Ειδήσεις

Σήμερα θα ΄ρθει ο Υπουργός – Γράφει ο Δημήτρης Ρήτας


Με τον Κρις Σπύρου (από την Πορτή Καρδίτσας), τον Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή, Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ της Αμερικής και Πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, με συνδέει δυνατή φιλία πολλών ετών. Είναι φανατικός θεατής των κωμωδιών μου. Με τους συνεργάτες μου στο θέατρο αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μία θεατρική παράσταση προς τιμήν του στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Αθήνα, παρουσιάζοντας την κωμωδία μου «Κύριε Υπουργέ, τι έγινε με το θέμα μ’;».

Ο Κρις Σπύρου προσκάλεσε Υπουργούς, Βουλευτές, στρατηγούς και πολλούς άλλους επιφανείς. Εγώ προσκάλεσα φίλους και συνεργάτες καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και τον συνθέτη Χρήστο Νικολόπουλο, θαυμαστή των κωμωδιών μου.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη, περίπου 300 θεατές. Από την αρχή της παράστασης η αίθουσα σείονταν από τα γέλια και τα χειροκροτήματα των θεατών. Όμως κάθε φορά που σταματούσε το γέλιο των θεατών, άκουγα δυνατά γέλια κάποιου θεατή. Νόμισα ότι κάποιος μας κάνει «πλάκα». Από μια χαραμάδα στα σκηνικά είδα ότι αυτός που γελούσε δυνατά και καθυστερημένα, καθόταν δίπλα στον Κρις. Την απορία μου την έλυσε ο Κρις, όταν μου συνέστησε τον θεατή. Ήταν ο στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αμερικής στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Στο τέλος κάθε ατάκας που γελούσαν οι θεατές, ο Κρις εξηγούσε στον στρατηγό τι είπαν οι ηθοποιοί κι ο στρατηγός έσκαγε στα γέλια. Φάγαμε στο ίδιο τραπέζι κι ο στρατηγός με έβλεπε και γελούσε, ενθυμούμενος τις ατάκες της κωμωδίας.

Όταν τελείωσε η παράσταση, ήλθε ο Χρήστος Νικολόπουλος στα παρασκήνια, με συγχάρηκε και μου είπε:

-Φίλε μου, ήξερα ότι γράφεις ωραίους στίχους, αφού συνεργαζόμαστε χρόνια, αλλά δεν ήξερα ότι γράφεις τόσο ωραία θεατρικά έργα, που ο λόγος είναι για μελοποίηση.

– Έχεις δίκιο, του λέω. Αν γράψω στίχους, θα γράψεις τη μουσική;

-Αμέσως, μου απαντά, και αφιλοκερδώς.

Έγραψα αμέσως το τραγούδι «Σήμερα θα ’ρθει ο Υπουργός», του έδωσα τους στίχους, τους μελοποίησε και από την πρώτη στιγμή που το χρησιμοποίησα στην παράσταση, οι θεατές το δέχτηκαν με χαρά και χειροκροτήματα.

Στη συνέχεια συμφωνήσαμε και γράψαμε ένα δίσκο με τραγούδια με δημοτική χροιά που είναι και η μουσική επένδυση των θεατρικών μου έργων. Έτσι γράψαμε τον υπέροχο δίσκο «Τα Ανθοτραγουδα», με 14 τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καλλιτεχνικό έργο που τιμά και προβάλλει τη δημοτική μας μουσική και συντελεί στη συνέχιση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έπαιξαν οι καλύτεροι οργανοπαίχτες στο στούντιο του Νικολόπουλου και τα τραγούδησαν, αφιλοκερδώς, επτά σπουδαίοι τραγουδιστές: Χρόνης Αηδονίδης, Πέτρος Γαϊτάνος, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Αρετή Κετιμέ, Αντώνης Κυρίτσης, Παναγιώτης Λάλεζας. Είναι δίσκος συλλεκτικός, γιατί είναι ο μοναδικός δίσκος του Νικολόπουλου με τραγούδια με δημοτική χροιά και τον ευχαριστώ που, αφιλοκερδώς, έγραψε τη μουσική και με επέλεξε για στιχουργό.

Το τραγούδι με τίτλο «ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ’ΡΘΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ»:

Κουπλέ 1ο   

Σήμερα θα ’ρθει ο Υπουργός,

θα έρθει στο χωριό μας,

είναι μεγάλο γεγονός,

είναι για το καλό μας,

σήμερα θα ’ρθει ο Υπουργός

κι εμείς με τα καλά μας,

θα του ζητήσουμε πολλά

για μας και τα παιδιά μας.

 

Επωδός (ρεφρέν)

 

Χαιρετούρες και φιλάκια

κι αγκαλίτσες σταυρωτά,

πατ, πατ, πατ, χτυπηματάκια

και στις πλάτες φιλικά,

χαιρετούρες και φιλάκια

και χαμόγελα πλατιά

και γλυκά παραμυθάκια

υποσχέσεις και θα και θα.

 

Κουπλέ 2ο

Σήμερα θα ’ρθει ο Υπουργός,

τιμή μας και χαρά μας,

τέτοια τα θέλει ο λαός,

τα θέλει κι η αφεντιά μας,

σήμερα θα ’ρθει ο Υπουργός

και από πρώτο χέρι

θ’ ακούσει τα αιτήματα

που θέλουμε να ξέρει.

 

 

 

Γράφει ο Δημήτρης Ρήτας, Φιλόλογος-συγγραφέας-στιχουργός, Δ/ντής του Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δύναμη αντίστασης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας
Επόμενο άρθρο Ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων