Ο Βουλευτής, τ. Υφυπουργός Παιδείας και Αναπληρωτής Τομεάρχης του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ., κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, μετέβη χθες στη Θεσσαλονίκη, όπου στα γραφεία της Ν.Δ. είχε συνάντηση με τα μέλη της Ειδικής Κομματικής Οργάνωσης της Ν.Δ. (ΕΚΟ) των Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης. Στη συνάντηση παρευρέθησαν και Πανεπιστημιακοί που δεν συμμετέχουν στην ΕΚΟ αλλά που διακατέχονται από τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στην πατρίδα μας, μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου νόμου από την Κυβέρνηση. Οι Πανεπιστημιακοί εξέθεσαν στον κ. Ταλιαδούρο επί μακρόν τις θέσεις τους και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις.
Στη συνέχεια, ο κ. Ταλιαδούρος αναφέρθηκε στις θέσεις που θα υποστηρίξει η Ν.Δ. στην Βουλή. Ο κ. Ταλιαδούρος στην τοποθέτησή του επεσήμανε τα εξής:
«Την περίοδο 2004-2009 η Νέα Δημοκρατία έκανε μια μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η μεγάλη αυτή προσπάθεια πρέπει να αξιοποιηθεί και να συνεχιστεί. Σήμερα εκείνο που χρειάζεται είναι η αξιοποίηση όλων των σημαντικών θεσμών που για πρώτη φορά θεσπίστηκαν με στόχο την βελτίωση και την διόρθωσή τους, όπου αυτό χρειάζεται, αξιοποιώντας την εμπειρία του παρελθόντος. Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι να προχωρήσει η εφαρμογή των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και όπου απαιτείται να υπάρξουν αλλαγές προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αναβάθμισης της ποιότητας της προσφερόμενης εκπαίδευσης.
Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν συνέχισε την μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης που έγινε από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά με την πολιτική της δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στα Α.Ε.Ι. της χώρας μας, οδηγώντας τα στην απαξίωση.
Το Υπουργείο Παιδείας προωθεί τώρα προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, χωρίς να έχει προηγηθεί διεξοδική και ουσιαστική διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το νομοσχέδιο αυτό έχει δημιουργήσει αναστάτωση στα Α.Ε.Ι. της χώρας μας καθώς πολλές από τις ρυθμίσεις του εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας και θα προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που στερείται ακαδημαϊκού οράματος και εξαντλείται σε σειρά αποσπασματικών ρυθμίσεων, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες των Ιδρυμάτων και υποβαθμίζοντας την ποιότητα σπουδών. Ειδικότερα:
Η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα θεσμικά όργανα των Α.Ε.Ι. στο Συμβούλιο εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας και καλής λειτουργίας των Α.Ε.Ι.. Με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνονται αντίστοιχα τα θεσμικά όργανα των Ιδρυμάτων και πλήττεται ευθέως η συνταγματικά κατοχυρωμένη «πλήρης αυτοδιοίκησή» τους. Ομοίως και η συμμετοχή στο όργανο του Συμβουλίου μελών μη προερχόμενων από το Ίδρυμα, και μάλιστα προσώπων που δεν είναι μέλη ΔΕΠ ελληνικών Πανεπιστημίων και δεν διαθέτουν έτσι a priori προσόντα αντίστοιχα με εκείνα των μελών ΔΕΠ ελληνικών Πανεπιστημίων.
Επίσης, το νομοσχέδιο που προωθείται περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες αγνοούν τις πραγματικές ανάγκες των Ιδρυμάτων και αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία τους. Ακόμη, θεωρούμε ότι η ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα για τριετείς σπουδές έρχεται σε αντίθεση τόσο με την οργάνωση των σπουδών σε όλα τα Ιδρύματα της χώρας μας όσο και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις καθώς πλέον εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η καθιέρωση της ελάχιστης τετραετούς διάρκειας των προπτυχιακών σπουδών.»
Ο κ.Ταλιαδούρος κατέληξε ότι θα συνεχίσει τις επαφές με όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και θα δοθεί η μάχη μέσα και έξω από την Βουλή για τη βελτίωση του νομοσχεδίου.