Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος φιλοξένησε τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 από τις 16.00 μέχρι τις 18.00 τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη στο πλαίσιο της 1ης Διευρυμένης Συνεδρίασης του Δ.Σ. για τη νέα χρονιά, σε μία διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης & ανθεκτικότητας – διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία»
Σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε μία άκρως εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των επιχειρήσεων μελών του Συνδέσμου, που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό.
Αναλυτικότερα ο κ. Σκυλακάκης κατά την αρχική του τοποθέτηση αναφέρθηκε σε δύο τομείς μέσω των οποίων το Σχέδιο θα επιδιώξει να ενισχύσει τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία και συγκεκριμένα α) την επιτάχυνση της έξυπνης βιομηχανίας (Industry 4.0),με τη μορφή επιδοτήσεων και β) τα Χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ιδιωτικές επενδύσεις, με τη μορφή δανεισμού.
Συγκεκριμένα όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, όπως είπε, ο βασικός προσανατολισμός θα είναι η παροχή οικονομικών κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις. Μέσω αυτής της πολιτικής, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση επενδύσεων οι οποίες στηρίζονται σε σταθερά οικονομικά θεμέλια.
Η χρηματοδότηση και το ύψος της θα βασίζεται σε ‘επιλεξιμότητες’ στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κριτήρια όπως:
- Ενεργειακή αναβάθμιση και Πράσινη μετάβαση
- Ψηφιακός μετασχηματισμός και αυτοματοποίηση της βιομηχανίας
- Έρευνα Ανάπτυξη και Καινοτομία
- Εξωστρέφεια
- Εξαγορές Συγχωνεύσεις και Συνεργασίες
Η επιλογή των επενδυτικών σχεδίων θα γίνεται στην λογική FIFO (first come first served) με την προϋπόθεση ότι θα έχει εξασφαλιστεί το απαιτούμενο ποσοστό χρηματοδότησης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα (30%), η ίδια συμμετοχή (ελάχιστο 20%), καθώς και η τήρηση των ορίων που θέτει ο χάρτης κρατικών ενισχύσεων, χωρίς καμία άλλη περαιτέρω αξιολόγηση. Η κρατική συμμετοχή θα κυμαίνεται από 30-50% με τη μορφή πολύ χαμηλότοκου δανεισμού.
Ο σχεδιασμός των σχετικών πολιτικών θα είναι τέτοιος ώστε να κινητοποιεί σημαντικούς ιδιωτικούς πόρους, με σκοπό την μείωση του μεγάλου επενδυτικού κενού της ελληνικής οικονομίας και να επιταχύνει και ενισχύει την ανάκαμψη από την κρίση. Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθούν με τρόπους συμβατούς με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα.
Η παροχή οικονομικών κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις συνοδεύεται από μια σειρά μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, στην μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους, στην αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, και ενισχύουν τον εξαγωγικό και παραγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας. Εξίσου σημαντικό ρόλο θα παίξουν η βελτίωση της θέσης της χώρας στον δείκτη easeofdoingbusinessκαι η διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου.
Τέλος, εκ μέρους του Υπουργού έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα του κόστους της ενέργειας για τις επιχειρήσεις, και στις λοιπές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην αναδιάρθρωση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης/επανακατάρτισης στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου συστήματος πιστοποίησης, στη σύνδεση των πανεπιστημίων με τον ιδιωτικό τομέα στα θέματα της έρευνας/καινοτομίας στην βελτίωση των ψηφιακών υποδομών, κ.α.
Κλείνοντας, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι βασικό κριτήριο της επιτυχίας του Σχεδίου, είναι το Ύψος των Ιδιωτικών Πόρων που θα κινητοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Από την πλευρά των επιχειρήσεων-μελών του Συνδέσμου που συμμετείχαν, τέθηκαν υπόψιν του Υπουργού ζητήματα εφ’ όλης της ύλης που ενδιαφέρουν και αφορούν την επιχειρηματικότητα και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου, ενώ έγιναν επισημάνσεις προς την κατεύθυνση της συγκρότησης ενός πιο λειτουργικού τρόπου αξιοποίησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου κα Ελένη Κολιοπούλου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερότητα και την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, το οποίο έχει δεχθεί ισχυρούς κλυδωνισμούς τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ακόμα και οι υγιείς επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας με τα collateralsνα έχουν φτάσει στα όριά τους. Επιπλέον, πέραν των χρηματοδοτήσεων, η Πρόεδρος του Συνδέσμου, υπογράμμισε τη βαρύτητα της παράλληλης στήριξης και επιτάχυνσης των δομικών μεταρρυθμίσεων που θα άρουν σε ένα βαθμό τις παθογένειες της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα, θα μειώσουν το κόστος και θα καταστήσουν ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών.
Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη, για την ελληνική οικονομία και τις βιομηχανίες, συγκυρία, ο Σύνδεσμος θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση διατηρεί ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τους παραγωγικούς φορείς και ανανέωσε τη διαθεσιμότητά του να συνεχίσει τη συνεργασία του με το Υπουργείο, σε εξειδικευμένους τομείς, στο πλαίσιο διοργάνωσης workshopsκαι θεματικών συναντήσεων εργασίας με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου.