Ειδήσεις

Σε ετοιμότητα για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα η Περιφέρεια Θεσσαλίας


Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ  που ισχύει από  την Τετάρτη (01-04-2020) έως την Πέμπτη (02-04-2020).

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε κατάσταση ετοιμότητας- επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων. Μηχανήματα της Περιφέρειας και μισθωμένα ιδιωτικά βρίσκονται τοποθετημένα σε σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας  για την αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Καλούνται οι δήμοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Τετάρτη (01 -04-2020) από τα βόρεια – βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά: τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην κεντρική και βόρεια χώρα (της τάξεως των 8 με 10 βαθμών), τις ισχυρές βροχές και κατά τόπους τις καταιγίδες, τις πυκνές χιονοπτώσεις στη βόρεια χώρα ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και τους θυελλώδεις βοριάδες.

Πιο αναλυτικά:

  1. α. Την Τετάρτη (01-04-2020) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και σταδιακά στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Στη δυτική Ελλάδα από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Οι βροχές που θα εκδηλώνονται στη Μακεδονία από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, γρήγορα θα ενταθούν και θα είναι ισχυρές, ιδιαιτέρως στην κεντρική Μακεδονία. Από τις βραδινές ώρες ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα επηρεάσουν τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (02-04-2020) τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

  1. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν την Τετάρτη (01-04-2020) στα ορεινά, καθώς και στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά, που βαθμιαία θα ενταθούν. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της βόρειας Θεσσαλίας, σταδιακά της ανατολικής Μακεδονίας και από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης της Θράκης (ενδεικτικό υψόμετρο 200-300 μέτρα).
  2. Το μεσημέρι της Πέμπτης (02-04-2020) τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στην α ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στα Δωδεκάνησα, με σταδιακή εξασθένηση.
  3. Θυελλώδεις άνεμοι (7 με 8 μποφόρ) ανατολικών διευθύνσεων θα πνέουν στα κεντρικά και βόρεια από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (01-04-2020), οι οποίοι σταδιακά από τη νύχτα θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και στο βόρειο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τα 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων  για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ-ΠΑΓΕΤΟΣ

Εάν βρίσκονται  σε εξωτερικό χώρο:

– Να οδηγηθούν  σε  ασφαλές μέρος.

– Να μην εκτίθενται στη χιονοθύελλα. Αν χρειαστεί να βρεθούν  σε εξωτερικό χώρο, να ντυθούν κατάλληλα και να προτιμήσουν  πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα παρά ένα βαρύ ρούχο. Να φροντίσουν το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο. Να φορέσουν ζεστές και αδιάβροχες μπότες.

– Σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις.

– Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν  με αυτοκίνητο, να χρησιμοποιήσουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν  τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα κάνουν.

– Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εάν βρίσκονται στο αυτοκίνητο:

– Να αλλάξουν πορεία αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση και βρίσκονται σε δύσβατο δρόμο.

– Να αποφεύγουν να οδηγούν σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

– Να διατηρούν  απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

– Να παραμείνουν στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί.  Να τοποθετήσουν  στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για να τους εντοπίσουν οι διασωστικές ομάδες. Να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και να διατηρούν την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

– Να διατηρούν  το σπίτι τους ζεστό και παραμένουν μέσα, όσο αυτό είναι δυνατό.

– Να μην αφήνουν τα παιδιά να βγουν έξω με την κακοκαιρία.

– Να φορούν κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

– Να ελέγχουν  το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού και τον ηλιακό  θερμοσίφωνα (σωλήνες-υαλοπίνακα)

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ- ΒΡΟΧΕΣ

– Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία κτλ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

– Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

–  Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.  – Να ασφαλίσουν  τις πόρτες και τα παράθυρα.

– Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

Τονίζεται ότι σε περιπτώσεις ανάγκης  οι πολίτες να  επικοινωνούν με τις αρμόδιες πηρεσίες ( αστυνομία τηλ. 100 – πυροσβεστική τηλ 199)

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Συντονιστών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων
Επόμενο άρθρο Λύθηκε το πρόβλημα με την ασφαλιστική ενημερότητα αγροτών