Ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ κατάφερε να μιλήσει για πάρα πολλά θέματα λέγοντας ελάχιστα πράγματα επί της ουσίας. Είναι όμως σίγουρο, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας μας διαβεβαίωσε ότι το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» στην πράξη μεταφράζεται σε «ανάπτυξη δίχως κανόνες για τους λίγους και τους ισχυρούς».
Για τη μεσαία επιχειρηματικότητα ακούσαμε μόνο ευχολόγια, ενώ εκκωφαντική ήταν η σιωπή του για τους αγρότες, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιομηχανία τροφίμων. Επίσης δεν ακούσαμε τίποτα για την προστασία των ανέργων, για την περιφερειακή ανάπτυξη, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και σειρά αναπτυξιακών συνεδρίων σε όλη την Ελλάδα. Η Ελλάδα που σχεδιάζει η ΝΔ είναι μια χώρα δίχως κανόνες που η θέληση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ο νόμος του κράτους. Αυτός είναι ο ορισμός του νεοφιλελευθερισμού. « Το νεοφιλελεύθερο όραμα του κ. Μητσοτάκη διαγράφεται με σαφήνεια στην αναφορά του στα ζητήματα της εργασίας. Με προκλητικό τρόπο μας διαβεβαίωσε ότι είναι πρώτιστη έγνοια του η προστασία των εργαζομένων και, στη συνέχεια κατήγγειλε τις ρυθμίσεις προστασίας της μισθωτής εργασίας ως εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα». Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των εργαζομένων αφού πρώτα τα συρρικνώσει. Αυτό αποτελεί συνταγή που δεν μπορεί να ανατρέψει τις δυσμενής συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας. Αν προσθέσουμε και την πάγια νεοφιλελεύθερη προσέγγιση ότι το κοινωνικό κράτος δημιουργεί κόστος και θα πρέπει να περιοριστεί, πως θα μπορεί ο εργαζόμενος να διεκδικεί δικαιώματα χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας?
Δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα. Ομολόγησε ότι θα πουληθούν τα κερδοφόρα φιλέτα της ΔΕΗ στο όνομα της δήθεν εξυγίανσης. Αρκέστηκε να ομολογήσει κυνικά ότι δεν πρέπει να υπάρχει κοινωνικό τιμολόγιο, όταν είπε ότι η ΔΕΗ δεν πρέπει να έχει κοινωνική πολιτική.
Από κει και πέρα ο κύριος Μητσοτάκης ήταν εξαιρετικά επιμελής, ο τόνος του ήταν ήπιος και γλυκός, λες και δεν ζήσαμε μια εμφύλια αντιπαράθεση 4 χρόνια. Τώρα όλα πάνε καλά. Θα συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ, θα συναντηθεί με τον Ερτογάν, αν και κατηγορούσε τον Τσίπρα επειδή συνομιλούσε μαζί τους.
Οι πολίτες δεν έχουν να ανησυχούν πλέον για τίποτε, καθώς το επόμενο διάστημα η ζωή τους θα γίνει ξένοιαστη – χωρίς μάλιστα οι ίδιοι να κάνουν τίποτε. Αρκεί που ψήφισαν την ΝΔ – και θα πληρώσουν τις αυξήσεις φωτιά, πάνω από 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες, που επέβαλε ήδη.
Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε στην Θεσσαλονίκη να μη μπει κουβέντα για την μείωση των πλεονασμάτων που υποσχόταν, παραπέμποντάς την σε μια αόριστη «κατάλληλη συγκυρία». Εμφανίστηκε απρόθυμος να θέσει θέμα μείωσης πρωτογενών πλεονασμάτων και αντιλαμβάνεται την διαπραγμάτευση για το καλό της χώρας σαν «επαιτεία». Θυμίζουμε ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2.5% που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος απέρριψε για να την διεκδικήσει κάποτε, δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ήταν μια ρεαλιστική προοπτική καθώς καμιά συμφωνία δεν παραβιαζόταν και τα χρήματα των εταίρων ήταν διασφαλισμένα. Μπορεί να τον ενοχλεί αλλά κάποια στιγμή οφείλει να το συνειδητοποιήσει : η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια χάρη στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Φρόντισε να μην πει κουβέντα μέχρι πριν από λίγους μήνες «προδοτική συμφωνία των Πρεσπών», αν και γνωστός Μακεδονομάχος. Παρέλαβε λυμένο ένα μείζον πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής, το οποίο το κόμμα του δημιούργησε το 1991 – 93. Το μακεδονικό είναι χρεωμένο στον Α. Τσίπρα – με πολιτικό κόστος. Ο ίδιος δε θα τολμούσε να το αγγίξει, παρότι γνωρίζει την σημασία της λύσης για την Ελλάδα.
Αυτό που σίγουρα έκανε με επιτυχία είναι ότι επιβεβαίωσε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «τρώει τα έτοιμα»:
-Είπε ότι αυτός μείωσε τον ΕΝΦΙΑ που μειώθηκε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το Δεκέμβρη του 2018.
-Είπε ότι αυτός -ως άλλος ταχυδακτυλουργός- μείωσε την ανεργία τον Αύγουστο ενώ εδώ και τρία χρόνια η Εργάνη καταγράφει άνοδο της απασχόλησης (πτώση ανεργίας 10 μονάδες σε 4 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ) και μείωση της αδήλωτης/υποδηλωμένης εργασίας.
-Είπε ότι αυτός έκανε τις 120 δόσεις που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
-Είπε ότι αυτός μειώνει τη φορολογία στις επιχειρήσεις που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2019 κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο ως το 25%.
-Είπε ότι επί των ημερών του μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, όταν αυτό έχει συμβεί ήδη από τον περασμένο Μάρτιο.
-Είπε ότι θα διεκδικήσει από του εταίρους/δανειστές και τους θεσμούς την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ χωρίς να αναφέρει ότι αυτό το είχε θέσει και επί της ουσίας διασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
-Καρπώθηκε την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων παρόλο που αυτή είχε σχεδόν εξολοκλήρου ολοκληρωθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το τελευταίο βήμα που έμενε δεν έγινε προεκλογικά διότι ο κ. Στουρνάρας επέλεξε να παραβλέψει τον θεσμικό του ρόλο και σκανδαλωδώς να στηρίξει πολιτικά τον κ. Μητσοτάκη στις εκλογές. Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά το παραδέχονται και στελέχη της ΝΔ.
Αυτός λοιπόν τα πέτυχε όλα αυτά; Ως αντιπολίτευση; Να σοβαρευτούμε…
Ξέχασε όμως να μας πει ότι ‘μέσα στον αναπτυξιακό του οίστρο ακύρωσε όλα τα αναπτυξιακά μέτρα ελάφρυνσης, με έμφαση τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που είχε δρομολογήσει κυβέρνηση για το 2020:
Ακύρωσε την μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% που θα ίσχυε από 1.1.2020.
Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και δραστική μείωση για μεγαλύτερα.
Την αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.
Και φυσικά ακύρωσε τις 10.500 προσλήψεις καθηγητών που είχαν προγραμματιστεί με το 1:1 για το 2020 και το 2021 για όλα τα δημόσια σχολεία.
Οι εξαγγελίες και οι ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ είχαν από όλα. Κάποιες είναι βάσιμες – είχαν άλλωστε ωριμάσει από την προηγούμενη κυβέρνηση – και άλλες είναι στον αέρα. Κάποιες είναι ευσεβείς πόθοι. Όσα όμως είπε ή δεν είπε ο πρωθυπουργός της ΝΔ προκύπτει ότι ο χειμώνας, όταν η περίοδος χάριτος και ο «μήνας του μέλιτος» τελειώνουν, θα είναι βαρύς.
Του βουλευτή Καρδίτσας Σπύρου Λάππα