Σπ. Ταλιαδούρος: «Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για εξατομικευμένη εκτίμηση καλλιέργειας, ώστε οι παραγωγοί να μην απολέσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση για το σύνολο της στρεμματικής καλλιέργειάς τους»


Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ζητά εκ νέου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για εξατομικευμένη εκτίμηση καλλιέργειας προκειμένου να μην χάσουν οι βαμβακοπαραγωγοί την ενίσχυση για το σύνολο της στρεμματικής τους καλλιέργειας.

Ειδικότερα, η Ερώτηση του κ. Σπύρου Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«Αναστάτωση και απογοήτευση επικρατεί στους βαμβακοπαραγωγούς του Ν. Καρδίτσας, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ περί επαναπροσδιορισμού του αριθμού στρεμμάτων καλλιέργειας ανά παραγωγό.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού – που καθιερώνεται ότι, από το πηλίκο της συνολικής ποσότητας παραγωγής προϊόντος προς τo προβλεπόμενο πλαφόν παραγωγής ανά περιοχή, θα καθορισθεί η αναλογούσα στρεμματική έκταση καλλιέργειας και βάσει αυτής να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση – προκαλεί την έντονη διαμαρτυρία των βαμβακοπαραγωγών και  δημιουργεί ερωτηματικά. Και τούτο διότι ο αγροτικός κόσμος αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα στην αντιμετώπισή του, καθώς ενώ στην πρώτη φάση καταβολής της ενίσχυσης προσδιορίσθηκε εκ νέου το πλαφόν παραγωγής ανά στρέμμα, τώρα δρομολογείται ο εκ νέου προσδιορισμός του αριθμού των στρεμμάτων καλλιέργειας, ο οποίος θα είναι μικρότερος από αυτόν που πραγματικά καλλιεργήθηκε. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσού της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανά παραγωγό, καθότι αυτή καταβάλλεται ανάλογα με τη στρεμματική καλλιέργεια.
Ειδικότερα δε, καλούνται και υποχρεούνται οι παραγωγοί – με δήλωση  ένστασή τους – να συνυπογράψουν ουσιαστικά ότι δέχονται να αφαιρεθεί στρεμματική έκταση ως μη καλλιεργήσιμη, ώστε να εξαιρεθεί από την ενίσχυση. Δηλαδή, αναγκάζονται οι παραγωγοί να δηλώσουν ότι δεν καλλιέργησαν μέρος των δηλωθέντων στρεμμάτων τους, σε αντίθεση με την αρχική τους δήλωση του ΟΣΔΕ, παραιτούμενοι ουσιαστικά των δικαιωμάτων της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Επιπρόσθετα, μετά τη διαμόρφωση του αριθμού της στρεμματικής καλλιέργειας βάμβακος – βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού που καθιερώνεται – και ο ενδεχόμενος κίνδυνος να αποτελέσει η καλλιεργητική περίοδος του 2011 ως «έτος αναφοράς για τον καθορισμό των δικαιωμάτων των παραγωγών», εν όψει αναθεώρησης της ΚΑΠ 2014 – 2020, δημιουργεί αισθήματα πανικού στους αγρότες.
Επανερχόμενος –  μετά τις αλλεπάλληλες Ερωτήσεις που είχα υποβάλλει στη Βουλή των Ελλήνων, μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, και ζητούσα την εξέταση του θέματος που προέκυψε κατά στην καλλιεργητική περίοδο 2011 στις βαμβακοφυτείες για λόγους ανεξαρτήτως της θέλησής των παραγωγών και για λόγους ανωτέρας βίας (βροχοπτώσεις, πράσινο σκουλήκι, κλπ), που οδήγησαν σε μειωμένη παραγωγή με αποτέλεσμα την μη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης – θεωρώ αντικειμενικότερη τη ρύθμιση του ζητήματος με εξατομικευμένη εκτίμηση ανά παραγωγό, που αποδεδειγμένα (τιμολόγια, κ.α.) καλλιέργησε με μέριμνα εκτέλεσης καλλιεργητικών φροντίδων τα κτήματά του.
Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός
Προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα ρύθμισης για εξατομικευμένη εκτίμηση καλλιέργειας, ώστε οι παραγωγοί να μην απολέσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση για το σύνολο της στρεμματικής καλλιέργειάς τους;»

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: "Οι συχνότερες χειρουργικές παθήσεις της παιδικής ηλικίας και ο χρόνος αντιμέτωπισής τους" διοργανώνει το ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Επόμενο άρθρο Ζητά την παραχώρηση της Πέτρινης Τράπεζας - Ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΚ κ. Γιάννης Ζορμπάς