Ρουσφετολογικές οι προσλήψεις των ανέργων


«Χορό» προεκλογικών ρουσφετολογικών προσλήψεων, με πρόσχημα την ενίσχυση της απασχόλησης λόγω της οικονομικής κρίσης, ανοίγει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης περίπου 500.000 πολίτες θα ωφεληθούν από τις δράσεις, ενώ θα διατεθούν συνολικά 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2009 με το 70% των χρημάτων να προέρχεται από κοινοτικά κονδύλια.

Μέσω ΟΑΕΔ

Το κυβερνητικό πακέτο για την τόνωση της απασχόλησης προβλέπει τη δημιουργία περισσότερων των 200.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ (νέες θέσεις εργασίας, προγράμματα Stage, επιχορηγήσεις για αυτοαπασχόληση κ.ά.). Για πρώτη φορά, επιδοτούμενες θέσεις εργασίας θα «ανοίξουν» στο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ μέσω της μετατροπής των επιδομάτων ανεργίας σε επιδοτήσεις της εργασίας για 60.000 ανέργους. Η αρχή θα γίνει στους ΟΤΑ (με 20.000 προσλήψεις ορισμένου χρόνου) και μάλιστα με πόρους των κοινωνικών εταίρων, με πόρους του Λογαριασμού Ανεργίας και Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Ο κ. Ταξιάρχης

Αντίθετος με την παραπάνω απόφαση της κυβέρνησης είναι ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας που παραχώρησε χθες συνέντευξη τύπου. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ κ. Απόστολος Ταξιάρχης, χαρακτηριστικά τόνισε:

«Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας με ομόφωνη απόφαση του εκφράζει την αντίθεσή του με την απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει μέσω ΟΑΕΔ 60.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο, εκ των οποίων 20.000 διεκδικεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ. Το Δ.Σ. του Συλλόγου με ομόφωνη απόφασή του εκφράζει την πλήρη αντίθεση του γιατί:

  1. Η κυβέρνηση με ξένα κόλλυβα, με λεφτά των εργαζομένων, επιδοτεί, όπως λέει η ίδια, την εργασία, κόβοντας το επίδομα ανεργίας, αντί να εφαρμόσει αναπτυξιακή πολιτική για τη δημιουργία νέων θέσεων
  2. Οι 20.000 θέσεις στους ΟΤΑ οι οποίες θα επιχορηγηθούν για τα επόμενα τρία χρόνια κατά 60% από έσοδα τους, θα σημάνει περαιτέρω διεύρυνση των ελαστικών και κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας, νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα στους ΟΤΑ. Η δε δανειοδότηση της με 1 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκοί Τράπεζα Επενδύσεων, που συζητά το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ με την εκχώρηση θεσμοθετημένων πόρων της αυτοδιοίκησης, απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις υποχρεώσεις της και υποθηκεύει το μέλλον της Τ.Α.
  3. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Εσωτερικών ανεξέλεγκτα εγκρίνει προσλήψεις μίσθωσης έργου (10.000 στους ΟΤΑ) παρατείνει το πρόγραμμα stage στο πλαίσιο της πολιτικής της ρουσφετολογίας, της κομματικής πελατείας και της συνεχιζόμενης ομηρίας δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο και στους ΟΤΑ. Δεν είναι τυχαίο που από τις 60.000 προσλήψεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προχωρούν μόνο οι 20.000 προσλήψεις στην Τ.Α.

Εμείς πιστεύουμε ότι η εφαρμογή μιας πολιτικής στην αυτοδιοίκηση που θα κινείται έξω από την λογική του κέρδους που θα στηρίζει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της και που θα έχει στο επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος, θα δημιουργήσει πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και έτσι το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να αντιμετωπιστεί και υπηρεσίες ποιότητας μπορούν να προσφερθούν προς τους δημότες. Όλα τα άλλα γίνονται για την ανακύκλωση της ανεργίας, για την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και για την εξυπηρέτηση ρουσφετολογικών πολιτικών που δυστυχώς πάντα ρέπουν και πρωτοστατούν οι δημοτικοί άρχοντες. Η αποτροπή των 20.000 προσλήψεων πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζόμενων στους ΟΤΑ. Πρέπει να αναγκάσουμε με τον αγώνα μας την κυβέρνηση και τους αιρετούς να προχωρήσουν στην προκήρυξη νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων των ΟΤΑ με προτεραιότητα στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας που οι εργαζόμενοι κατά δεκάδες απολύονται ενώ οι υπηρεσίες οδηγούνται σε σταδιακή κατάργηση και ιδιωτικοποίηση τους».

Προηγούμενο άρθρο ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Μελετώντας τα, να κλαις
Επόμενο άρθρο Επίλυση προβλημάτων και συντονισμός άρδευσης