Σε ένα μήνα η ολοκλήρωση της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου


Στα έργα της μερικής εκτροπής του Αχελώου περιόδευσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, όπου και προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις για την χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους. Συγκεκριμένα ο κ. Σουφλιάς επισκέφτηκε το φράγμα Συκιάς στα όρια των Νομών Καρδίτσας – Άρτας όπου και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων τα οποία όπως είπε, υπολογίζεται να τελειώσουν σε τρία περίπου χρόνια, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τους ρυθμούς εκτέλεσης των εργασιών, «για το εθνικό έργο του Αχελώου», όπως χαρακτηριστικά το ονόμασε. Αναφορικά με την σήραγγα εκτροπής, ο Θεσσαλός πολιτικός δήλωσε ότι απέμειναν μόνο 200 μέτρα για να τελειώσει, όμως υπάρχει ένα ζήτημα με την επένδυσή της. Αυτές οι παρεμβάσεις τόνισε δρομολογούνται άμεσα και από τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι σχετικές εργασίες που αφορούν τα 12,5 χιλιόμετρα, καθώς 5 χιλιόμετρα από το συνολικό μήκος της σήραγγας έχουν ήδη επενδυθεί. Για την ολοκλήρωση της επένδυσης της σήραγγας ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι εξασφάλισε πόρους ύψους 95.000.000 ευρώ. Στο φράγμα της Συκιάς τον κ. Σουφλιά υποδέχθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φ. Γκούπας, ο Νομάρχης Λάρισας και πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για τον Αχελώο κ. Λουκάς Κατσαρός, ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Φ. Αλεξάκος, ο Νομάρχης Άρτας κ. Παπαβασιλείου καθώς και Δήμαρχοι δήμων της ευρύτερης περιοχής. Στη συνέχεια ο κ. Σουφλιάς επισκέφτηκε την Δρακότρυπα Μουζακίου όπου καταλήγει η σήραγγα μήκους 17 χιλιομέτρων που ξεκινά από το φράγμα της Συκιάς.

Ο κ. Σουφλιάς

«Το έργο μεταφοράς νερού από τον Αχελώο προς την Θεσσαλία, είναι ένα σημαντικό έργο Εθνικής κλίμακας και από το 2006 -μετά την ψήφιση από την βουλή του Νόμου που εισηγήθηκα- κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς. Ολοκληρώνεται σε ένα μήνα η διάνοιξη της σήραγγας εκτροπής μήκους 17,5 χιλιομέτρων και προχωρά με ταχείς ρυθμούς η κατασκευή του φράγματος. Το έργο αυτό βρίσκεται σε εκκρεμότητα πολλές δεκαετίες. Αξιοποιώντας όμως το 15% των νερών του Αχελώου που χύνονται στη θάλασσα, δίνουμε λύσεις ζωής στην Θεσσαλία που μαστίζεται από έλλειψη νερού. Είναι ένα σύνθετο και πολύ σπουδαίο περιβαλλοντικό υδρευτικό, υδροηλεκτρικό  και αρδευτικό έργο. Είναι κατεξοχήν περιβαλλοντικό έργο.  

Τα τελευταία τριάντα χρόνια η μερική εκτροπή του Αχελώου αποτέλεσε και αποτελεί βασική και σταθερή επιλογή όλων των Κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης συμπεριλαμβανομένων τόσο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας όσο και της Οικουμενικής Κυβέρνησης του 1989-90. Έχει την αποδοχή  του πολιτικού κόσμου της Χώρας, με λίγες εξαιρέσεις.

Πιστεύω, ότι η ιστορία του πολύπαθου έργου αποτελεί ένα πολύ κλασικό παράδειγμα υπερβολής που πολλές φορές επικρατεί σ’ αυτό τον τόπο. Μία μικρή μειοψηφία αντιδρά και προσπαθεί να εμποδίσει την βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.  

Παραβλέπει ότι το καλοκαίρι ο Πηνειός δεν έχει καθόλου νερό. Και ολόκληρή η Θεσσαλία δεν έχει ούτε μία υδάτινη φλέβα. Αγνοεί ή θέλει να αγνοεί ότι η Θεσσαλία αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα υδατικών πόρων με σοβαρές συνέπειες  ύδρευσης στα αστικά συγκροτήματα και στους οικισμούς της, την διαταραχή των οικοσυστημάτων της και ιδιαίτερα του π. Πηνειού και του Δέλτα εκβολής του, την σοβαρή ταπείνωση του υπόγειου υδροφορέα της, την υφαλμύρινση και τις καθιζήσεις των εδαφών της.

Στην Θεσσαλία κάθε καλοκαίρι γίνεται μια τεράστια οικολογική καταστροφή με πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Επί της ουσίας του ζητήματος της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο  έχουμε τα εξής δεδομένα: Κατ΄αρχάς η υδατική λεκάνη του ποταμού Αχελώου και της  Αιτωλοακαρνανίας είναι πλεονασματική σε νερό. Με την εκτροπή έως 600 εκατ. m3 ετησίως νερού από τον π. Αχελώο προς την Θεσσαλία δεν υποθηκεύεται σε καμιά περίπτωση το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας.

Αντιθέτως οι εναπομένουσες, μετά την εκτροπή, ποσότητες νερού στον ήδη ρυθμισμένο υδραυλικά π. Αχελώο ακόμα και στο δυσμενέστερο υδρολογικά σενάριο, υπερεπαρκούν προκειμένου να αρδεύονται όλες οι αρδεύσιμες εκτάσεις, να εξασφαλίζεται πλήρως η ύδρευση όλων των οικισμών της και να εξασφαλίζονται πλήρως το περιβάλλον και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιοχής.

Όλες οι μελέτες που έγιναν αποδεικνύουν τα παραπάνω. Σημειώνω εμφαντικά ότι ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθε, εξέτασε το θέμα και αποφάνθηκε ότι σε τίποτα  δεν επηρεάζει την Αιτωλοακαρνανία η μερική εκτροπή.  

Αντιθέτως η Θεσσαλία είναι η πλέον ελλειμματική περιφέρεια της χώρας, όπως αποδεικνύεται από την μελέτη για το Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Υδάτων. Θέλω εδώ να σημειώσω ότι όλες οι μελέτες έδειξαν ότι ακόμη και αν αξιοποιηθούν όλα τα επιφανειακά νερά της Θεσσαλίας – μέχρι στιγμής υπάρχει το φράγμα του Πλαστήρα, του Σμοκόβου, κατασκευάζουμε τώρα την Λίμνη Κάρλα, αλλά ακόμη και αν γίνει το φράγμα Παλιοδερλί, το φράγμα της Κρύας Βρύσης και άλλα μικρά φράγματα – πάλι θα είναι έντονα ελλειμματική η Θεσσαλία.

Δεν υπάρχει μελέτη που να μην προτείνει την μεταφορά νερού απο τον Αχελώο προς την Θεσσαλία.

  Αντιμετωπίζει η Θεσσαλία σοβαρό έλλειμμα υδατικών πόρων με επιπτώσεις στην ύδρευση, στα οικοσυστήματά της, στην άρδευση, στην ταπείνωση του υπόγειου υδροφορέα της, την υφαλμύρινση και τις καθιζήσεις των εδαφών της.

Η εκτρεπόμενη προς την Θεσσαλία ποσότητα νερού των μέχρι 600 εκατ. κυβικών ετησίως επί συνόλου 4 δισ. ωφελεί πολλαπλά τη Θεσσαλία, δεδομένου ότι:

Είναι έργο περιβαλλοντικό:

1) Προσφέρει νερό ως οικολογική περιοχή στον ποταμό Πηνείο και στο Δέλτα εκβολής του που σήμερα είναι σοβαρά ποιοτικά και ποσοτικά  υποβαθμισμένος.

2) Συμβάλλει εμμέσως στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα της Θεσσαλίας και θα συμβάλλει στην μείωση των καθιζήσεων του εδάφους σε περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου.

