Σε κλίμα έντασης το συνέδριο των εργοληπτών- Αποδοκιμάστηκαν οι παρευρισκόμενοι βουλευτές για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια


 Με αποδοκιμασίες κατά των παρευρισκομένων βουλευτών (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τόσα χρόνια σε βάρος του κλάδου, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 9 Απριλίου το 67ο Συνέδριο της ΠΕ.ΣΕ.ΔΕ που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της λίμνης Πλαστήρα. Οι εργολήπτες δημοσίων έργων εξέφρασαν την αγωνία τους για το παρόν και το μέλλον του κλάδου, ενώ υπογράμμισαν ότι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν την αποχή από τις δημοπρασίες ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

 Το συνέδριο

Τη βασική εισήγηση της τελευταίας ημέρας του συνεδρίου, έκανε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων κ. Κ. Σαββίδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω: «Το Συνέδριό μας διεξάγεται μέσα σε ένα ζοφερό οικονομικό κλίμα που μόνο αισιοδοξία δεν μπορεί να εμπνεύσει. Τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και η κορύφωση της οικονομικής κρίσης, έχουν οδηγήσει τη χώρα μας ήδη σε αυστηρή επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.), ενώ στο βάθος ελλοχεύει ακόμη και ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και της πτώχευσης. Τουλάχιστον αυτό αφήνουν να εννοηθεί η πλειοψηφία των πολιτικών, οικονομικών και άλλων παραγόντων. Ασφαλιστικά, εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα κατακτημένα με κόπους και θυσίες εδώ και 10ετίες για πρώτη φορά αμφισβητούνται και αναιρούνται με τόση ένταση ενώ ταυτόχρονα φορολογική λαίλαπα επιπίπτει επί δικαίων και αδίκων. Βιώνουμε το χειρότερο επαγγελματικό περιβάλλον των τελευταίων ετών. Η οικονομική κρίση επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες. Την κατάσταση στον κλάδο βέβαια δεν την επιδείνωσε μόνο η οικονομική κρίση.

Την επέτειναν:

  • Η μεγάλη μείωση του ΠΔΕ τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι πόροι που προορίζονται για δημοπρατήσεις μικρών και μεσαίων έργων.
  • Η συνεχής μείωση του ΠΔΕ που από 10,3 δις ευρώ που προϋπολογίζονταν για το 2010 μειώθηκε σε 8,5 δις ευρώ στο τέλος του έτους, σε συνδυασμό με το τσουνάμι της κρίσης, δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία. Αυτή η περικοπή που εμφανίστηκε να έχει σκοπό την μείωση του ελλείμματος τελικώς επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
  • Οι εξοντωτικές πρόσθετες εγγυήσεις που επιβλήθηκαν με το νόμο 3263/2004.
  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τους εργολήπτες για εκτελεσμένα έργα που ανέρχονται συνολικά περίπου στα 2,5 δις.
  • Η θέση πολλών μη ανταποδοτικών έργων (σχολεία, πυροσβεστικοί σταθμοί, διοικητήρια κ.ά.) εξακολουθούν υπό την «ομηρία» των ΣΔΙΤ.

Το 2011 άρχισε και συνεχίζει με χειρότερες προϋποθέσεις από ότι το 2010 (ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξεως των 2,5 δις ευρώ περίπου, μείωση χρηματοδοτικών προγραμμάτων (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, ΘΗΣΕΑΣ κλπ). Ο κλάδος μας – όλοι πια το βιώνουμε – διανύει και αυτός τις χειρότερες μέρες των τελευταίων δεκαετιών. Η κατάσταση, στην κυριολεξία, είναι τραγική. Το μαρτυρούν στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά. Άλλωστε το βιώνουμε κυρίως εμείς οι ίδιοι. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία στο τέλος του 2010 και σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους:

