Ειδήσεις

Σε Ημερίδα-τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ν. Καραγιάννης


Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων διοργάνωσε την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020 ημερίδα-τηλεδιάσκεψη  για την Περιφέρεια Θεσσαλίας με θέμα: «ΔιάSOSη γυναικών προσφύγων και μεταναστριών που επέζησαν περιστατικών έμφυλης βίας».

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό:

– Η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων,
κα. Μαρία Συρεγγέλα,

_Ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας και Εξυπηρέτησης του Πολίτη,
Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Νίκος Καραγιάννης.
– Ο Πρόεδρος Ισότητας της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κα. Μαρία Κακαλή,
-Η Υπεύθυνη Τομέα Ισότητας ΕΝ.ΠΕ. κα. Φωτεινή Βρύνα,
ενώ εισήγηση έκαναν οι:
– Αγγελική Παπάζογλου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης
Κοινωνικής Προστασίας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, ΓΓΟΠΙΦ,
– Όλγα Τσικαλάκη, Ανοικτή Δομή Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο και Ευάλωτων
Ομάδων Πολιτών Τρίτων Χωρών στον Ελαιώνα Αττικής της Υπηρεσίας
Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου,
– Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, Μέλος Τριμελούς Ομάδας Επιστημονικού
Συντονισμού του ΚΕΘΙ,
– Αλέξανδρος Γεωργίου, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού
της ΕΕΤΑΑ Α.Ε.

Στην παρέμβασή του ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καραγιάννης, αφού τόνισε την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού σε όλες τις δομές και φορείς της Περιφέρειας που σχετίζονται με την έμφυλη βία, επισήμανε τα εξής:

«Η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο. Οι γυναίκες πρόσφυγες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν βία όχι λόγω της εθνοτικής καταγωγής τους, αλλά διότι αντιμετωπίζουν διάφορες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού ή διακρίσεις στην καθημερινή ζωή: ανασφαλές καθεστώς διαμονής, περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας υποδοχής προσφύγων, έλλειψη πρόσβασης το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και την αγορά εργασίας κλπ.

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) (2011) είναι η πρώτη νομικά δεσμευτική Σύμβαση στο πεδίο της έμφυλης βίας και της ενδοοικογενειακής βίας και εισήγαγε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρόληψης της βίας, προστασίας των θυμάτων και δίωξης των θυτών.

Με την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ελλάδα (2018), αποτυπώνονται πλέον με συστηματοποιημένο τρόπο και ποινικοποιούνται μορφές έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, που ως τώρα δεν αναγνωρίζονταν νομικά ως τέτοιες.

Πέρα όμως από το νομικό πλαίσιο  δε μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα αν δεν καταλάβουμε ότι η μηδενική ανοχή απέναντι στην έμφυλη βία είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση .Για την εξάλειψη της, είναι απαραίτητη η συμβολή όλων μας. Γιατί αφορά όλους μας! Μην την προσπερνάμε , όταν τη συναντάμε  δίπλα μας».

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης
Επόμενο άρθρο Ν. Καρδούλας: Μεταναστευτικό και Προσφυγικό με αριθμούς