Πλούσιο είναι το πρόγραμμα δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας για αυτή την περίοδο. Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος της διδακτικής περιόδου, τα σύνολα του Μουσικού Σχολείου προετοιμάζονται και ήδη έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν τις τελικές τους εμφανίσεις. Έτσι, εντυπωσιακή πραγματικά ήταν η εμφάνιση της ευρωπαϊκής χορωδίας του σχολείου στην 5η Πανελλήνια συνάντηση σχολικών χορωδιών, την περασμένη Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Thessalikon Grand. Η χορωδία ερμήνευσε άψογα έργα που ανήκουν στο διεθνώς αναγνωρισμένο χορωδιακό ρεπερτόριο (μουσική από μιούζικαλ, παραδοσιακά τραγούδια ξένων χορών, κ.α.) συνδυάζοντας μουσική και κίνηση και απέσπασε έτσι το χειροκρότημα του ακροατηρίου. Ιδιαίτερη στιγμή για την εμφάνιση της χορωδίας ήταν το εφέ της βροχής, στο οποίο τα μέλη της χορωδίας με κατάλληλες κινήσεις των χεριών και του σώματος μιμούνται τη σταδιακή εξέλιξη μιας καταιγίδας! Τη χορωδία διεύθυνε η κ. Ζωή Αθανασίου και στο πιάνο συνόδευε η κ. Μαρίζα Αργυρίου.
Η παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα, στο μεταξύ, προετοιμάζεται για την εμφάνισή της την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 στο Θεσσαλικό κανάλι TRT, και πιο συγκεκριμένα, στην εκπομπή «Αναζητώντας τις ρίζες μας» με παρουσιαστή τον κ. Θοδωρή Σδρούλια. Η παραδοσιακή ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, με υπεύθυνους καθηγητές τους κ. Παππά Ηλία, κ. Παπαϊωάννου Κωνσταντίνο και κ. Σκότη Δημήτρη, θα εμφανιστούν ζωντανά στην εκπομπή και θα παρουσιάσουν ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια.
……..
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Καθηγητές του Mουσικού Tμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι το κορυφαίο τμήμα που δίνει ειδικότητες μουσικής στη χώρα μας, θα έρθουν στην πόλη μας μεθαύριο Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, προκειμένου να πραγματοποιήσουν Εργαστηριακά Σεμινάρια σε διάφορους τομείς. Πιο αναλυτικά:
-Στις 10 το πρωί και για περίπου μία ώρα θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (σύστημα εισαγωγής, πρόγραμμα σπουδών, ειδικεύσεις, διδάσκοντες, υλικοτεχνικές υποδομές, καλλιτεχνικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες). Η διάρκεια της ενημέρωσης θα είναι περίπου 40 λεπτά με περίπου ακόμη 20 λεπτά για ερωτήσεις, και θα είναι ανοικτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους..
– Στην δεύτερη ενότητα και περίπου στις 11 το πρωί θα λειτουργήσουν παράλληλα τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια σε διαφορετικούς χώρους στο σχολείο. Η διάρκεια των εργαστηρίων θα είναι από 60 έως 90 λεπτά ανάλογα με τη συμμετοχή και θα απευθύνονται σε μαθητές και καθηγητές ανάλογα με την ειδικότητα. Τα τέσσερα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν είναι τα εξής:
α) Eργαστήριο μαθήματος Solfege – Dictee:όπου, θα συζητηθεί ο ρόλος του μαθήματος, η ιστορία του, το περιεχόμενό του και προτεινόμενοι τρόποι για την αποτελεσματική και ευχάριστη διδασκαλία του. Στο εργαστήριο θα διδάξει η κ. Μόνικα Ανδριανοπούλου.
β) Eργαστήριο μεθόδων μελέτης και διδασκαλίας πνευστών οργάνων :Στο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί μια εισαγωγική προσέγγιση σε ζητήματα οργάνωσης της ατομικής μελέτης των πνευστών (από τη σκοπιά των σπουδαστών) και της χρήσης μεθόδων διδασκαλίας (από τη μεριά των διδασκόντων), με έμφαση στα κοινά στοιχεία που αφορούν στην τεχνική και μουσική καλλιέργεια όλων των πνευστών. Στο εργαστήριο θα διδάξει ο κ. Κωστής Χασιώτης.
γ) Eργαστήριο αντιμετώπισης ζητημάτων στάσης σώματος και μελέτης εγχόρδων οργάνων: στο εργαστήριο θα θιγούν ζητήματα και προβληματισμοί που απορρέουν από τη στάση του σώματος κατά το παίξιμο των εγχόρδων οργάνων και κυρίως του βιολιού και της βιόλας. Στη συνέχεια θα εξεταστεί η διαδικασία της προετοιμασίας για την εκτέλεση ενός μουσικού έργου, με διάκριση ανάμεσα στη μελέτη και στην εξάσκηση. Θα διδάξει ο κ. Στέλιος Τσακαλίδης.
δ) Παρουσίαση κατεύθυνσης ελληνικής παραδοσιακής (δημοτικής) μουσικής: με τη συμμετοχή των μαθητών θα πραγματοποιηθεί συνοπτικά παρουσίαση της κατεύθυνσης Ελληνικής Παραδοσιακής (Δημοτικής) Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, με στόχο να γίνουν κατανοητές οι επιμέρους ειδικεύσεις, τα γενικά μαθήματα, αλλά και η καλλιτεχνική φυσιογνωμία της κατεύθυνσης. Θα διδάξει ο κ. Μάνος Αχαλινωτόπουλος.
Με τη λήξη των εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί συναυλία διάρκειας 30-40 λεπτών από τους διδάσκοντες του Τμήματος.
Η παρουσίαση του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, καθώς και τα εργαστήρια, είναι ανοικτά για το κοινό της πόλης και συγκεκριμένα απευθύνονται σε καθηγητές μουσικής –θεωρητικούς που διδάσκουν τα μαθήματα του σολφέζ και της καλλιέργειας ακοής, όπως επίσης και σε σπουδαστές εγχόρδων, πνευστών και σπουδαστές της παραδοσιακής μουσικής. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας και στο τηλ. 24410-73970. Η παρακολούθηση των εργαστηρίων είναι δωρεάν.