Ο Βουλευτής, τ. Υφυπουργός Παιδείας και Αναπληρωτής Τομεάρχης του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ., κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο, επεσήμανε ότι στο μηχανογραφικό δελτίο του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013 πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν εκείνα τα Τμήματα που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγησή τους, όπως είναι στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας τα Τμήματα Δασοπονίας του Παραρτήματος Καρδίτσας και Βιοσυστημάτων. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Ταλιαδούρος, στην αντίθετη περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας ακυρώνει την διαδικασία αξιολόγησης που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ποιότητας των Α.Ε.Ι.. Ομοίως, αντίστοιχο υπόμνημα διαβίβασε και προς τον Υπουργό Παιδείας, κ. Μπαμπινιώτη.
Ο κ. Σ. Ταλιαδούρος ενημέρωσε τους Υπουργούς ότι τη θέση αυτή στηρίζει σύσσωμη η τοπική κοινωνία της Καρδίτσας, όπως εκφράστηκε με διαβήματα – προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Τσιάκου και του Δημάρχου Καρδίτσας, κ. K. Παπαλού αλλά και η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ Λάρισας.
Ειδικότερα, στο διάβημα του ο κ. Ταλιαδούρος τόνισε τα εξής:
«Την προηγούμενη χρονιά, τόσο το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Παραρτήματος Καρδίτσας όσο και το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων του Τ.Ε.Ι. Λάρισας δεν συμπεριλήφθηκαν στο Μηχανογραφικό Δελτίο των υποψηφίων και ως εκ τούτου δεν εισήχθησαν νέοι σπουδαστές. Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας, η οποία είχε ληφθεί χωρίς καμία αιτιολογία, συνιστούσε κατάφωρη αδικία για τα Τμήματα αυτά και πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να επανεξετασθεί, με βάση το γεγονός ότι τα Τμήματα αυτά έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εσωτερική και εξωτερική τους αξιολόγηση. Το κριτήριο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν προκειμένου να αποφασιστεί ποια από τα 24 Τμήματα Α.Ε.Ι. στα οποία δεν είχαν εισαχθεί πέρυσι φοιτητές, πρέπει να επανενταχθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013. Ειδικότερα, αναφορικά με το Τμήμα Δασοπονίας του Παραρτήματος Καρδίτσας, πρέπει να αναφερθούν τα εξής:
-Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Παραρτήματος Καρδίτσας του Τ.Ε.Ι. Λάρισας
-Το Τμήμα αυτό έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τόσο την εσωτερική όσο την εξωτερική αξιολόγηση, την οποία και σας επισυνάπτω. Συγκεκριμένα, έχει αξιολογηθεί μετ’ επαίνων από διεθνούς κύρους εξωτερικούς κριτές, μεταξύ των 10 πρώτων ΤΕΙ της χώρας.
-Έχει άρτιες υποδομές (κτίρια, εργαστήρια, αμφιθέατρα), με σύγχρονο εξοπλισμό.
-Διαθέτει 10 μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού, εκ των οποίων τα 9 κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα και ένα μέλος μεταπτυχιακό, τα οποία παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Τμήμα συνδιοργανώνει και συμμετέχει με τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ενώ συμμετέχει με μέλη ΕΠ στη διδασκαλία Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών εσωτερικού και εξωτερικού.
-Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό ότι μετά από διαβούλευση και διάλογο μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας του Παραρτήματος Καρδίτσας και σύσσωμης της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης αλλά και όλων των φορέων, καταλήξανε σε συγκεκριμένη πρόταση, η οποία ήδη σας έχει αποσταλεί με το υπ’ αριθμ. 1586/22-2-2012 έγγραφο του Τ.Ε.Ι. Λάρισας. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει:
α) τη δημιουργία Σχολής Τεχνολογικών Επιστημών Ποιότητας Ζωής, με έδρα την Καρδίτσα, που απαρτίζεται από τέσσερα Προγράμματα Σπουδών «Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος», «Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου», «Τεχνολογίας Τροφίμων» και «Διατροφής και Τεχνολογίας».
β) περικοπή των πάγιων δαπανών για τη λειτουργία των τεσσάρων προγραμμάτων σπουδών με τη δημιουργία κύκλων κοινών μαθημάτων και αύξηση των ωρών διδασκαλίας.
γ) αναμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών με σκοπό την προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις της επιστήμης και
δ) πρόβλεψη λειτουργίας προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, οργάνωσης ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών κ.α.
Πρόκειται για μία πρόταση βιώσιμη, οικονομική και ανταγωνιστική, η οποία θα δώσει ώθηση και θα ενισχύσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και θα συμβάλλει καθοριστικά στην έρευνα και στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιστημονικού αντικειμένου της Δασοπονίας.
Εν όψει των ανωτέρω, γίνεται σαφές ότι το Τμήμα Δασοπονίας του Παραρτήματος Καρδίτσας αποτελεί ένα Τμήμα που παρέχει υψηλής ποιότητας σπουδές, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα, και το οποίο έχει δυνατότητες να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην επιστήμη και την έρευνα. Θα πρέπει επομένως, να επανεξετάσετε το ζήτημα και να συμπεριλάβετε το Τμήμα αυτό στο Μηχανογραφικό Δελτίο του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013.»