Στο μαγικό κόσμο του βιβλίου «ταξίδεψαν» οι εκπαιδευόμενοι/ες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας-Παραρτήματος Σοφάδων, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016.
Στο ζεστό και φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σοφάδων ενημερώθηκαν για τον τρόπο οργάνωσης μιας βιβλιοθήκης, για τις κατηγορίες των βιβλίων που υπάρχουν εκεί, έμαθαν πώς να αναζητούν τα βιβλία που θέλουν, καθώς και τους όρους του δανεισμού. Με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον περιηγήθηκαν μόνοι τους στα ράφια, βρήκαν βιβλία που τους τράβηξαν την προσοχή και ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά με είδη όπως η ποίηση, η αρχαιολογία, η ιστορία.
Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας του σχολείου να αγαπήσουν οι εκπαιδευόμενοι το βιβλίο και το διάβασμα, και να συνειδητοποιήσουν τον ρόλο του στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Ήταν λοιπόν μια εμπειρία που άνοιξε τους ορίζοντές τους φέρνοντάς τους κοντά στον κόσμο του βιβλίου πέρα από τα όρια του σχολείου και που είναι σίγουρο ότι θα τους μείνει αξέχαστη. Στην επίτευξη των στόχων της επίσκεψης συνέβαλαν οι υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης με την άριστη φιλοξενία τους.
Ευχαριστούμε το Δήμο Σοφάδων για τη συνεργασία και την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα του σχολείου μας.
Οι μαθητές μας ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την επίσκεψη αυτή, η οποία εντάσσονταν στα πλαίσια της βιωματικής μάθησης που είναι ο στόχος του σχολείου μας.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Σουφλάκος Βασίλειος
Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες
Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