Σπ. Ταλιαδούρος: «Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να μην χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για τους βαμβακοπαραγωγούς, που αποδεδειγμένα έλαβαν μέτρα για την εκτέλεση καλλιεργητικών φροντίδων των φυτειών τους»


Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ζητά εκ νέου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις», προκειμένου να μην χάσουν οι βαμβακοπαραγωγοί, που αποδεδειγμένα έλαβαν μέτρα για την εκτέλεση καλλιεργητικών φροντίδων των φυτειών τους, την συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ειδικότερα, η Ερώτηση του κ. Σπύρου Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«Με την καταβολή στους παραγωγούς βάμβακος του ποσού της συνδεδεμένης ενίσχυσης, οι βαμβακοπαραγωγοί του Ν. Καρδίτσας δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα και βρίσκονται πλέον σε δεινή οικονομική θέση καθώς διαπιστώνουν ότι δεν είναι δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης λόγω μειωμένης παραγωγής.
Αποτέλεσμα της μειωμένης αυτής παραγωγής είναι οι βαμβακοκαλλιεργητές να βρίσκονται σε απόγνωση αφού βλέπουν τα έσοδα τους να μειώνονται δραματικά. Και αυτό διότι αποκλείονται και από την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης λόγω της αδυναμίας κάλυψης του πλαφόν ανά στρέμμα που απαιτείται για την καταβολή της.
Με τις αριθμ. Πρωτ. 2286/5-12-11 και 5929/21-2-12 Ερωτήσεις που είχα υποβάλλει στη Βουλή των Ελλήνων, μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ζητούσα την εξέταση του θέματος που προέκυψε κατά την καλλιεργητική περίοδο 2011 στις βαμβακοφυτείες, λόγω των συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων κατά τους μήνες Μαΐου – Ιουνίου και της προσβολής των από το πράσινο σκουλήκι τους καλοκαιρινούς μήνες (περίοδος καρποδεσίας), με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής βάμβακος σε χαμηλά επίπεδα.
Επανερχόμενος, επισημαίνω ότι η πλειοψηφία των παραγωγών στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις ιδιαιτερότητες της καλλιεργητικής περιόδου ώστε να διατηρήσουν τη φυτεία τους υπό κανονικές συνθήκες, έλαβαν μέτρα για την εκτέλεση καλλιεργητικών φροντίδων (καταπολέμηση  εχθρών και ασθενειών, κ.α.), καταφεύγοντας σε πολλούς ψεκασμούς οι οποίοι δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτά όμως αύξησαν κατά πολύ το κόστος καλλιέργειας, το οποίο ο κάθε παραγωγός αποδεικνύει μέσω των τιμολογίων καλλιεργητικών αγροτικών εφοδίων, κλπ.
Σε αυτή λοιπόν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους τους εργαζόμενους, ο αγροτικός κόσμος πρέπει να στηριχθεί προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις στοιχειώδεις τρέχουσες οικονομικές του υποχρεώσεις και τις ανάγκες διαβίωσης των οικογενειών του.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται έστω και τώρα με νομοθετική ρύθμιση να επανεξετάσει τηδυνατότητα ώστε οι παραγωγοί – που αποδεδειγμένα ( βάσει τιμολογίων κλπ) έλαβαν μέριμνα εκτέλεσης καλλιεργητικών φροντίδων αλλά είχαν μειωμένη παραγωγή – να μην απωλέσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση;»

Προηγούμενο άρθρο «28ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας – Το τιμητικό αφιέρωμα στον ηθοποιό Παύλο Χαϊκάλη»
Επόμενο άρθρο Εκπαιδευτικά σεμινάρια από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Καρδίτσας