Ειδήσεις

Ρομαντικοί γάμοι, βαπτίσεις και προσκυνηματικός τουρισμός στη Λ. Πλαστήρα


Τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο επισκέφθηκε ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος. Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα παρουσία και του πρωτοσύγκελου κ. Αμφιλόχιου, με ομόθυμη διάθεση συνεργασίας για την Ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχής.

Ο δήμαρχος ανέπτυξε το σχέδιο του Δήμου για δύο θεματικές μορφές τουρισμού με υψηλή οικονομική σημασία, όπως είναι οι ρομαντικοί γάμοι και οι βαπτίσεις, καθώς και ο προσκυνηματικός τουρισμός, με την ανάδειξη των μοναστηριών περιμετρικά της λίμνης ως κύριο προορισμό. Ο κ. Νάνος έθεσε υπόψη του μητροπολίτη κατάλογο των ναών για κάθε κοινότητα, καθώς και την πρόθεση συνεργασίας για εκτύπωση τουριστικών φυλλαδίων προβολής των μνημείων.

Ο σεβασμιότατος συμφώνησε με την πρόταση τέλεσης μυστηρίων σε ξωκκλήσια και ανέφερε ότι η Εκκλησία θα δώσει σχετική άδεια. Επίσης συμφώνησε στην ανάδειξη και προβολή των θρησκευτικών μνημείων, για τα οποία όπως ανέφερε και η ΙΜΘΦ έχει ξεκινήσει ανάλογη προσπάθεια.

Τα ξωκκλήσια που έχουν προταθεί από το Δήμο λίμνης Πλαστήρα και θα ετοιμαστούν σε συνεργασία με τους τοπικούς ιερείς και τα εκκλησιαστικά συμβούλια κάθε κοινότητας είναι:  Λαμπερό:  Άγιος Αθανάσιος – Αγία Παρασκευή. Μοσχάτο: Άγιος Νικόλαος – Αη – Γιάννης. Μεσενικόλα: Ζωοδόχου Πηγής. Μορφοβούνι: Άγιος Γεώργιος. Κερασιά: Προφήτης Ηλίας. Κρυονέρι: Άγιος Γεώργιος – Προφήτης Ηλίας. Φυλακτή: Αη-Γιάννης, Προφήτης Ηλίας.

Πεζούλα:  Άγιος Σεραφείμ – Παναγία (Κεντρική) – Αγία Παρασκευή. Καλύβια Πεζούλας: Αγία Τριάδα, Οικισμός «Νεράϊδα» Προφήτης Ηλίας.  Νεοχώρι: Αη – Γιάννης – Άγιος Γεώργιος – Αγία Μαρίνα –  Προφήτης Ηλίας & Άγιος Δημήτριος. Μπελοκομίτη: Άγιοι Απόστολοι, Ξωκκλήσι Ζυγογιαννέϊκα. Καρύτσα: Κεντρική, Πλακωτό: Αγία Μαρίνα, Ράφηνα: Άγιοι Απόστολοι.

Επίσης ο δήμαρχος ενημέρωσε τον σεβασμιότατο για το πρόγραμμα συντήρησης  των προσκυνηταριών που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού κυκλώματος της λίμνης Πλαστήρα, τα οποία έχουν χρόνια να συντηρηθούν. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αισθητική αναβάθμιση και η ανάδειξή τους σε μικρά μνημεία λαϊκής πίστης. Για το σκοπό αυτό συνεισφέρουν εθελοντικά με ιδέες και προτάσεις, ο αγιογράφος – ζωγράφος κ. Θανάσης Άγγελος και η εκπαιδευτικός Καλών Τεχνών – εικαστικός κ. Χριστίνα Άγγελου.

Τέλος, ο δήμος λίμνης Πλαστήρα σε συνεργασία με τη νεοσύστατη  Επιτροπή Τουρισμού, προχωρά στον επανασχεδιασμό όλων των τουριστικών εντύπων. Τα νέα έντυπα σχεδιάζονται με στόχο την προσέλκυση ξένων τουριστών και τη μετατροπή της λίμνης σε προορισμό τεσσάρων εποχών και όλων των ημερών.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Νίκος Καρδούλας: Πότε τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα;
Επόμενο άρθρο Επιστήμες της Αγωγής: Δημιουργικά Περιβάλλοντα Μάθησης και Παιχνίδι