Ειδήσεις

ΣΘΕΒ: Καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ


Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτη Κορκολή, απέστειλε ο ΣΘΕΒ σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αξιολογήσεις των τεσσάρων προγραμμάτων ΕΣΠΑ που έχουν προκηρυχθεί εδώ και 1,5 χρόνο περίπου και συγκεκριμένα για την «Ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», την «Νεοφυή επιχειρηματικότητα», την «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων» και την «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ειδικότερα στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης αναφέρει ότι στο πρόγραμμα «Αναβάθμιση ΜΜΕ για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» 1,5 χρόνο μετά την υποβολή των προτάσεων δεν έχουν συνεδριάσει οι αρμόδιες Επιτροπές για την έκδοση των αποτελεσμάτων και την προένταξη των δικαιούχων.

Στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» 1,5 χρόνο μετά την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία αξιολόγησής τους, παρά το γεγονός ότι οι διοικητικές αποφάσεις για την έναρξη της αξιολόγησής τους έχουν εκδοθεί από το Σεπτέμβριο του 2016.

Στο πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» που υποστηρίζει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων 1,5 χρόνο μετά την υποβολή των προτάσεων δεν έχουν συνεδριάσει οι αρμόδιες Επιτροπές για την έκδοση των αποτελεσμάτων και την προένταξη των δικαιούχων.

Στο μόνο πρόγραμμα για το οποίο ανακοινώθηκαν αποτελέσματα, αν και με καθυστέρηση είναι το πρόγραμμα για την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης των αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ επισημαίνει ότι οι καθυστερήσεις στην προκήρυξη Δράσεων καθυστερούν τον σχεδιασμό επιχειρήσεων και κυρίως των νέων επιχειρηματιών αναφέροντας ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί να αναμένει άλλο και χρειάζονται να γίνουν άμεσες ενέργειες, έτσι ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία, η οποία στηρίζεται στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και στην εξωστρέφεια.

Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας η ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και η ολοκλήρωση κοινοτικών προγραμμάτων για επενδύσεις και ρευστότητα στην αγορά θα έπρεπε να αποτελεί άμεση προτεραιότητα της εκάστοτε κυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης.

Χρειάζεται επίσης να σημειωθεί ότι μετά από την δημοσίευση αρκετών προγραμμάτων, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα και να προσαρμόζονται την τελευταία στιγμή, με καθυστερήσεις και κόστος για τις επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει και με τις τέσσερις δράσεις του ΕΠΑνΕΚ, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η χώρα μας έχει μεγάλη ανάγκη από επενδύσεις αλλά δυστυχώς όμως, οι καθυστερήσεις, η γραφειοκρατία και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, αποτελούν τροχοπέδη για την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη και την ανάταξη της αγοράς που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε παρατεταμένη ύφεση, καταλήγει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης.

Ο ΣΘΕΒ ζητάει από το Υπουργείο και όλους τους εμπλεκόμενους τις άμεσες ενέργειές τους καθώς και την άμεση επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε σε όλα τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας καθώς και στους Βουλευτές Θεσσαλίας

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης στην Δ΄ ημερίδα, της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου
Επόμενο άρθρο ΠΑΜΕ: Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία