Σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο της Ν.Δ. στην ανωτάτη εκπαίδευση


τόνισε ο κ. Σ.Ταλιαδούρος στην παρουσίαση του βιβλίου του

«για την Ελλάδα της γνώσης 2004-2009 το έργο στην ανώτατη εκπαίδευση»

Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 2004-2009 ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, τόνισε τη σημασία του πολυδιάστατου μεταρρυθμιστικού έργου της Νέας Δημοκρατίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ειδικότερα, επεσήμανε τα εξής:

 «Προς την κατεύθυνση της προσαρμογής της Ανώτατης Εκπαίδευσης της πατρίδας μας στις απαιτήσεις της νέας εποχής και συμπλέοντας με τις ευρωπαϊκές επιταγές και προτεραιότητες, η Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας τέθηκε στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 έως το 2009.

Συντελέστηκε ένα πολυμερές και πολυδιάστατο έργο, το οποίο αφενός αποσκοπούσε στην επίλυση και διευθέτηση των σοβαρών εκκρεμοτήτων του παρελθόντος και αφετέρου στο να θέσει τις βάσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης στην χώρα μας ανώτατης εκπαίδευσης. Κεντρικός στόχος αυτού του μεταρρυθμιστικού έργου μας ήταν ο ολόπλευρος εκσυγχρονισμός και αναμόρφωση των δημοσίων Α.Ε.Ι., προκειμένου να καταστούν ισότιμα μέρη του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και του διεθνούς ακαδημαϊκού γίγνεσθαι. Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η μεταρρύθμιση, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης απετέλεσαν το μεγάλο στοίχημα της κοινωνίας μας, προκειμένου να αντιμετωπίσει δημιουργικά τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά της στο σκληρό ανταγωνιστικό παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση κατόρθωσε να ενσωματώσει στις δομές και λειτουργίες της όλα εκείνα τα καινοτόμα στοιχεία που θα της επιτρέψουν να εξασφαλίσει στους αποφοίτους της το κατάλληλο γνωστικό υπόβαθρο, το οποίο θα τους παρέχει τη δυνατότητα όχι μόνο επαγγελματικής σταδιοδρομίας στις απαιτητικές συνθήκες της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, αλλά και ισότιμης συμμετοχής τους στη λειτουργία μια σύγχρονης και πλουραλιστικής κοινωνίας. Επίσης, τέθηκαν οι βάσεις ώστε η ανώτατη εκπαίδευση να ανταποκριθεί στη κοινωνική αποστολή της, δίνοντας ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα της ποιοτικής ανισορροπίας που παρουσιάζεται στην αγορά εργασίας, υπό την έννοια της αναντιστοιχίας μεταξύ των προσόντων που διαθέτουν οι πτυχιούχοι των ελληνικών Α.Ε.Ι. και εκείνων που πραγματικά ζητούν οι σύγχρονες επιχειρήσεις.

Οι βασικοί άξονες των αλλαγών ήταν οι εξής:

Η αύξηση της χρηματοδότησης, η επίλυση του προβλήματος της επαγγελματικής κατοχύρωσης των αποφοίτων Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. και ο συνολικός εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των Α.Ε.Ι. με μέτρα όπως:

-η ενίσχυση και η αποσαφήνιση της κατοχύρωσης του ακαδημαϊκού ασύλου,

-η πρόβλεψη της υποχρέωσης των Α.Ε.Ι. να καταρτίζουν Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας,

-η καθιέρωση του τετραετούς ακαδημαϊκού-αναπτυξιακού προγραμματισμού των Α.Ε.Ι.,

-η ενίσχυση του δημοκρατικού χαρακτήρα της διοικητικής λειτουργίας των Α.Ε.Ι.

-η πρόβλεψη ανώτατης διάρκειας σπουδών,

-η θεσμοθέτηση του πολλαπλού συγγράμματος

-η ίδρυση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση,

-η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών Α.Ε.Ι.

-η ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

-η καθιέρωση ενός αντικειμενικού και αδιάβλητου συστήματος για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών Α.Ε.Ι.,

-η καθιέρωση ενός νέου συστήματος αναγνώρισης τίτλων σπουδών της αλλοδαπής  με την ίδρυση ενός νέου οργανισμού του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.,

-η θεσμοθέτηση των Ινστιτούτων Δια Βίου Εκπαίδευσης στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

-η ενίσχυση του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των Τ.Ε.Ι. με την κατοχύρωση του ανώτατου χαρακτήρα των Τ.Ε.Ι…

-η ενδυνάμωση του ρόλου των Τ.Ε.Ι., καθώς δόθηκε σε αυτά η δυνατότητα αυτοδύναμης οργάνωσης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), μετά από αξιολόγηση.

Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμιστικών μέτρων που λήφθηκαν είναι η βελτίωση της θέσης των ελληνικών ιδρυμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Εurostat η Ελλάδα είναι μέσα στις 5 χώρες με την υψηλότερη δημόσια χρηματοδότηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση και επίσης 6 ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται μέσα στον κατάλογο με τα 500 καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως, κάτι που δεν συνέβαινε πριν το 2004. Επίσης, τα Ελληνικά Ανώτατα Ιδρύματα συνεργάζονται με διεθνούς φήμης Πανεπιστήμια».

Ο κ. Ταλιαδούρος ολοκληρώνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι «η μεγάλη προσπάθεια που έγινε για την αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να αξιοποιηθεί και να συνεχιστεί. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι οι υπεκφυγές, οι λόγοι εντυπωσιασμού και οι κοντόφθαλμες αναφορές για προσωπικά ή κομματικά οφέλη δεν οδηγούν σε πρόοδο και ανάπτυξη».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν οι πρώην Υπουργοί Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Μαριέττα Γιαννάκου, Ευρωβουλευτής, κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ν.Δ. Νομού Ροδόπης και ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, βουλευτής της Β’ Αθήνας, οι οποίοι και εξήραν την προσφορά του κ. Σ. Ταλιαδούρου στο μεταρρυθμιστικό έργο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Το περιεχόμενο του βιβλίου ανέλυσαν οι κ.κ. Σπύρος Αμούργης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας και Πρόεδρος Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο Θάνος Βερέμης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και ο κ. Γεώργιος Καλκάνης, Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας και Πρόεδρος Συμβουλίου Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, ο κ. Αμούργης αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Ελλάδα με τις υπόλοιπες Χώρες-Μέλη της Ε.Ε. για τη δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης, οι οποίες εκκρεμούσαν από το 1999 και τη σημασία που έχει το νομοθετικό έργο που έγινε το 2004-05 για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και το Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων, καθώς και το Παράρτημα Διπλώματος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε λεπτομερέστερα στο Νόμο της Διασφάλισης της Ποιότητας των ΑΕΙ και στη συμβολή του στη βελτίωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο καθηγητής κ. Θ. Βερέμης, έκανε αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη και αναβάθμιση της ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης ώστε τα ελληνικά Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να είναι ανταγωνιστικά μέσα στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Επίσης αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση και αξιοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, οι αρμοδιότητες του οποίου ενισχύθηκαν ουσιαστικά και επεκτάθηκαν στα σημαντικότερα ακαδημαϊκής φύσεως θέματα των ΑΕΙ και από γνωμοδοτικό όργανο συνέβαλε στη χάραξη και εφαρμογή μιας πολιτικής για την αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

O καθηγητής κ. Γ Καλκάνης αναφέρθηκε στο συγγραφικό έργο του κ. Ταλιαδούρου ως Νομικού, Καθηγητή, Βουλευτή και Υπουργού και στους νόμους 2916/2001 και 3404/2005. Επεσήμανε τη σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης των Ανώτατων Ιδρυμάτων, κατά 95%, επί κυβερνήσεως της Ν.Δ. Αναφορά επίσης έκανε στην έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, στην ίδρυση νέων τμημάτων, τις μετονομασίες άλλων τμημάτων καθώς και τις επιτροπές Επαγγελματικών Δικαιωμάτων και Χωροταξικού Σχεδιασμού που συστάθηκαν.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Μανώλης Κοττάκης.

Τέλος, στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αντώνης Σαμαράς, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής, κ.κ. Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη και Δημήτρης Σιούφας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Π. Πικραμμένος, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Γ. Κούρτης, ο Γ.Γ. της Κ.Ο της Ν.Δ., κ. Κ. Τασούλας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κα Χρύσα Αράπογλου, η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. κ. Ε. Βόζενμπεργκ, περίπου πενήντα Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, πρώην Υπουργοί, Δήμαρχοι, Πρυτάνεις και Πρόεδροι των ΤΕΙ της χώρας, Καθηγητές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και πλήθος κόσμου.

Προηγούμενο άρθρο Υποδέχτηκαν τις αποστολές των ξένων χορευτικών συγκροτημάτων
Επόμενο άρθρο θυρανοίξια του νέου ιερού ναού αγίων Αναργύρων Παλαμά