- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σε ομηρία πάνω από 70.000 που περιμένουν να δώσουν εξετάσεις για άδειες οδήγησης

«Τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν την απόλυτη ευθύνη για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τις εξετάσεις για τη χορήγηση αδειών οδήγησης και την «ομηρία» περισσότερων από 70.000 που περιμένουν να δώσουν εξετάσεις», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους εκπαιδευτών οδήγησης.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης, ο Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι Πρόεδροι και μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και των σωματείων Κεντρικού και Νότιου Τομέα Αθήνας, Δυτικής Αττικής και Πειραιά, ενώ παρέστησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Μεταφορών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κ. Πάλλας και Ροδόπης κ. Ν. Τσαλικίδης.

Ο κ. Κ. Αγοραστός μετέφερε στους εκπροσώπους των εκπαιδευτών οδηγών την πληροφόρηση που είχε από τον Υπουργό Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζη ότι  το σχετικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών έχει κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης κι έχει αποσταλεί στα συναρμόδια Υπουργεία και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι προτρέπει δημόσια:

-«τους εξεταστές να ξεκινήσουν αμέσως τις εξετάσεις

-και την Κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή του άρθρου 65 του Νόμου 4530/2018».

Για το νέο Νομοσχέδιο, αν και το πλήρες κείμενό του δεν έχει περιέλθει ακόμη σε γνώση των Περιφερειών, όπως διευκρίνισε, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ προέβη στην εκτίμηση με βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότηταςότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί και πάντως θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται εξετάσεις για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων».

«Μέχρι να ψηφιστεί και να λειτουργήσει η όποια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, προέχει να λειτουργεί η κοινωνία. Σήμερα έχει δημιουργηθεί εκρηκτικό μείγμα στην κοινωνία και δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού», είπε χαρακτηριστικά και αναγνώρισε πως οι εκπαιδευτές «αναλαμβάνουν μεγάλο κοινωνικό φορτίο και πολλοί εξ αυτών έχουν πλέον περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο καθώς χωρίς έσοδα, καλούνται να ανταποκριθούν στις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις τους»

Ο κ. Κ. Αγοραστός κατέστησε για ακόμη μια φορά σαφές πως «το Υπουργείο Μεταφορών είναι απόλυτα υπεύθυνο για το ότι

-Δεν έχει καταβληθεί η αμοιβή για την πρόσθετη εργασία στους εξεταστές από τον Απρίλιο του 2018 και μετά.

-Παρά τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις και παρά το ότι έχουν αυξηθεί οι ανάγκες για νέα διπλώματα οδήγησης, ο αριθμός των εξεταστών μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι έχουν σταματήσει οι εξετάσεις για την πιστοποίηση νέων εξεταστών.

-Έχει δημιουργήσει σύγχυση με το Νομοσχέδιο που εξαγγέλλει επί εννέα μήνες, χωρίς ακόμη να το έχει καταθέσει στη Βουλή».