Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο διαμελισμού και εκποίησης της ΔΕΗ – Γράφει ο Ηλ. Τσιαμαντάς


Με συνοπτικές διαδικασίες εν μέσω καλοκαιριού, στο θερινό τμήμα της βουλής η συγκυβέρνηση προωθεί την ολοκλήρωση του βίαιου διαμελισμού και τελικά τη διάλυση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας με παραχώρηση στους ιδιώτες όλων των σημαντικών λειτουργιών της (παραγωγή, μεταφορά, περιουσιακά στοιχεία, πελάτες και εργαζόμενοι) με σοβαρότατες επιπτώσεις για τα νοικοκυριά και την εθνική οικονομία της χώρας.

Δεν πρόκειται για ένα τμήμα της, όπως ψευδεπίγραφα λέγεται η «μικρή» ΔΕΗ, αλλά για τον πλήρη έλεγχο της ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες.

Και τούτο γιατί!

  1. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Πριν από αυτό, είχαν φροντίσει να απαλλάξουν τη ΔΕΗ από το βάρος της περιουσίας  του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων που ήταν ενσωματωμένη   στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, διαγράφοντάς την (3,3 τρις δρχ. σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες που έγιναν τότε ή περίπου 12 δις ευρώ με σημερινές τιμές) και αναλαμβάνοντας το κράτος να πληρώνει τις δαπάνες του ασφαλιστικού φορέα εγγράφοντας ένα κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο. Το τι πόλεμος λάσπης έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στους συνταξιούχους και το προσωπικό της ΔΕΗ είναι απερίγραπτος.
  2. Η ΔΕΗ, όπως και άλλες ΔΕΚΟ, εισήχθησαν στο χρηματιστήριο, οπότε ένα μεγάλο τμήμα (49%) των μετοχών της, πέρασε σε ιδιώτες.
  3. Η ΔΕΗ τεμαχίστηκε σε παραγωγή , μεταφορά (ΑΔΜΗΕ), διανομή (ΔΕΔΜΗΕ) και εμπορία, επιβαρύνοντας το κόστος λειτουργίας της, αλλά ταυτόχρονα διευκολύνοντας τη διαδικασία πώλησής της κομμάτι- κομμάτι.

Έτσι στην παραγωγή : αποφασίστηκε η αναστολή του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ για νέες λιγνιτικές μονάδες και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ενώ απαγορεύτηκαν οποιεσδήποτε επενδύσεις σε ΑΠΕ για να διευκολυνθούν οι λεγόμενοι ιδιώτες επενδυτές να επενδύσουν.

Έτσι οι κερδοσκόποι ιδιώτες επενδυτές επένδυσαν σε μονάδες Φυσικού Αερίου (Φ.Α) 2700 περίπου ΜW, αιολικής ενέργειας 1600 ΜW και σε φωτοβολταϊκά 2500 περίπου ΜW, επειδή το κόστος  κατασκευής για τις μονάδες Φ.Α είναι πιο χαμηλό ( επιδοτήθηκαν με 1,2 δις ευρώ), ενώ αποπληρώνονται με εγγυημένες τιμές . Δύο άδειες για δημιουργία εργοστασίων παραγωγής Η.Ε από λιγνίτη που δόθηκαν από το 2008 σε ιδιώτες, δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ.

Συνοπτικά, σήμερα  η ΔΕΗ κατέχει μόνο το 53,5 % με 8667 ΜW  της εγκατεστημένης ισχύος στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ενώ οι ιδιώτες κατέχουν 7531 ΜW, δηλαδή το 46,5 %.

Γιατί λοιπόν δεν δουλεύει σήμερα ο ανταγωνισμός με αυτά τα ποσοστά των μεν και των δε στην παραγωγή (46,5%- 53,5%);

Απλούστατα γιατί οι μονάδες βάσεις του συστήματος με φτηνό καύσιμο είναι οι λιγνιτικές  που έχουν όμως μεγάλο κόστος κατασκευής και τα υδροηλεκτρικά που έχουν σχεδόν μηδενικό κόστος παραγωγής, αλλά επίσης υψηλό κόστος κατασκευής(λόγω φραγμάτων, απαλλοτριώσεων  για τις λίμνες,  κ.λ.π)

Αυτά υπάρχουν, ανήκουν στη ΔΕΗ και είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Αυτά θέλουν να βάλουν στο χέρι οι κερδοσκόποι ψευτοεπενδυτές. Αυτά τους χαρίζει η εθελόδουλη και υποτακτική συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου: 10 μονάδες παραγωγής ισχύος  2800 ΜW, 6 ορυχεία, δύο εκατομμύρια πελάτες και 3000 εργαζόμενους, προίκα στη λεγόμενη «μικρή» ΔΕΗ.

Αν πάρουν και αυτά οι ιδιώτες δηλ. το 30% της παραγωγής που ανήκει στη ΔΕΗ, τότε τα ποσοστά συμμετοχής στο σύστημα γίνονται 46,5% + 30%=76,5% για τους ιδιώτες και 53,5%-30%=23,5% για τη ΔΕΗ. Για ποιο ανταγωνισμό μιλάμε, όταν στη ΔΕΗ θα απομείνουν οι παλιές μονάδες με χαμηλό βαθμό απόδοσης και το νησιωτικό σύμπλεγμα με πολύ ακριβό κόστος παραγωγής;

Να σημειωθεί ακόμη ότι αμέσως μετά αναμένεται η πώληση άλλου 17% της εναπομείνασας ΔΕΗ μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Στη μεταφορά: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το ξεπούλημα του 66% του δικτύου μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) με διαδικασίες που ψηφίστηκαν από τη συγκυβέρνηση και βρίσκονται στη φάση των τελικών προσφορών από τέσσερα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στην εμπορία: Εδώ συνέβη το απόλυτο φιάσκο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Με ευνοϊκές ρυθμίσεις προσφέρθηκαν σε δύο ιδιωτικές εταιρείες Energa και την Hellas  Power, 2 εκατομμύρια καταναλωτές και πελάτες. Πριν πτωχεύσουν, φέσωσαν το κράτος με 200 εκατομμύρια ευρώ , αφού καταχράστηκαν εκτός από το ρεύμα και το χαράτσι που εισέπρατταν.

Τώρα, μέσω της λεγόμενης  «μικρής» ΔΕΗ επιχειρείται να εκχωρηθούν και πάλι 2 εκ. πελάτες  σε ιδιώτες χωρίς οι ίδιοι να έχουν τώρα το  δικαίωμα επιλογής.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι δεν πρόκειται για μια προσπάθεια υγιούς ανταγωνισμού, αλλά για μια στρατηγική διάλυσης και παράδοσης συνολικά της ΔΕΗ σε συγκεκριμένα συμφέροντα (Μυτιληναίος, Λάτσης, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης), τα οποία την τελευταία δεκαετία έχουν διεισδύσει και κερδοσκοπούν στον τομέα της παραγωγής ΗΕ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς.

Τα αποτελέσματα της μερικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας μιλάνε από μόνα τους.

Ύστερα από 12 χρόνια ιδιωτικοποιήσεων (2001-2013) το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε  κατά  102% για τα νοικοκυριά και κατά 76,3% για τη βιομηχανία.

Χρησιμοποιούν το παράδειγμα του ΟΤΕ για να πουν ότι  η πώληση του ΟΤΕ έριξε τις τιμές στην τηλεφωνία. Παραλείπουν να πουν ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια παγκόσμια τεχνολογική επανάσταση. Περάσαμε από την αναλογική εποχή στην ψηφιακή, τις οπτικές ίνες και τη δορυφορική, η οποία συντελέστηκε επί δημοσίου ΟΤΕ. Η διαχείριση του σήματος της σταθερής ή της κινητής τηλεφωνίας δεν μπορεί να έχει καμιά σύγκριση με την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μιλάμε για ανόμοια πράγματα. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν είναι εμπόρευμα. Δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κερδοσκοπικού ανταγωνισμού. Είναι απ΄ τα βασικά αγαθά που πρέπει να παρέχει το κράτος μαζί με το νερό σε προσιτές τιμές για όλους.

Αν διασπαστεί, διαλυθεί και ιδιωτικοποιηθεί εντελώς η ΔΕΗ, το ρεύμα θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο. Τα 350000 χιλιάδες νοικοκυριά που αυτή τη στιγμή λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν έχουν ρεύμα είναι σαφές ότι θα αυξηθούν.

Η Δημόσια ΔΕΗ που είναι η ναυαρχίδα της βαριάς μας βιομηχανίας ( τα επιτεύγματά της στα 64 χρόνια λειτουργίας της στον εξηλεκτρισμό της χώρας είναι εντυπωσιακά) δεν θα μπορεί  να χρησιμοποιηθεί σαν βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Αρκεί να αναφέρω ότι την τελευταία τριετία η ΔΕΗ παρά τα εμπόδια που της βάζουν επένδυσε 3 δις ευρώ σε εργοστάσια παραγωγής, κυρίως από ίδια κεφάλαια και ως εκ τούτου αποτελεί μύθο ο ισχυρισμός ορισμένων ότι έληξε ο βιολογικός κύκλος της ΔΕΗ με τον εξηλεκτρισμό της χώρας

Τέλος θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Οι Καρδιτσιώτες και γενικότερα οι Θεσσαλοί και κυρίως οι αγρότες θα πρέπει  να σκέπτονται τι θα σήμαινε και γι΄ αυτούς η ενδεχόμενη πώληση του ΥΗΣ Πλαστήρα και της λίμνης σε ιδιώτες που προς το παρόν απεφεύχθη, αλλά δεν σημαίνει ότι δε θα συμβεί σε επόμενη φάση.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει να υπάρξει παλλαϊκός ξεσηκωμός για να ανατραπεί η διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ούτε την πώληση του 17% στο ΤΑΙΠΕΔ ούτε την ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης «μικρής» ΔΕΗ που είναι το φιλέτο της ΔΕΗ. Ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επαναφορά της  ΔΕΗ υπό δημόσια ιδιοκτησία ως ενιαία επιχείρηση του ελληνικού λαού.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Οι «Opera Chaotique» σε ένα μοναδικό live
Επόμενο άρθρο Πολιτισμός, παιδεία, τουρισμός, οικονομική ανάπτυξη - Γράφει ο Ν. Ευθυμιάδης