Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, σε συνέχεια προηγούμενης ερώτησης του σχετικά με την πορεία του ΕΣΠΑ με νέα Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τoν Υπουργό Oικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αφού επισημαίνει για μια φορά ακόμη τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ και τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά που έχει στραγγίσει από ρευστότητα ζητά τη λήψη μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, τόσο σε επίπεδο τομεακών προγραμμάτων των υπουργείων, όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ειδικότερα, η Ερώτηση του κ. Σπύρου Ταλιαδούρου έχει ως εξής:
«Στις 26/10/2010 είχα καταθέσει την υπ’ αριθμ. 5471 Ερώτηση με θέμα «ΕΣΠΑ – ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν3299/2007» όπου επεσήμανα τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, καθυστερήσεις που οδήγησαν στο κατρακύλισμα της χώρας μας από την 5η θέση στις απορροφήσεις πέρσι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην 23η φέτος παρά τις μεγάλες αλλαγές στον τομέα της ανάπτυξης και της αγοράς που υπόσχονταν η κυβέρνηση θέτοντας ως προτεραιότητα την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.
Στην ερώτηση αυτή είχα επίσης επισημάνει ότι η αγορά στραγγίζει από ρευστότητα, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται και η ελληνική επιχείρηση σβήνει καθώς η εισροή κοινοτικού χρήματος στην αγορά γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, αφού σε επίπεδο τομεακών προγραμμάτων η απορρόφηση φθάνει μόλις το 2,21%, ενώ σε ό,τι αφορά στα περιφερειακά προγράμματα η απορρόφηση βρίσκεται στο 7,07% όταν την ίδια στιγμή 26 δις Ευρώ περιμένουν αναξιοποίητα, λόγω γραφειοκρατίας.
Και ενώ απάντηση δεν έλαβα για τους λόγους που η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ βρίσκονται σε τόσο χαμηλό επίπεδο, για το ποια μέτρα προτίθεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για την καλύτερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, τόσο σε επίπεδο τομεακών προγραμμάτων των υπουργείων, όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και για το πόσες μελέτες έργων έχουν υποβληθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και πόσα έχουν ενταχθεί στο νομό Καρδίτσας η πολυδιαφημιζόμενη τροποποίηση του νόμου για το ΕΣΠΑ έφερε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα γεγονός που μαρτυρείται και από την απόφαση συγκρότησης ομάδας εργασίας με έργο της τη «διατύπωση και εφαρμογή προτάσεων για την άμεση απλοποίηση των υπαρχόντων συστημάτων του ΕΣΠΑ, για την αύξηση και την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων», που ελήφθηκε πρόσφατα.
Και όχι μόνο η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης για την αύξηση της απορροφητικότητας είναι μηδενική αλλά δημιουργεί και επιπλέον εμπόδια με τη δημιουργία ταμείων χαρτοφυλακίου, στα οποία μεταβιβάζει τους πόρους, προκειμένου να εμφανίσει μια πλασματική απορρόφηση αδιαφορώντας για το πότε πραγματικά τα κοινοτικά κονδύλια θα φτάσουν στους τελικούς αποδέκτες, θα διοχετευθούν δηλαδή στην πραγματική οικονομία.
Επιχειρησιακά Προγράμματα (Ε.Π) που καλύπτουν τομείς «πρώτης προτεραιότητας» για την κυβέρνηση σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, όπως ψηφιακή σύγκλιση, διοικητική μεταρρύθμιση, που συνδέονται και με την εφαρμογή του Καλλικράτη, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, Ενίσχυση Προσπελασιμότητας, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, και Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού έχουν βαλτώσει.
Ειδικά στον τομέα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων η κατάσταση είναι δραματική. Η υποσχόμενη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποδείχθηκε φρούδα ελπίδα. Και αυτό διότι η κυβέρνηση τις επιβάρυνε με το φορολογικό νόμο, περιέκοψε το Δεκέμβριο του 2010 τα 2δις ευρώ του προγράμματος για τις μικρομεσαίες συμπεριλαμβανομένων και των Τουριστικών μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) για να ξανααυξήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος κατά 150 εκατ Ευρώ χωρίς όμως και πάλι να καλύπτει τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ενίσχυση της ρευστότητας αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Προγράμματα όπως το Πρόγραμμα «Κλαδικά σχέδια αναδιάρθρωσης», μέσω ΟΑΕΔ, που μπορούσαν να δώσουν ώθηση σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, αποδεικνύονται στην πράξη αναποτελεσματικά λόγω αδράνειας επι μακρόθεν, αφού σχεδιάστηκαν πολύ νωρίτερα, και δεν υπήρξε επικαιροποίηση τους με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται πια στις τρέχουσες συνθήκες έκτακτης ανάγκης των επιχειρήσεων της χώρας. Τα Προγράμματα Ενίσχυσης Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας έχουν ουσιαστικά παγώσει αφού ενώ οι προτάσεις υποβλήθηκαν μέχρι 16/11/2009, οι τελικές Εκθέσεις Ελέγχου δεν προχωρούν για όσους έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες κει επομένως δεν μπορεί να γίνει η τελική αποπληρωμή. Επιπλέον τα γραφειοκρατικά προβλήματα: στην αξιολόγηση των προτάσεων και στις διαδικασίες ελέγχου επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση καθώς και οι τράπεζες που είναι φορείς υποδοχής αιτήσεων, έχουν αναθέσει την αξιολόγηση σε εταιρείες συμβούλων με αποτέλεσμα να υπάρχει μια προφανής απορία σχετικά με τα πελατειακά δίκτυα τα οποία δημιουργούνται σε βάρος των επιχειρήσεων.
Και όλα αυτά όταν μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε η έναρξη αναθεώρησης του σχεδιασμού του ΕΣΠΑ, όταν ο κίνδυνος επιστροφής κονδυλίων είναι ορατός λόγω κενών που υπάρχουν στους μηχανισμούς ελέγχου των κοινοτικών κονδυλίων, όπως εντόπισε η ΕΔΕΛ, όταν η κυβέρνηση δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο σχετικά με τους διαρθρωτικούς δείκτες του ΕΣΠΑ και την επίτευξη των στόχων που θέτει η στρατηγική «Ευρώπη 2020».
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Γιατί η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ βρίσκονται ακόμη σε τόσο χαμηλό επίπεδο;
- Με ποια μέτρα προτίθεται η κυβέρνηση να βελτιώσει τη θέση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κατάταξη και να εξασφαλίσει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, τόσο σε επίπεδο τομεακών προγραμμάτων των υπουργείων, όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση;
- Ποιες μελέτες έργων έχουν υποβληθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007-2013 μέχρι σήμερα πανελλαδικά και πόσες στο Νομό Καρδίτσας;
- Ποια έργα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 πανελλαδικά και πόσα στο Νομό Καρδίτσας;
- Πόσα χρήματα έχουν εκταμιευθεί συνολικά από το ΕΣΠΑ για όλη την Ελλάδα από το 2008 και πόσα για το νομό Καρδίτσας;
- Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί προς υπαγωγή στο Ν 3299/2007;»