  • η συμμετοχή του κλάδου στη δημιουργία του ΑΕΠ καταγράφει την χαμηλότερη συμβολή της τα τελευταία έτη πολύ κάτω του 4% (πλησιάζει το 3,5%)
  • οι συνολικές ακαθάριστες επενδύσεις σε κατασκευές παρουσιάζουν σημαντική μείωση της τάξεως του 15%
  • ο δείκτης παραγωγής δημοσίων έργων εμφανίζεται συρρικνωμένος κατά 30% περίπου, ενώ ταυτόχρονα
  • ο δείκτης παραγωγής ιδιωτικών (κυρίως οικοδομικών) έργων εμφανίζει επίσης σημαντική μείωση που αγγίζει το 50%

Από την άλλη: Συνεχίζεται η μείωση του αριθμού και του προϋπολογισμού των δημοπρατούμενων έργων που παγιώνεται σε σχέση με το 2005 στο – 50% περίπου, γεγονός που αναδεικνύει την ανεπάρκεια του διατιθέμενου ποσού για τα Δημόσια Έργα. Παρατηρείται αυξανόμενος ρυθμός διαγραφής εταιρειών από το Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) ενώ παράλληλα έχουμε εντυπωσιακή αύξηση τόσο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων των εταιρειών όσο και των συνολικών με ταυτόχρονη μείωση του κύκλου εργασιών τους (το 20% των επιχειρήσεων εμφανίζουν ζημίες), καθώς και απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στον κλάδο. Μόνο τον τελευταίο χρόνο η ανεργία έχει ξεπεράσει το 15% (περίπου 60.000 νέοι άνεργοι που μέχρι το τέλος του 2011 θα πλησιάσουν τις 100.000). Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τις εταιρείες μικρότερων τάξεων (Ατομικών, Α1, Α2, 1ης, 2ας) και ειδικότερα για αυτές της Περιφέρειας που βλέπουν η μείωση του αντικειμένου τους να ξεπερνά το 70%.  Γι αυτές τις κατασκευαστικές μονάδες έρχονται, δυστυχώς, ακόμη χειρότερες μέρες, αφού:

  • Το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ σταμάτησε χωρίς να απορροφηθούν πόροι άνω του 1,5 δις. Ευρώ και χωρίς να εξοφλούνται τα οφειλόμενα.
  • Ο Κρατικός Προϋπολογισμός υλοποιείται με γενναία περικοπή των πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι ακόμη σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που κατατάσσει την χώρα μας στον τομέα αυτόν στις τελευταίες θέσεις των 27 χωρών της Ε.Ε., αποκλείοντας συγχρόνως έργα με μικρούς προϋπολογισμούς.

Η συσπείρωση όλων μας στην ΠΕΣΕΔΕ, τον μοναδικό συνδικαλιστικό φορέα των Εργοληπτικών Επιχειρήσεων των Συνδέσμων, κυρίως της Περιφέρειας είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική ανάγκη.

Ήδη ο κλάδος είναι και μέχρι την 12η Απριλίου σε Πανελλαδική κινητοποίηση και αποχή από τις δημοπρασίες με την στήριξη του ΤΕΕ και της ΕΜΔΥΔΑΣ ύστερα από πρωτοβουλία της ΠΕΣΕΔΕ και Συνδέσμων της η οποία βρήκε μεγάλη ανταπόκριση.

Οπωσδήποτε έχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Πρέπει να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα.

Ο διάλογος τον οποίο επιδιώκουμε και στον οποίο επιμένουμε προκειμένου να εκφράζουμε τις απόψεις μας και τα επιχειρήματά μας, παρά τις υποσχέσεις, γίνεται με καθυστερήσεις και πολλές φορές με πενιχρά αποτελέσματα.

Δυστυχώς η Διοίκηση κάθε συνδικαλιστικού οργάνου δεν νομοθετεί.

Η Διοίκηση εκείνο που έχει υποχρέωση και ρόλο είναι να προσπαθεί να καταθέτει στην πολιτεία και στα θεσμικά της όργανα τα αιτήματά της, με μεθοδικό, πειστικό και πιεστικό τρόπο.

Ακόμη και από τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου, προκύπτουν συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Οι ρυθμίσεις που τελικά προωθούνται στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου, είναι απαράδεκτες, κάτω από τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί σύμφωνα με τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και τα τεκμηριωμένα αιτήματα του Εργοληπτικού κόσμου που είχαν παρουσιαστεί από τις Εργοληπτικές Οργανώσεις στις συναντήσεις τους με την ηγεσία του Υπουργείου.

Θα πρέπει να παραδεχθούμε επίσης ότι ενώ αντικειμενικά ο κλάδος είναι σε δυσκολία να παρουσιάσει κινητοποιήσεις και αντιδράσεις τέτοιου μεγέθους και επιπέδου ώστε να επιβάλει τις θέσεις του, το τελευταίο διάστημα όρθωσε το ανάστημά του με πρωτοβουλία της ΠΕΣΕΔΕ και των Συνδέσμων της .

Οι λόγοι αυτής της αντικειμενικής αδυναμίας είναι συνυφασμένοι τόσο με την ενιαία έκφραση του κλάδου όσο και με την κοινωνική του αποδοχή, στοιχείο που έχει καλλιεργηθεί κυρίως από φορείς της πολιτείας, καθώς επίσης και η δυνατότητα πρόσβασης στα ΜΜΕ για την προβολή και προώθηση των θεμάτων, στοιχείο που εκτός άλλων παραμέτρων καθορίζεται και από το οικονομικό.

Εντωμεταξύ σε όλο αυτό το διάστημα ρίξαμε το βάρος μας και τις δυνάμεις μας για 1) τη συγκρότηση ενιαίας έκφρασης και στάσης όλων των Ε.Ο. κυρίως μέσω της Σ.Ε., 2) τη σύμπλευση για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό του ΤΕΕ με τον κατασκευαστικό κόσμο της χώρας, 3) τη συγκρότηση κοινού μετώπου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Ε.Ο., ΤΕΕ, ΕΜΔΥΔΑΣ κτλ.), 4) τη δημοσιοποίηση των θέσεών μας μέσω των ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνα, εφημερίδες, ΕΔ/ΤΕΕ κτλ.), 5) την γνωστοποίηση των θέσεών μας προς τα πολιτικά κόμματα της χώρας με συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Συνασπισμός, Δημ. Συμμαχία) και προγραμματίζονται και άλλες.

Στον απολογισμό μας θεωρούμε ότι πρέπει να αναφερθούμε και σε συμπεριφορές, που κοινό μυστικό είναι ότι ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν την οργάνωσή μας.

Κλείνοντας τον απολογισμό της Διοίκησης, για τους λίγους μήνες που πέρασαν, πρέπει να καταλήξουμε και να βάλουμε τα θεμέλια για ένα αναπροσανατολισμό δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι στρατηγικοί μας στόχοι που παραμένουν από προηγούμενες αποφάσεις μας, οι εξελίξεις των θεμάτων του κλάδου, η ανταπόκριση και αποδοχή προτάσεων και πρωτοβουλιών μας από πλευράς άλλων οργανώσεων, ή των ίδιων των εργοληπτών, δημιουργούν ορισμένα δεδομένα, με βάση τα οποία ο κλάδος μας είναι υποχρεωμένος να κάνει κάποια βήματα.

Μπορούμε να επιδιώξουμε να διεξαχθεί συνέδριο στην Αθήνα με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση και την προοπτική του κλάδου σε συνεργασία με τις άλλες Ε.Ο., το ΤΕΕ και ίσως και άλλους φορείς. Ήδη προωθούμε με πρωτοβουλία της ΠΕΣΕΔΕ κοινή εκδήλωση και με άλλους φορείς με τον συντονισμό και την βοήθεια του καθηγητή κου Θ. Τάσσιου.

Προϋπόθεση για την αναβάθμιση της κοινωνικής μας αποδοχής είναι να θεσπίσουμε άμεσα Κώδικα δεοντολογίας, που θα αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια μας στην Κοινωνία και στον οικονομικό χώρο και ας γίνει η αρχή αυτή από την ΠΕΣΕΔΕ».

Προηγούμενο άρθρο Πέρασε άνετα ο Α.Σ.Κ.
Επόμενο άρθρο Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργολήπτες Δ.Ε.