Έχουν περάσει σχεδόν 2 μήνες από τη συνάντηση που είχαν το επιστημονικό προσωπικό του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας με τους φορείς της πόλης στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Εκεί εκφράστηκαν απόψεις σχετικά με το μέλλον των 4 Τμημάτων του Παραρτήματος Καρδίτσας, με αφορμή το προσχέδιο του νέου Nόμου «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» που τότε είχε δει για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας. Βούληση όλων των παρευρισκομένων ήταν η μη απομάκρυνση των Τμημάτων του ΤΕΙ από την πόλη της Καρδίτσας.
Για το ζήτημα αυτό την περασμένη Τετάρτη 14/9/2011 έγινε άτυπη σύσκεψη ενός μεγάλου ποσοστού (56%) από το σύνολο του επιστημονικού προσωπικού όλων των Τμημάτων του Παραρτήματος, με πρωτοβουλία του Δ/ντού του Παραρτήματος Δρ. Ιωάννη Παπαδόπουλου.
Στη συνάντηση αυτή επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ομόφωνα η αναγκαιότητα των παρεβρισκομένων να συμβάλουν στο ακαδημαϊκό αύριο του τόπου, μέσα από τη διατύπωση προτάσεων, που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να συνδυάζουν την οικονομικότητα, το βιώσιμο, μα πιο πολύ ίσως την καινοτομία, την αριστεία και την πρόκληση. Μία πρόκληση που αφορά στη συμμετοχή των αποφοίτων και των παραγομένων της έρευνας σε μία νέα Ελλάδα. Σε μία μικρή εκ των πραγμάτων χώρα, όπου ποιοτικές, και όχι ποσοτικές κλίμακες θα εκφράζουν σε ένα πολύ κοντινό μας ίσως μέλλον, την πορεία και την επίτευξη των στόχων της συνολικής ανάπτυξης.
Σήμερα 15 ημέρες μετά τη δημοσίευση του παραπάνω Νόμου 4009/4.9.2011 έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες εφαρμογής του από τα Ιδρύματα. Το άρθρο 7 του Νόμου αναφέρεται στη δημιουργία Σχολών οι οποίες αποτελούν «τις βασικές διοικητικές και ακαδημαϊκές μονάδες». Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «Η Σχολή καλύπτει μια ενότητα συγγενών επιστημονικών κλάδων και εξασφαλίζει τη διεπιστημονική προσέγγιση, τη μεταξύ τους επικοινωνία και τον αναγκαίο για τη διδασκαλία και την έρευνα συντονισμό τους……..».
Στο προσχέδιο Νόμου διαφαινόταν ότι η Σχολή θα έπρεπε να είχε κοινά μαθήματα για το 1ο έτος σπουδών για όλα τα Τμήματα που την αποτελούσαν. Αυτό δημιουργούσε διάφορες δυσκολίες και εμπόδια για τη διατήρηση των 4 τμημάτων του Παραρτήματος Καρδίτσας στην πόλη της Καρδίτσας. Κάτι τέτοιο όμως σήμερα δεν ισχύει απόλυτα.
Παρόλα αυτά τα Τμήματα του ΤΕΙ στην Καρδίτσα θα πρέπει υποχρεωτικά να ενταχθούν σε κάποια ή κάποιες Σχολές του ΤΕΙ Λάρισας.
Σήμερα φαίνεται να διαμορφώνονται 2 βιώσιμες λύσεις για το ζήτημα αυτό.
Για την πρώτη λύση, αξίζει να αναφερθεί ότι με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΤΕΙ Λάρισας έχουν ήδη συσταθεί ειδικές επιτροπές από τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο, με σκοπό τη διερεύνηση ένταξης όλων των Τμημάτων του ΤΕΙ Λάρισας στις ήδη λειτουργούσες Σχολές του ΤΕΙ Λάρισας. Στις παραπάνω επιτροπές συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Τμημάτων του Παραρτήματος Καρδίτσας. Έτσι ο αρχικός σχεδιασμός είναι το κάθε Tμήμα του Παραρτήματος Καρδίτσας να ενταχθεί με βάση το γνωστικό του αντικείμενο σε μία εκ των υπαρχόντων Σχολών ΣΤΕΓ (Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας), ΣΤΕΦ (Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών), ή ΣΕΥΠ (Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας – Πρόνοιας) του ΤΕΙ Λάρισας. Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πρότασης αυτής θα αναδειχθούν εφόσον οι επιτροπές αυτές ολοκληρώσουν το έργο τους. Αρχικά διαφαίνεται ότι μια τέτοια πρόταση είναι ακαδημαϊκά ορθή. Ο παραπάνω νόμος δεν αναφέρει ότι ένα Τμήμα που είναι ενταγμένο σε μια Σχολή με έδρα μια άλλη πόλη (πχ τη Λάρισα) δεν θα μπορεί να λειτουργεί σε άλλη πόλη (πχ Καρδίτσα). Αυτό βέβαια έχει τις δυσκολίες της όσον αφορά τη λειτουργία της Σχολής, καθώς τα Τμήματα αυτής θα πρέπει να έχουν άμεση συνεργασία μεταξύ τους. Επίσης δεν είναι εγγυημένο ότι αυτή η κατάσταση (δηλ. της λειτουργίας του Τμήματος σε άλλη πόλη από την έδρα της Σχολής) θα διατηρηθεί για πάντα. Από την άλλη πλευρά, αν κάποιο από τα 4 Τμήματα αποφασιστεί να συγχωνευτεί ή καταργηθεί τότε αυτή η πρόταση ίσως να είναι μονόδρομος!
