Σπ. Ταλιαδούρος: «Να μην υποβαθμιστεί το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας»


 Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζητά να μην υποβαθμιστεί το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας καθώς η αξιόπιστη και επαρκέστατη λειτουργία του πιστοποιείται από την κάλυψη των κλινών του από ασθενείς όχι μόνο του νομού Καρδίτσας αλλά και από τους όμορους νομούς.

 Ειδικότερα, η Ερώτηση του κ. Σπύρου Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«Η πρόταση υποβάθμισης και μετατροπής του Νοσοκομείου Καρδίτσας σε  Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, που εμπεριέχεται στην πρόταση του καθηγητή κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, έχει προκαλέσει δικαιολογημένα αναστάτωση στη Διοίκηση, το ιατρικό προσωπικό, το σωματείο των εργαζομένων του Νοσοκομείου Καρδίτσας αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία του νομού καθώς η δευτεροβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη των πολιτών του νομού μας διοχετεύεται προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και το Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου.

Ειδικότερα σύμφωνα με την κατατεθείσα πρόταση σε ό,τι αφορά την 5η υγειονομική περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, τα 14 νοσοκομεία της περιοχής εντάσσονται σε τέσσερις ομάδες, με νοσοκομεία-επικεφαλής των ομάδων το Πανεπιστημιακό Λάρισας, το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Ως εκ τούτου το Νοσοκομείο Καρδίτσας υποβαθμίζεται και συρρικνώνεται τη στιγμή που η αξιόπιστη και επαρκέστατη λειτουργία του πιστοποιείται από την κάλυψη των κλινών του από ασθενείς όχι μόνο του νομού Καρδίτσας αλλά και από τους όμορους νομούς. Πιστοποιείται από την ανάπτυξη στη ΜΕΘ και έκτης κλίνης.

Η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καρδίτσας σίγουρα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, προς τον πολίτη αφού θα επακολουθήσουν δραστικές μειώσεις κλινικών (συμπεριλαμβανομένου και της ΜΕΘ), μειώσεις και μετατάξεις προσωπικού, δραστική μείωση χρηματοδότησης, καμία δυνατότητα χειρουργικών επεμβάσεων, περιορισμένων εργαστηριακών εξετάσεων με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη.

Επιπλέον η αναδιάρθρωση ενός χώρου που άπτεται των θεμάτων δημόσιας υγείας απαιτεί σίγουρα όχι προσχηματική διαβούλευση αλλά και την εξασφάλιση της όσο το δυνατόν ευρύτερης συναίνεσης των εργαζομένων του χώρου που σίγουρα στην περίπτωση αυτή δεν παρέχεται στην κυβέρνηση αφού η ένωση ιατρών του νοσοκομείου αμφισβητεί τα επιστημονικά κριτήρια βάσει των οποίων έγινε η αξιολόγηση των Νοσοκομείων και χαρακτηρίζει με ομόφωνη απόφαση της ως πρόχειρες, απαράδεκτες, αντιεπιστημονικές και αντιλαϊκές τις κατατεθείσες προτάσεις.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • 1. Βάσει ποιών επιστημονικών κριτηρίων και δεικτών αξιολόγησης διαμορφώθηκε η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας και η υποβάθμιση του σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου;
  • 2. Τι συνεπάγεται για το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας η υποβάθμιση αυτή;»

Διπλά απογοητευμένοι και αδικημένοι αισθάνονται οι κάτοικοι του Προδρόμου Καρδίτσας καθώς όχι μόνο η πολιτεία δεν προχώρησε στην ανέγερση του Νέου Δημοτικού Σχολείου, που εκκρεμεί για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και διότι με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας καταργείται και το Δημοτικό τους Σχολείο, λήγοντας άδοξα αγώνες και προσπάθειες σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας αλλά και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για την απόκτηση ενός αξιοπρεπούς σχολικού περιβάλλοντος για τα παιδιά τους.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Προδρόμου, που για πέμπτη σχολική χρονιά έκαναν μάθημα στο κοινοτικό κατάστημα του χωριού, περιμένοντας υπομονετικά την δημιουργία του νέου τους σχολείου, οι γονείς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και όλη η κοινωνία του Προδρόμου μιλούν για εμπαιγμό της πολιτείας εις βάρος τους, αφού το έργο της κατασκευής του νέου Δημοτικού Σχολείου Προδρόμου που περιελήφθη στο πρόγραμμα του Ο.Σ.Κ. Α.Ε. για το 2005,εντάγμένο βάση της ΣΤ1/2234, από 31-10-2005 υπουργικής απόφασης για αντικατάσταση των προκατασκευασμένων σχολείων από αμίαντο, με νέα προκατασκευασμένα κτίρια σύγχρονης τεχνολογίας φαντάζει πια όνειρο απραγματοποίητο. Και αυτό διότι, αντί να ανακοινωθεί εκ μέρους του Υπουργείου η έναρξη της κατασκευής του Νέου Δημοτικού Σχολείου, με απόφαση του καταργείται αυτό από το σχολικό χάρτη του νομού. Χρηματοδοτούνταν δε από το Π.Δ.Ε. (ΣΑΕ047/6).

Ειδικότερα, για την κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου Προδρόμου, που θα χρηματοδοτούνταν από το Π.Δ.Ε. (ΣΑΕ047/6) και του οποίου η κατασκευή δημοπρατήθηκε από τον ΟΣΚ στις 8.6.2006, ο Δήμος Κάμπου διέθεσε οικόπεδο εμβαδού 5.683,20 m2 , που καταλαμβάνει ένα τετράγωνο στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πόλεως του Δήμου Κάμπου και έχει πρόσωπο σε τέσσερις οδούς. Σύμφωνα δε με τις εγκεκριμένες από τον ΟΣΚ Α.Ε. μελέτες εφαρμογής αρχιτεκτονικών, στατικών και Η/Μ εργασιών για το έργο του Δημοτικού Σχολείου Προδρόμου προβλέπεται η κατασκευή ενός διώροφου συγκροτήματος αποτελούμενου από δύο (2) κτίρια με το σύστημα της προκατασκευής και δύο (2) κλιμακοστάσιων, συνολικού προϋπολογισμού 1.962.310 €. Το σχολείο αυτό, που θα έχει μεταξύ των άλλων χώρων, 1 αίθουσα νηπιαγωγείου, 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με σκηνή, αίθουσα φυσικοχημείας, εργαστήριο Η/Υ, βιβλιοθήκη και βοηθητικούς χώρους θα εξυπηρετεί 180 μαθητές.

Δυστυχώς όμως, λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων κατά τις εργασίες εκσκαφής που άρχισαν το 2007 για τη θεμελίωση νου νέου σχολείου κρίθηκαν απαραίτητες από την ΑΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, αρχαιολογικές εργασίες και σωστικές ανασκαφές που χρηματοδοτήθηκαν από τον ΟΣΚ με 430.000 Ευρώ. Η πραγματοποίηση όμως αυτών καθυστέρησαν την έναρξη υλοποίησης του έργου της κατασκευής του Δημοτικού Σχολείου, ενός έργου που η τοπική κοινωνία του Προδρόμου ακόμη περιμένει εναγωνίως, προκειμένου τα παιδιά του Προδρόμου να αποκτήσουν δικαιωματικά ένα χώρο δικό τους, ένα χώρο που θα συμβάλει στην πνευματική και κοινωνική τους ανάπτυξη στον τόπο που ζουν και μεγαλώνουν.

Η σημασία του έργου για την τοπική κοινωνία αποδεικνύεται όταν, το Μάιο του 2009, ύστερα από επιτόπια επίσκεψη των τότε Υφυπουργών Παιδείας κ. Αν. Λυκουρέντζου και Σπ. Ταλιαδούρου στο χώρο ανέγερσης του Δ.Σ. Προδρόμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού παρουσία του τότε Υπουργού Πολιτισμού, κ. Α. Σαμαρά, για την άρση όλων των εμποδίων που συνέβαλαν στην αναβολή ανέγερσης του νέου διδακτηρίου.

Στη σύσκεψη αυτή που συμμετείχαν ο τότε Υπουργός Πολιτισμού κ. Αν. Σαμαράς, ο τότε Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρος, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Δραβίλλας, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΣΚ κ. Καλογήρου και τα στελέχη του Οργανισμού κ. Νικολάου και Τσιπιρας, ο τότε Δήμαρχος Κάμπου κ. Παπαλός, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Προδρόμου κ. Χάρμπας και η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δ.Σ. Προδρόμου, κ. Κωστοπούλου και κ. Χαρμπα αντίστοιχα. Στην σύσκεψη αποφασίστηκε ομόφωνα η σύσταση  μιας επιτροπής εμπειρογνώμων- αρχαιολόγων, η όποια θα εξέταζε άμεσα το θέμα αρμοδιότητας της αρχαιολογικής υπηρεσίας, σε όλες του τις διαστάσεις, προκειμένου να δίνονταν ένα τέλος στην καθυστέρηση αυτή και να γίνονταν η έναρξη των εργασιών κατασκευής. Αποτέλεσμα αυτής της σύσκεψης ήταν η έκδοση της με αριθμό πρωτ. Φ34/44774/1888/11.5.2010 απόφασης με θέμα «Έγκριση χωροθέτησης νέου Διδακτηρίου Δημοτικού Σχολείου , στο Δ.Δ. Προδρόμου, Δήμου Κάμπου Νομού Καρδίτσας» της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

Σήμερα όμως, αντί των έργων κατασκευής, η τοπική κοινωνία γίνεται μάρτυρας της κατάργησης του Δημοτικού τους Σχολείου γεγονός που καταδικάζεται ως κατάφωρη αδικία.

Κατόπιν αυτών Ερωτάται η κ. Υπουργός;

Προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή του εγκεκριμένου έργου του Νέου Δημοτικού Σχολείου Προδρόμου, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των μικρών μαθητών;»

Προηγούμενο άρθρο Εφαρμογή νέας χημικά τροποποιημένης ξυλείας: πρώτη πειραματική προσέγγιση στη χώρα μας
Επόμενο άρθρο Ευχές για τη γιορτή του δέχθηκε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων/νος Παπαλός