Σε εξέλιξη η ανάπτυξη των υπηρεσιών τηλεφροντίδας χρόνιων παθήσεων στο Δήμο Kαρδίτσας


 

Η πρόοδος του έργου που υλοποιείται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Renewing Health εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία

της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

 Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη των υπηρεσιών παροχής τηλεφροντίδας χρόνιων παθήσεων και στον Δήμο Καρδίτσας , μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Renewing Health, όπως διαπιστώθηκε σε συνάντηση έδρα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (5η ΥΠΕ), με σκοπό την ενημέρωση της δημοτικής αρχής Καρδίτσας για την πρόοδο του έργου.

Στην συνάντηση στην έδρα της 5ης ΥΠΕ στην Λάρισα, συμμετείχαν ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Π. Τομάρας, ο Υποδιοικητής κ. Αθ. Τσάτσος, ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Αθ. Μαρκινός, ο Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας κ. Χαρ. Παπαδημητρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της e-Τrikala AE και της CitiesNet AE κ. Οδυσσέας Ράπτης, και ο υπεύθυνος εφαρμογών e-health της e-Τrikala AE, ιατρός κ. Γ. Ε. Δαφούλας,.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διαβήτης τύπου 2) από τους θεράποντες ιατρούς της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας με κριτήριο την ανάγκη εντατικής κατ΄ οίκον παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής. Μέσω του προγράμματος Renewing Health,  αναμένεται να επέλθουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε εκατοντάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα, με την χρήση νέων τεχνολογιών. Στους ασθενείς που πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρέχονται δωρεάν, από το Κέντρο Τηλεπρόνοιας της Ψηφιακής κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας, συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλε-σακχαρόμετρο κλπ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου και από εκεί μέσω του Διαδικτύου στον ειδικό γιατρό. ΄Ηδη δεκάδες ασθενείς από την Κεντρική Ελλάδα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και στην επόμενη διετία, αναμένεται να ενταχθούν εκατοντάδες ασθενείς.

Στο πρόγραμμα Renewing Health  συμμετάσχουν συνολικά 21 εταίροι από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν εκπρόσωποι από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ιταλίας, Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Φιλανδίας. Ισπανίας Γερμανίας, Αυστρίας και Ελλάδας. Ειδικότερα από την Ελλάδα εταίροι είναι οι “Ψηφιακές Πόλεις AE – Cities NET S.A.” (Αναπτυξιακή ΟΤΑ των Δήμων Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών) σε συνεργασία με την  5η ΥΠΕ και την “e-Trikala AE” του Δήμου Τρικκαίων. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 32 μήνες και το ύψος της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης αναμένεται να φτάσει τα 7.000.000 € για τους 21 συνεργαζόμενους φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνολικά. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η Cities Net AE παρέχει επίσης υπηρεσίες άμεσης κλήσης σε βοήθεια σε μοναχικά διαβιούντες ηλικιωμένους δημότες της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ σχεδιάζει και άλλες καινοτόμες υπηρεσίες προς τον πολίτη, με χρήση νέων τεχνολογιών στο μέλλον, σε άλλους τομείς, όπως αυτόν της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων.

Προηγούμενο άρθρο Κ. Παπαλός: Αποτελέσματα αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων της 1ης προκήρυξης του τοπικού προγράμματος LEADER
Επόμενο άρθρο ΝΔ Δήμου Σοφάδων: Από πότε η εξαθλίωση των πολιτών αποτελεί πατριωτικό καθήκων;