3) Συμβάλλει στην μείωση της υφαλμύρινσης του υπόγειου υδροφορέα.

4) Συμβάλλει στην ενίσχυση του υδατικού δυναμικού του μεγάλου περιβαλλοντικού έργου επαναδημιουργίας της Λίμνης Κάρλας.

Είναι έργο ενεργειακό

Α) Μειώνει σημαντικά την καταναλισκόμενη σήμερα ενέργεια για την άντληση των αναγκαίων για άρδευση ποσοτήτων νερού από μεγάλα βάθη που ξεπερνούν τα 200 m.

Β) Συμβάλλει ακόμη στην παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων «πράσινης ενέργειας» με τούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς Μεσοχώρας, Συκιάς και Πευκόφυτου που φθάνουν τα 400 Μεγαβάτ και παράλληλα εξοικονομείται ενέργεια συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην μείωση των θερμοκηπιακών αερίων όπως έχει δεσμευθεί η χώρα μας από την Συνθήκη του Κιότο.

Είναι έργο υδρευτικό:

Προσφέρει νερό ύδρευσης στα αστικά συγκροτήματα της Θεσσαλίας που σήμερα παρουσιάζουν σοβαρό υδρευτικό πρόβλημα με κινδύνους, με δεδομένο ότι η ύδρευση γίνεται κυρίως από γεωτρήσεις.

Τέλος είναι έργο αρδευτικό:

Εξασφαλίζεται νερό προκειμένου να αρδευτούν οι ανεπαρκώς σήμερα αρδευόμενες εκτάσεις της Θεσσαλίας πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη καλλιεργειών ενεργειακών φυτών (που έχουν ανάγκη περισσότερης άρδευσης), όπως προβλέπεται από Κοινοτικές Οδηγίες.

Και θα σταματήσω λιγάκι εδώ, διότι ενώ το έργο είναι πολυσύνθετο, καταδικάζεται στην παράμετρο της άρδευσης, με το επιχείρημα « μα θα πάρουμε νερά προς την Θεσσαλία να ποτίζουμε τα υδροβόρα βαμβάκια που το 2013 θα σταματήσουν να καλλιεργούνται και να επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση;»

Ναι, καλλιεργούνται βαμβάκια σήμερα και τα βαμβάκια είναι υδροβόρα. Από το βαμβάκι όμως εισπράττει ο παραγωγός, εισπράττει η ελληνική οικονομία. Και εν πάση περιπτώσει, επιδοτούνται από την Κοινότητα μέχρι το 2013. Μετά το 2013 κάτι άλλο θα καλλιεργείται και θα απαιτεί νερό και αυτό.

Αυτοί όλοι που θέλουν μάλλον να δημιουργήσουν ως « σύμβολο» περιβαλλοντικής ευαισθησίας το να είναι κανείς αντίθετος με την μεταφορά νερού από τον Αχελώο, αγνοούν ότι το έργο – όπως είπα- είναι σύνθετο και με πολλούς σκοπούς.

Ακόμη και στην παράμετρο της άρδευσης αγνοούν ότι η θεσσαλική πεδιάδα είναι η μεγαλύτερη πεδιάδα στην Ελλάδα και είναι η μόνη που αρδεύεται αμιγώς απο ελληνικά νερά. Και τα υψηλής παραγωγικότητος εδάφη τα έχουμε ανάγκη ως χώρα. Είναι στρατηγικής σημασίας και τα προστατεύουμε με το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο και με τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια. Παίρνουμε ειδικά μέτρα για να προστατεύσουμε τη γη υψηλής παραγωγικότητας. Εδώ γιατί αρνούμεθα την αξιοποίηση της Θεσσαλίας;

Και αν λοιπόν το 2013 σταματήσουν τα βαμβάκια υπάρχουν άλλες καλλιέργειες. Ακόμη και τα ενεργειακά φυτά που θα βοηθήσουν οικολογικά είναι περισσότερο υδροβόρα από ό,τι είναι το βαμβάκι.

Ας είμαστε κάποτε λογικοί σε αυτή την χώρα, διότι η υποκρισία και η έλλειψη λογικής είναι αυτή που μας βασανίζει.

Κλείνοντας, θέλω να κάνω μία προσωπική αναφορά. Ορισμένοι μπορεί να πιστεύουν ότι προωθώ το έργο της μερικής εκτροπής του Αχελώου από καθαρά τοπικιστικό ενδιαφέρον. Είμαι βέβαια Θεσσαλός πολιτικός και έχω συνδεθεί με αυτό το έργο από την αρχή της πολιτικής μου διαδρομής και πριν από αυτήν όταν διάβαζα τις διάφορες μελέτες για την αντιμετώπιση της έλλειψης υδατικών πόρων στην Θεσσαλία.  Το σημαντικό είναι ότι πίστεψα και πιστεύω στο έργο αυτό και μόνιμο όνειρό μου ήταν και είναι να συμβάλλω στην εκτέλεσή του.

Γι’αυτό τον λόγο ως Υφυπουργός Συντονισμού το 1981 προχώρησα σε διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος δυστυχώς με την αλλαγή της Κυβέρνησης σταμάτησε.

Προωθώ αυτό το έργο γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο. Γνωρίζω πολύ καλά το τεράστιο σύνθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία εξαιτίας της έλλειψης νερού. Είναι ένα έργο ζωής για μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της Ελλάδας με ένα εκατομμύριο κατοίκους. Είναι ένα εθνικό έργο.

Πέρα όμως από Θεσσαλός, είμαι και Υπουργός Περιβάλλοντος και θέλω να διαβεβαιώσω του πάντες και κυρίως τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας ότι το έργο αυτό δεν έχει καμία αρνητική περιβαλλοντική και αναπτυξιακή επίπτωση στην περιοχή τους, όπως αποφαίνονται όλες οι μελέτες. Η μεταφορά νερού από τον Αχελώο είναι ένα κατεξοχήν περιβαλλοντικό έργο και ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα στην Ελλάδα.

Ο κ. Χατζηγάκης

Τον κ. Σουφλιά συνόδευσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χατζηγάκης ο οποίος δήλωσε: «Πρόκειται για ένα έργο μακράς πνοής, και όπως και το έργο της Εγνατίας, εντάσσεται και αυτό στα μεγάλα έργα μέσω των οποίων η Ελλάδα αναμορφώνεται. Η Ελλάδα μπορεί και όταν στο τιμόνι του ΠΕΧΩΔΕ υπάρχει ένας ικανός Υπουργός αισθανόμαστε όλοι βαθιά ικανοποίηση».

Ο κ. Κατσαρός

Ο κ. Λουκάς Κατσαρός, Νομάρχης Λάρισας και πρόεδρος της ΠΑΣΕ τόνισε: «Ο ελληνικός λαός έχει διαθέσει πολλά χρήματα για το έργο του Αχελώου και περιμένει την απόσβεση. Ενός έργου, που πάνω απ’ όλα είναι περιβαλλοντικό».

Ο κ. Αλεξάκος

Ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος τόνισε: «Μας χαροποιεί το γεγονός ότι υπάρχει στήριξη και βούληση να ολοκληρωθεί το έργο καθώς και ότι ο κ. Σουφλιάς έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση του».

Ο κ. Κωτσός

Τέλος την ικανοποίηση του εξέφρασε ο κ.Κωτσός  για την ανταπόκριση του Υπουργού στο αίτημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή κοιλαδογέφυρας στο Πετρωτό. Ακόμη ο κ.Κωτσός ανέφερε ότι θα πρέπει όλοι οι φορείς να συνεργαστούν  ώστε να ενταχθεί το έργο της κατασκευής  της Σήραγγας Τυμπάνου  στο ΕΣΠΑ 2007-2013 καθότι για το συγκεκριμένο έργο  είναι θετική και η θέση του Υπουργού  ΠΕΧΩΔΕ κ.Σουφλιά

Προηγούμενο άρθρο Στόχος μας η ανάδειξη της σημασίας της Δια Βίου Μάθησης
Επόμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας