπλακα για τον κτηνοτροφικό κόσμο και ιδιαιτέρως για τους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών., με την περικοπή κατά 60 εκατομμύρια ευρώ της εξισωτικής αποζημίωσης, την ορεινή κτηνοτροφία αφού οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση της στραγγίζουσας πλέον ρευστότητας.
Κατόπιν αυτών Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις οικονομικές της εκκρεμότητες για τα έτη 2007, 2008, 2009, 2010 όπως και για το υπόλοιπο 30% και το 70% της εξισωτικής από το 2009 και του 2010 αντίστοιχα;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της ανάκλησης της περικοπής κατά 60 εκατ. ευρώ της εξισωτικής αποζημίωσης ώστε να μην στραγγίσει τελείως σε ρευστότητα ο κτηνοτροφικός κόσμος;
3. Θα δοθεί η ειδική στήριξη του άρθρου 68 του Καν. 73/2009 σε όσους κτηνοτρόφους η παραγωγή επλήγη από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα και πότε;
4. Θα επιστραφεί και πότε στους κτηνοτρόφους ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο;
5. Με ποια μέτρα προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει προοπτική στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου έτσι ώστε νέοι άνθρωποι να θελήσουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την κτηνοτροφία;
6. Πώς η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει την κτηνοτροφία της χώρας μας, με στόχο να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή και εξασφαλισθεί η απασχόληση στις ορεινές και δυσπρόσιτες κυρίως περιοχές, αλλά και γενικότερα στην ελληνική ύπαιθρο;»