Η δεύτερη πρόταση είναι να δημιουργηθεί μια νέα Σχολή στην Καρδίτσα που θα συμπεριλαμβάνει και τα 4 Τμήματα του σημερινού Παραρτήματος Καρδίτσας. Ήδη και για την εξέταση αυτής της λύσης έχει συσταθεί σχετική επιτροπή με την υπ΄ αριθμ. 108/10.7.2011 απόφαση του Συμβουλίου του Παραρτήματος Καρδίτσας. Στη συνάντηση της 14ης Σεπτεμβρίου 2011 προτάθηκε η Σχολή αυτή να ονομαστεί ως Σχολή Τεχνολογικών Επιστημών Ποιότητας Ζωής (Σ.Τ.Ε.Π.) (School of Life Quality Sciences) με έδρα την Καρδίτσα.
Το σκεπτικό που αναδείχθηκε ήταν ότι στο Παράρτημα της Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας αυτή τη στιγμή λειτουργούν 4 αξιόλογες ανώτατες ακαδημαϊκές μονάδες που παρέχουν υψηλού κύρους γνώση και εκπαίδευση σε γνωστικά αντικείμενα της Ποιότητας Ζωής. Στο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος αναπτύσσονται οι άξονες της Ποιότητας Ζωής που σχετίζονται με το Δάσος και το Φυσικό Περιβάλλον. Ο αειφορικός τρόπος διαχείρισης των φυσικών μας πόρων, η διασφάλιση υψηλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η δασική αναψυχή, ο οικοτουρισμός, το αστικό πράσινο, ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός των έργων υποδομής, ο συνυπολογισμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποτελούν αντικείμενα του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος τα οποία εκπροσωπούν εκφάνσεις της Ποιότητας Ζωής. Στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου διακονούνται επιστημονικά αντικείμενα που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα, όπως: α) η χρήση του πλέον οικολογικού υλικού του ξύλου, το οποίο σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά του υλικά έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ενέργεια και το περιβάλλον. Αποτελεί άλλωστε το ξύλο, βασικό στοιχείο στην κατασκευή βιοκλιματικών κτιρίων στις αντισεισμικές κατασκευές, στην επιβράδυνση της φωτιάς. Το έπιπλο (οικιακό, κουζίνες, γραφεία κ.ά.) είναι άμεσα συνυφασμένο με την καθημερινότητα του ανθρώπου προσφέροντάς του ένα περιβάλλον αισθητικής, υγιεινής, design, χαλάρωσης, άνεσης, ξεκούρασης τόσο στο εσωτερικό του σπιτιού του όσο και στον επαγγελματικό του χώρο. Αντίστοιχα τα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και Διαιτολογίας έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην Ποιότητα Ζωής του μέσω της διατροφής του. Ας μη λησμονούμε τους διατροφικούς εφιάλτες των τελευταίων χρόνων είτε με τη νόσο των τρελλών αγελάδων, των πτηνών κλπ. Άρα η γνώση της χημικής σύστασης των τροφίμων, της φυσικής, βιολογικής και βιοχημικής δράσης τους, της θρεπτικής αξίας των συστατικών τους, των αλληλεπιδράσεων των συστατικών τους μεταξύ τους καθώς και με τα υλικά συσκευασίας, βελτίωσης και διασφάλισης ποιότητας των σταδίων παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης καθώς και ανάλυσης με σύγχρονες αναλυτικές μεθόδους συμβάλλουν 100% στην ποιότητα ζωής!
Μεσοπρόθεσμα, η Σχολή των Τεχνολογικών Επιστημών Ποιότητας Ζωής (Σ.Τ.Ε.Π.) μπορεί να καλύψει μέσω μεταπτυχιακών ή και διδακτορικών προγραμμάτων ή βασικών προγραμμάτων 2ετούς ή 3ετούς διάρκειας και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με την Ποιότητα Ζωής, όπως για παράδειγμα αντικείμενα Πράσινης Ανάπτυξης, πράσινης οικονομίας, οικολογικού επίπλου, αιολικής ενέργειας, ενεργειακών φυτών, βιολογικής παραγωγής τροφίμων και ποτών και πολλά ακόμη.
Η νέα Σχολή αναμένεται να τύχει σημαντικής υποστήριξης από την τοπική κοινωνία, καθώς διασφαλίζει τη διατήρηση των τεσσάρων Τμημάτων ΤΕΙ, με αναμορφωμένα, και στοχευμένα Προγράμματα Σπουδών – μία κοινή απαίτηση όλων. Παράλληλα, δημιουργεί μία νέα Ανώτατη Ακαδημαϊκή κοιτίδα, στην οποία η ακαδημαϊκή δραστηριότητα (γνώση, εκπαίδευση, έρευνα) στρέφεται γύρω από εσωτερικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της τοπικής ζωής. Ας μην ξεχνάμε ότι η Καρδίτσα αποτελεί εξέχουσα αστική κοιτίδα με υψηλά standards Ποιότητας Ζωής. Μεταξύ άλλων, αποτελεί την Ελληνική πόλη με ένα από τις μεγαλύτερες εκτάσεις αναλογούντος πρασίνου ανά κάτοικο (30,82 m2), το 25% των συνολικών μετακινήσεων των κατοίκων σε καθημερινή βάση γίνεται με ποδήλατο, αποτελεί πανελλήνιο κέντρο εξορμήσεων σε σημαντικούς πυρήνες ήπιας αναψυχής (π.χ. Λίμνη Πλαστήρα), έχουν ευρέως υιοθετηθεί φωτοβολταϊκά τόξα ή και καλλιέργειες ενεργειακών φυτών, κ.ά.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η νέα Σχολή των Τεχνολογικών Επιστημών Ποιότητας Ζωής (Σ.Τ.Ε.Π.) θα καλύπτει τις νέες απαιτήσεις των καιρών σε ακαδημαϊκό και τοπικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα παρέχει στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της τα σύγχρονα απαραίτητα εφόδια, υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικής αποτελεσματικότητας, σε καινοτόμους επαγγελματικούς τομείς.
Πρόθεση όλων των παραβρισκομένων στην παραπάνω σύσκεψη είναι με κάθε τρόπο τα 4 Τμήματα του Παραρτήματος Καρδίτσας να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στις σημερινές τους εγκαταστάσεις στην πόλη της Καρδίτσας.
Οι αρμόδιες επιτροπές θα εξετάσουν όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δύο παραπάνω προτάσεων για την ένταξη των 4 τμημάτων του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας στις ήδη υπάρχουσες ή σε νέες Σχολές και θα παρουσιάσουν αναλυτικά τα επιχειρήματά τους ώστε αυτά να είναι πραγματικά βιώσιμα!! Ως κριτήρια αξιολόγησης των 2 παραπάνω προτάσεων θα χρησιμοποιηθούν ενδεικτικά τα εξής: αριθμός υπηρετούντων μελών Ε.Π., ΕΤΠ, ΕΡΔΙΠ, Διοικητικοί, Επιστημονικοί & Εργαστηριακοί συνεργάτες (αριθμός ατόμων, ώρες διδασκαλίας), αριθμός σπουδαστών (Εγγεγραμμένοι, θέσεις που ζήτησαν τα Τμήματα, εισακτέοι, εισαχθέντες, εγγραφέντες από εισαγωγικές, μεταγραφές, κατατακτήριες, άλλες κατηγορίες), αριθμός πτυχιούχων και διαγραφέντων ανά έτος, αναλογία διδασκόντων/διδασκομένων, αναλογία εγγεγραμμένων/πτυχιούχων/διαγραμμένων σπουδαστών κλπ, αριθμός μελών ΕΠ/ΕΤΠ/ΔΥ/Έκτακτοι (ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης), υποδομές (αίθουσες/εργαστήρια/γραφεία), μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης, διαπαν/κά προγράμματα συνεργασίας, συμμετοχή σπουδαστών σε εξετάσεις, ποσοστά αποτυχίας (θεωρία – εργαστήριο), βαθμολογίες αποφοίτων – διάρκεια λήψης πτυχίου, ποσοστά αποφοίτησης κλπ, ερευνητικά προγράμματα (αριθμός, συνολικά ποσά), επιστημονικές δημοσιεύσεις – αναγνώριση έργου, βαθμολογίες από αξιολόγηση ερωτηματολογίων κά
Στην προσπάθεια αυτή που θα έχει συνέχεια θα πρέπει να τύχει και πάλι της στήριξης όλων των τοπικών φορέων της πόλης της Καρδίτσας!!!
Ο Διευθυντής του Παραρτήματος Καρδίτσας
Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής |