Ο Βουλευτής Καρδίτσας, τ. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρος, με την ευκαιρία της διοργάνωσης της 4ης Πανελλήνιας Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών στην Καρδίτσα, απέστειλε στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ κ. Νίκο Ευθυμιάδη το ακόλουθο μήνυμα:
«Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την επιτυχή σας αυτή διοργάνωση, που καθιέρωσε τη Συνάντηση των Σχολικών Χορωδιών ως τον κορυφαίο μουσικό και πολιτιστικό θεσμό του Νομού Καρδίτσας αλλά και όλης της Ελλάδας.
Με την ευκαιρία της διοργάνωσης αυτής, θα ήθελα επίσης να καλωσορίσω τους πρωταγωνιστές της 4ης Πανελλήνιας Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών στην πόλη μας, η παρουσία των οποίων μας τιμά όλους.
Με τη παρουσία φέτος 52 Σχολικών Χορωδιών, 2.500 Χορωδών από Ελλάδα και εξωτερικό, γονείς και φίλοι της μουσικής θα ταξιδέψετε όλοι μαζί στη γνώση με όχημα τη μουσική.
Η σημασία της πιο συναισθηματικής απ’ όλες τις τέχνες, της μουσικής, στην εξύψωση της ψυχής, στη διάπλαση και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ανθρώπου είναι γνωστή. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο ρόλος της σχολικής χορωδίας δεν είναι μόνο ψυχαγωγικός και προστατευτικός αλλά πολύ πιο σπουδαίος. Είναι βαθύτατα μορφωτικός, κοινωνικός και παιδαγωγικός. Η συμμετοχή των παιδιών στη σχολική χορωδία αποτελεί την σημαντικότερη εκπαιδευτική εμπειρία που θα παράσχει στο χορωδό τα βασικά εφόδια ζωής, όπως αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση καθώς και σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους με τους οποίους θα συναναστρέφεται .
Η σχολική χορωδία είναι απαραίτητη και αναντικατάστατη και αποτελεί τον καθρέπτη του σχολείου, που προάγει την τέχνη και τον πολιτισμό. Η κατακόρυφη αριθμητική αύξηση των σχολικών χορωδιών τα τελευταία δέκα χρόνια, η ύπαρξη άριστων χορωδιών όχι μόνο σε μουσικά αλλά και σε σχολεία γενικής παιδείας και η σημαντική προσπάθεια ενός μεγάλου αριθμού διδασκόντων να διατηρήσουν τη χορωδία κάτω από αντίξοες συνθήκες, αποδεικνύει ότι η σύγχρονη παιδική-σχολική ελληνική χορωδία διανύει μια περίοδο διαρκούς ανάπτυξης και εξέλιξης εν μέσω σημαντικών προβλημάτων. Χρέος της πολιτείας είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες με τις οποίες θα αντιμετωπίσει προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με την έλλειψη υποδομής στη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών δημόσιων σχολείων, την ελλειπτική κατάρτιση των διδασκόντων, την απουσία εφαρμογής επιστημονικών μεθόδων διδασκαλίας της χορωδίας με άξονα τη μουσική ανάγνωση και τη φωνητική καλλιέργεια, την απουσία διδακτέας ύλης, καθώς και προβλήματα που σχετίζονται με την ώρα της διδασκαλίας του μαθήματος τόσο ως προς τη θέση της στο ωρολόγιο πρόγραμμα όσο και ως προς τη διάρκειά της.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς τους χορωδούς για τη συμμετοχή σας σε αυτή τη διοργάνωση και να σας ευχηθώ κάθε διάκριση».