Προφανώς, πρόκειται για την πιο δραματική και ηρωική μορφή από τους αγωνιστές του 1821 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Γεννήθηκε το (1782 μετά Χριστό), μέσα σε μια σπηλιά πολύ κοντά στο χωριό Μαυρομμάτι Καρδίτσας. Λέγεται πως ο πατέρας του ήταν ο αρματολός του Βάλτου Δημήτρης Ίσκος και η μητέρα του η Ζωή Ντιμισκή, καλογριά ενός κοντινού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου.
Σε ηλικία μόλις οκτώ ετών πεθαίνει η μητέρα του, που είχε ως αποτέλεσμα να περάσει τα δύσκολα παιδικά του χρόνια κοντά στην οικογένεια ενός τσέλιγκα, μεγαλώνοντας πλέον ανάμεσα στους (νέους) οικείους του τρώγοντας κυρίως μπομπότα, πότε στη Γράλιστα, πότε στο Λεοντίτο και πότε στο Μαυρομμάτι.
Στη συνέχεια κατατάχτηκε στα αρματολίκια των Αγράφων, αφού ξεχώρισε για την εξυπνάδα και την παλικαριά του. Υπήρξε πρωτοπαλίκαρο του Κατσαντώνη, ενώ ήταν και ένας από τους τρεις που πυροβόλησαν και σκότωσαν το Βεληγκέκα. Σπουδαία ήταν η δράση του στους πολέμους του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, πότε ως αντίπαλός του και άλλοτε ως σύμμαχος του!
Μετά την πτώση του Μεσολογγίου το έτος 1826 ανέλαβε το αξίωμα του Αρχιστράτηγου της Στερεάς Ελλάδας και ξεκίνησε τις επιχειρήσεις εναντίον του Κιουταχή, νικώντας τον κυρίως στην Αράχοβα, στη Δόμβραινα και στο Δίστομο, εφαρμόζοντας με απόλυτη επιτυχία τον ανταρτοπόλεμο και διαλύοντας τις εφοδιοπομπές του εχθρού.
Στις 22 Απριλίου 1827, σε μια μικροσυμπλοκή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στη περιοχή του σημερινού Νέου Φαλήρου, ο Καραϊσκάκης που ήταν άρρωστος βγήκε από τη σκηνή του να την σταματήσει γιατί ήταν απρογραμμάτιστη. Μια σφαίρα όμως που κανείς δεν έμαθε ποτέ από πού προερχόταν τον χτύπησε θανάσιμα και πέθανε την επομένη 23 Απριλίου, ημέρα της ονομαστικής του εορτής.
Κι εδώ τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα, σχετικά με τον τόπο γέννησής του. Όπως, λόγω γενέτειρας, μήπως θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο της πρόσθετης ονομασίας του Δημοτικού Σταδίου μας σε Γήπεδο «Καραϊσκάκη Καρδίτσας»;.