Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας , Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ζητά από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το μέλλον του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), που λόγω ελλειπούς διοικητικής και πολιτικής στρατηγικής, απαξιώνεται με κίνδυνο να χαθεί η τεχνογνωσία του μόνιμου αλλά και του επί εξαετίας συμβασιούχου προσωπικού. Οι λανθασμένες αυτές επιλογές έχουν άμεσες επιπτώσεις στην υλοποίηση των έργων.
Ειδικότερα, η ερώτηση του κ. Ταλιαδούρου είναι η εξής:
«Ο Οργανισμός Σχολικών κτιρίων για 48 χρόνια αποτελούσε τον Εθνικό σύμβουλο του Υπουργείου Παιδείας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών υποδομών, τον εξοπλισμό όλων των σχολικών μονάδων της επικράτειας. Αποτελούσε δε μέχρι το 2009 έναν από τους πιο αξιόπιστους δημόσιους φορείς παραγωγής δημοσίων έργων στη χώρα.
Κατά τη χρονική περίοδο 2004 – 2009 υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς υλοποίησε συμβατικά έργα χρηματοδοτούμενα από το ΠΔΕ που ξεπερνούσαν τα 600 εκ Ευρώ, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε και συνέχισε να υλοποιεί έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προϋπολογισμού 1, 2 δις Ευρώ.
Υπήρξε επίσης ένας από τους βασικούς παράγοντες απορρόφησης κονδυλίων για το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης και το ΕΣΠΑ. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα σχεδίασε και εκτέλεσε εξειδικευμένα προγράμματα για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων και την τεχνολογική και περιβαλλοντική αναβάθμιση τους.
Επίσης ήταν ο πρώτος φορέας του ευρύτερου δημοσίου τομέα που σχεδίασε και δρομολόγησε με ΣΔΙΤ έργα κατασκευής, συντήρησης και διαχείρισης σχολικών μονάδων σε όλη την επικράτεια προϋπολογισμού περίπου 600 εκ. Ευρώ.
Το έργο αυτό ήταν αποτέλεσμα της συσσωρευμένης και εξειδικευμένης τεχνογνωσίας των εργαζομένων, τόσο του μόνιμου και ιδιαίτερα έμπειρου προσωπικού, όσο και των νεώτερων συμβασιούχων οι οποίοι μετά την περίπου εξαετή παρουσία τους στον οργανισμό και σε συνδυασμό με την συνταξιοδότηση μεγάλου μέρους των παλαιοτέρων στελεχών, είναι έτοιμοι να πάρουν τη σκυτάλη και να συνεχίσουν.
Δυστυχώς σήμερα ενάμιση χρόνο μετά η εικόνα του οργανισμού άλλαξε άρδην σαν αποτέλεσμα της θολής και λανθασμένης διοικητικής και πολιτικής λειτουργίας του.
Ο ΟΣΚ έχασε την αξιοπιστία του στη αγορά, και αδυνατεί να ανταπεξέλθει ακόμα και στις πιο απλές διαδικασίες διαχείρισης του αντικειμένου του το οποίο ακόμα παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό σαν αποτέλεσμα της έλλειψης συγκεκριμένης διοικητικής και πολιτικής στρατηγικής.
Οι λανθασμένες επιλογές της διοίκησης και η έλλειψη επαρκούς και έγκαιρης χρηματοδότησης έχουν άμεσες επιπτώσεις στην υλοποίηση των έργων, με αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, με τις παρεμβάσεις των αρμοδίων δικαστηρίων να πληθαίνουν και το ηθικό των εργαζομένων να καταστρέφεται καθημερινά από την έλλειψη σχεδίου και προοπτικής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της θλιβερής εικόνας που παρουσιάζει ο ΟΣΚ σήμερα είναι η διάσταση απόψεων του Προέδρου του ΔΣ και του Διευθύνοντος Συμβούλου, η οποία παίρνει σοβαρές διαστάσεις καθώς λειτουργία και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου κινδυνεύουν από μη επαρκή τεκμηρίωση των εισηγήσεων και λανθασμένες και παράτυπες επιλογές.
Για τους λόγους αυτούς ερωτάται η κ. Υπουργός:
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον ΟΣΚ;
- Με τι τρόπο θα αντιμετωπιστεί το θέμα των 200 περίπου συμβασιούχων του ΟΣΚ των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες του 2011, ιδιαίτερα όταν μια πιθανή αποχώρηση τους θα αφήσει τις υπηρεσίες του οργανισμού αποδεκατισμένες και η τεχνογνωσία και εμπειρία που αποκόμισαν θα χαθεί;
- Πώς θα αντιμετωπιστεί από τα αρμόδια υπουργεία η σοβαρή διάσταση απόψεων των δύο εκπροσώπων της διοίκησης του ΟΣΚ;»