Μεταξύ συμφωνίας και ρήξης κινείται η Ελλάδα. Δυστυχώς, η αναποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα. Δεν μπορεί να θέτει τα κομματικά του συμφέροντα πάνω από το εθνικό συμφέρον. Η «λεβεντιά των διαπραγματεύσεων από τον Φεβρουάριο του 2015 οδήγησε την οικονομία σε οπισθοδρόμηση, ο προϋπολογισμός εκτροχιάστηκε και η τρόικα έχει ζητήσει πιο επώδυνα μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που δημιουργήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η χώρα υποφέρει από την ταχύτατη απώλεια εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας. Είναι συνεπώς αναγκαίο να υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, διαφορετικά η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στο ευρώ ή έξω από το ευρώ. Θα οδηγηθούμε σε ολική καταστροφή.
Ειδικότερα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε ακύρωση επενδύσεων. Το κράτος θα υποστεί τεράστια ζημιά από τη καθυστέρηση πολιτών και επιχειρήσεων στην πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Η απώλεια εσόδων θα βαθύνει την εξωτερική στάση πληρωμών. Η Κυβέρνηση δεν θα πληρώσει το Ταμείο και θα θέσει τη χώρα σε μερική χρεοκοπία. Στο εσωτερικό, το κράτος θα μεταθέσει «μέχρι νεωτέρας» το σύνολο των υποχρεώσεών του. Μισθοί , συντάξεις και προμήθειες θα πληρωθούν μόνο κατά ένα κάποιο μέρος τους.
Το τραπεζικό σύστημα θα υποστεί σοβαρό κλονισμό. Ανάλογα με το μέγεθος του πανικού, οι τράπεζες θα χρειαστεί να κλείσουν έναν αριθμό τραπεζικών καταστημάτων, να θέσουν σε τεχνική αργία μερίδα των εργαζομένων τους, να περιορίσουν τις ώρες λειτουργίας τους. Αρχικώς θα περιοριστεί η τροφοδοσία των ΑΤΜς μέχρις ότου διασφαλιστεί η απαιτούμενη αυξημένη προστασία από τα αρμόδια κρατικά όργανα.
Αποτέλεσμα θα είναι η ολική καταστροφή με κατάρρευση των Τραπεζών, μεγάλος πληθωρισμός, τεράστια μείωση της αγοραστικής δύναμης των ελλήνων, ελλείψεις σε βασικά αγαθά και περιθωριοποίηση της χώρας . Και βέβαια υπάρχει κίνδυνος και για γεωπολιτική αστάθεια.
Χρειάζεται λοιπόν, έστω και τώρα μία συμφωνία. Διαφορετικά θα οδηγηθούμε από το κακό στο χειρότερο.
Η συμφωνία της τελευταίας στιγμής θα είναι μέτρια και χωρίς τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλά θα είναι κατά πολύ υπέρτερη σε σύγκριση με το χάος της χρεοκοπίας και της δραχμής. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να την υπογράψει άμεσα!
Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη να παραμείνει η χώρα στο ευρώ χωρίς χρεοκοπία. Για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ χωρίς χρεοκοπία και ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες, κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να συμφωνήσει και κατόπιν να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα. Το φορτίο είναι αναμφίβολα βαρύ. Αν δεν το αντέχει ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να το σηκώσει από κοινού με άλλες «πλάτες» και να μοιρασθεί την ευθύνη της διάσωσης της Ελλάδας.