Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2013, επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός αποτυπώνει μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για το μέλλον της πατρίδας μας.
Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων στην ομιλία του τόνισε:
«Τα τελευταία χρόνια όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες, η πραγματική οικονομία ακολούθησε μια έντονα πτωτική πορεία και βυθίστηκε σε μια πρωτοφανή ύφεση ωστόσο, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα δεν ήταν ανάλογο της τεράστιας συνεισφοράς των Ελλήνων. Τα αποτελέσματα αυτά αποδίδονται στο ότι δεν δόθηκε όταν έπρεπε η δέουσα προσοχή σε μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας και την τόνωση της παραγωγικής διαδικασίας. Και αυτή είναι η αφετηρία, από την οποία ξεκινάει η προσπάθεια που απεικονίζεται στον προϋπολογισμό του 2013, ώστε τα μέτρα που προβλέπονται να έχουν όντως αποτέλεσμα και να διασφαλίσουν την παραμονή της χώρας μας στο Ευρώ και την αναπτυξιακή της προοπτική.
Ο προϋπολογισμός, δεν αποτελείται μόνο από πίνακες και την εισηγητική έκθεση. Είναι η συγκεφαλαίωση όλων των πολιτικών πρωτοβουλιών, όλων των δύσκολων αποφάσεων, όλων των καινοτόμων αλλαγών, η εφαρμογή των οποίων συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για να μην οδηγηθεί η χώρα στο χάος. Είναι η αποτύπωση μιας κυρίαρχης, ιστορικής και στρατηγικής εθνικής επιλογής. Της επιλογής, να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και το ευρώ.
Όπως επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός «το κορυφαίο στοιχείο που υπαγορεύει τις υποχρεώσεις των πολιτικών σε ώρες κρίσης είναι να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στο λαό και να δείξουμε αποφασιστικότητα στην επιτέλεση του εθνικού μας καθήκοντος». Αυτό πράξαμε την Τετάρτη ψηφίζοντας τα σκληρά και επώδυνα για τους πολίτες μέτρα των νέων περικοπών για να πάρουμε την επόμενη δόση, να διασφαλίσουμε τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και το ευρώ και να θέσουμε τη βάση για να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Εκεί πρέπει πλέον από την Δευτέρα να στρέψει η Κυβέρνηση την προσπάθειά της. Στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να αλλάξει το σκηνικό της οικονομίας. Οι δύο άξονες της πολιτικής μας πρέπει να είναι Ανάπτυξη και Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Για να δημιουργηθούν επενδύσεις και να υπάρξει ανάπτυξη θα πρέπει:
α) Να αντιστραφεί το ψυχολογικό κλίμα. Να κερδίσει το κράτος την εμπιστοσύνη των πολιτών.
β) Να εφαρμοστεί το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να προσελκυθούν επενδύσεις κυρίως στους τομείς που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως είναι ο τομέας της ενέργειας, η παραγωγή καινοτόμων παραδοσιακών προϊόντων στον αγροδιατροφικό τομέα και στους κλάδους τουρισμού και πολιτισμού. Ο πρωτογενής τομέας στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έχει σημαντικές δυνατότητες για ανάπτυξη, εφόσον γίνουν στοχευμένες κινήσεις, με πρώτη την επίσπευση των διαδικασιών όπως η εγγραφή νέων αγροτών στον ΟΓΑ, που σήμερα παρατηρούνται υπερβολικές καθυστερήσεις.
γ) Να δοθούν φορολογικά και άλλα κίνητρα στις επιχειρήσεις που καινοτομούν, παράγουν και έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Το κεφάλαιο δεν είναι ο εχθρός του λαού. Είναι η δύναμη που δημιουργεί επενδύσεις, θέσεις εργασίας και παράγει πλούτο, εφόσον υπάρχουν παράλληλα και οι αποτελεσματικοί κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου.
δ) Να υπάρξει δραστική απλούστευση των διαδικασιών της κρατικής μηχανής, αύξηση της διαύγειάς της και δημιουργία κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης.
ε) Να υπάρξει αξιοποίηση των Α.Ε.Ι., των ερευνητικών κέντρων και της τεχνογνωσίας τους στον επανασχεδιασμό της νέας αναπτυξιακής τροχιάς για την χώρα.
Τέλος χρειάζεται να αναπτυχθεί μια συγκροτημένη πολιτική που θα στηρίζει την κοινωνική συνοχή. Η παραμονή μας στην ευρωζώνη και το ευρώ και η εφαρμογή μιας νέας πολιτικής μπορούν σταδιακά να επιτρέψουν την εφαρμογή της.»