Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, εν συνεχεία της υπ’ αριθμ. 8821/24.01.2011 Ερώτησης που υπέβαλε προς το Υπουργείο Παιδείας και της υπ’ αριθμ. 9904/ΙΗ απάντησης του Υπουργείου στην οποία, σημειώνεται ότι η αναβάθμιση των Ιδρυμάτων και η χωροταξική αναδιάρθρωση και ανάπτυξή τους θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου, στο πλαίσιο αυτό, απέστειλε προς την Υπουργό Παιδείας υπόμνημα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν ή να μεταφερθούν στη Λάρισα τα τέσσερα Τμήματα του Παραρτήματος Καρδίτσας του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, αλλά αντιθέτως πρέπει να αναβαθμιστούν με την οργάνωσή τους σε δύο αυτοτελείς Σχολές, ώστε να αποκτήσουν ακαδημαϊκή αυτονομία.
Ειδικότερα, το υπόμνημα του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:
«Στις 11.1.2011 κατέθεσα προς το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων την υπ’ αριθμ. 8821/24.01.2011 Ερώτηση σχετικά με το Παράρτημα Καρδίτσας του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, στην οποία επεσήμανα ειδικότερα ότι τα Τμήματα του Παραρτήματος Καρδίτσας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταργηθούν ή να μεταφερθούν στην Λάρισα, καθώς διαθέτουν άριστες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό, άριστο εκπαιδευτικό προσωπικό, θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους τους και μεγάλη απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας. Αντιθέτως, τα τέσσερα Τμήματα του Παραρτήματος θα μπορούσαν να αποτελέσουν δύο αυτοτελείς Σχολές, καθώς έχουν συγγενείς ειδικότητες, και στο μέλλον θα μπορούσαν να συγκροτηθούν ακόμη και ως αυτοδύναμο Τ.Ε.Ι..
Με την υπ’ αρίθμ. 9904/ΙΗ απάντηση του Υπουργείου στην ως άνω Ερώτηση, σημειώνεται ότι η αναβάθμιση των Ιδρυμάτων και η χωροταξική αναδιάρθρωση και ανάπτυξή τους θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και για την οποία το Υπουργείο έχει ήδη ανακοινώσει τις κατευθυντήριες γραμμές.
Τα Τμήματα όμως του Παραρτήματος Καρδίτσας συγκεντρώνουν όλες για τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οργάνωση τους σε δύο αυτοδύναμες Σχολές καθώς και για τη μη κατάργησή τους ή μεταφορά τους στη Λάρισα. Ειδικότερα:
1.Πλούσιο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο
Το Παράρτημα Καρδίτσας του Τ.Ε.Ι. Λάρισας αποτελείται από τέσσερα Τμήματα: α) Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, β) Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου, γ) Τεχνολογίας Τροφίμων και δ) Διατροφής και Διαιτολογίας. Το Παράρτημα Καρδίτσας, δυναμικότητας περίπου 2.000 σπουδαστών, παρακολουθεί συνεχώς τις διεθνείς εξελίξεις και αλλαγές στον επιστημονικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τομέα, αναπτύσσει συνεργασίες με άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της χώρας και του εξωτερικού, διεξάγει και προωθεί την εφαρμοσμένη έρευνα ενώ συνεργάζεται και με παραγωγικούς και άλλους κοινωνικούς φορείς.
2.Άριστες κτιριακές Υποδομές και εξοπλισμός
Διαθέτει άριστες ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα όλες τις απαραίτητες αίθουσες διδασκαλίας, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με όλη τη σύγχρονη τεχνολογία, βιβλιοθήκη, εστιατόριο και σπουδαστικές εστίες, δυναμικότητας 100 σπουδαστών, ενώ έχουν εγκριθεί πιστώσεις και για ανέγερση ακόμη μίας φοιτητικής εστίας, δυναμικότητας 86 σπουδαστών. Ειδικότερα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος είναι έκτασης 3.200 τ.μ., του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου είναι έκτασης 2.500 τ.μ. και των Τμημάτων Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και Διαιτολογίας είναι 3.000 τ.μ..
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του σύγχρονου κτιρίου του Τμήματος Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου ανήλθε στο ποσό των 2.500.000 ευρώ, πλέον του ποσού των 165.000 ευρώ για την επιπλοργάνωση, ενώ ο προϋπολογισμός για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, μέσω ΕΠΑΕΚ, ανήλθε στο ποσό των 550.000 Ευρώ.
3.Άριστο εκπαιδευτικό προσωπικό
Το Παράρτημα Καρδίτσας διαθέτει άριστο εκπαιδευτικό προσωπικό. Συνολικά στο Παράρτημα υπηρετούν 31 μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού και συγκεκριμένα 5 Καθηγητές, 6 Αναπληρωτές, 7 Επίκουροι και 13 Καθηγητές Εφαρμογών. Επίσης, το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου έχουν ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία την εξωτερική τους αξιολόγηση.
4.Πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων
Υπάρχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα και για τα τέσσερα Τμήματα του Παραρτήματος Καρδίτσας, η κατοχύρωση των οποίων ολοκληρώθηκε με το π.δ. 97/06 το οποίο καθόρισε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Σχεδιασμού Ξύλου και Επίπλου. Επίσης, με το π.δ. 106/2005, μετονομάστηκε το Τμήμα Δασοπονίας σε Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, προκειμένου να διευρυνθεί το αντικείμενο σπουδών του και να καταστεί σύγχρονο και αποτελεσματικό. Σημειώνεται επίσης ότι παρατηρείται μεγάλη απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας των αποφοίτων και των τεσσάρων Τμημάτων του Παραρτήματος Καρδίτσας.
Εν όψει και των ανωτέρω, τα τέσσερα ως άνω Τμήματα του Παραρτήματος Καρδίτσας μπορούν να αποτελέσουν δύο αυτοτελείς Σχολές, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 του ν. 1404/1983, καθώς πρόκειται για Τμήματα με συγγενείς ειδικότητες. Ειδικότερα, το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος μαζί με το Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου μπορούν να αποτελέσουν μία Σχολή και το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων μαζί με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας μπορούν να αποτελέσουν τη δεύτερη Σχολή. Η ίδρυση Σχολών γίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ.2 του άρθρου 4 του ν.1404/1983, δηλαδή με την έκδοση προεδρικού διατάγματος ύστερα από πρόταση του ΥΠΕΠΘ και γνώμη του ΣΑΤΕ και της Συνέλευσης του οικείου Τ.Ε.Ι..
Με τον τρόπο αυτό, το Παράρτημα Καρδίτσας, εφ’ όσον θα αποτελείται από δύο Σχολές, μπορεί να συγκροτηθεί στο μέλλον ακόμη και ως αυτοδύναμο Τ.Ε.Ι.. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ύπαρξη δύο Σχολών ενισχύει την ακαδημαϊκή αυτονομία των Τμημάτων και βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία τους. Τέλος, τα ως άνω επιχειρήματα θεωρώ ότι συνηγορούν για την μη κατάργηση των Τμημάτων του Παραρτήματος Καρδίτσας και για την μη μεταφορά τους στην Λάρισα.