Σοβαρές ζημιές από τη χαλαζόπτωση και την ανεμοθύελλα της Κυριακής


 Από το έντονο μπουρίνι που έπληξε το Νομό μας το βράδυ της Κυριακής 24/5/09 προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε διάφορες περιοχές και συγκεκριμένα:

Από τη χαλαζόπτωση υπέστησαν ζημιές 4.000 στρέμματα καλλιέργειες κυρίως βαμβακιού αλλά και  καλλιέργειες σιτηρών στο Τοπικό Διαμέρισμα Μεταμόρφωσης του Δήμου Παλαμά. Επίσης από την ανεμοθύελλα διαπιστώθηκαν ζημιές σε περιοχές του Δήμου Παλαμά και του Δήμου Σοφάδων.

Οι ζημιές από την ανεμοθύελλα εντοπίζονται κυρίως σε πτώση των χειμερινών σιτηρών λίγο διάστημα πριν τη συγκομιδή τους.

Χαρακτηριστικό συμβάν ήταν η εκρίζωση και η πτώση ενός μεγάλου δένδρου λεύκης στην  κτηνοτροφική μονάδα του Τέγα Φίλιππου στη Μεταμόρφωση με επακόλουθο να σκοτωθούν (3) πρόβατα και να τραυματισθούν  άλλα (15). Για τον απεγκλωβισμό τους επενέβη και η Πυροσβεστική  Υπηρεσία του Παλαμά.

Επίσης αρκετές ζημιές από την ανεμοθύελλα υπέστησαν και αρκετά δίκτυα της Δ.Ε.Η που εξυπηρετούν αγροτικές εγκαταστάσεις.    

Επί τόπου των περιοχών  που υπέστησαν ζημιές από τη χθεσινοβραδινή θεομηνία, μετέβησαν μετά από εντολή του Νομάρχη ο αρμόδιος Αντινομάρχης  κ. Γεώργιος Παπάρας  και ο Γενικός Γραμματέας                   κ. Απόστολος Γκούβης οι οποίοι και ενημερώθηκαν από τους τοπικούς φορείς  και τους πληγέντες παραγωγούς για τις προκληθείσες ζημιές.

Στο Δ.Δ. Μεταμόρφωσης  συνεργάσθηκαν με το Δήμαρχο Παλαμά            κ. Βασίλη Καραδήμο και στις περιοχές Πασχαλίτσας, Γεφυρίων, Καππαδοκικού και Μαυραχάδων με τον Αντιδήμαρχο Σοφάδων κ. Δημήτρη Ζάβαλο.

Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όπου με επιτόπιες επισκέψεις Γεωπόνων   στα Δημοτικά Διαμερίσματα που επλήγησαν από τη  θεομηνία  θα προβούν στην καταγραφή των ζημιών τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Επίσης ειδοποιήθηκε ο ΕΛΓΑ της Λάρισας για να προβεί το ταχύτερο δυνατό στις δικές του ενέργειες που αφορούν την ακριβή εκτίμηση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.-           

Προηγούμενο άρθρο Παλαιολιθική και Νεολιθική Εποχή του νομού Kαρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των Αιτήσεων– Δηλώσεων ΟΣΔΕ