Τα προβλήματα υγείας είναι άμεσα συνυφασμένα με το κοινωνικοοικονομικό προφίλ των Ελλήνων ΡΟΜΑ, τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας καθώς και με το εκπαιδευτικό και γενικότερο μορφωτικό τους επίπεδο με αποτέλεσμα την επιβαρυμένη υγεία του πληθυσμού, το μικρό προσδόκιμο όριο ζωής και την καταγραφή υψηλών ποσοστών παιδικής θνησιμότητας. Παρά το γεγονός ότι έγιναν τα τελευταία χρόνια κάποια βήματα στους παραπάνω τομείς, δεν επετεύχθη ουσιαστική αντιμετώπιση των αναγκών καθώς οι προσπάθειες δε συνδέονταν με ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη συνολική βελτίωση των δυσμενών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού. Η αναγκαιότητα προέκυψε μετά από επίσκεψη μουως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος καθ’ ύλην αρμόδιος για θέματα Ρομασε τσιγγάνικους οικισμούς σε μια προσπάθεια καταγραφής παιδιών σχολικής ηλικίας, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε η ανάγκη για πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και αγωγή υγείας, καθώς πολλά παιδιά είτε δεν είχαν κάνει τα αναγκαία εμβόλια είτε οι γονείς τους δεν ήταν σε θέση να προσκομίσουν τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά στο σχολείο για την εγγραφή των παιδιών τους. Οι Έλληνες Πολίτες Ρομά αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα στο τομέα της υγείας, της περίθαλψης και της κοινωνικής φροντίδας καθώς παρατηρείται μέσα στους τσιγγάνικους οικισμούς σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού έλλειψηπρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας. Σε πολλούς μαθητές και γονείς ελλοχεύει ο κίνδυνος μεταδιδόμενων ασθενειών λόγο των άθλιων συνθηκών διαβιώσεις και των βουλομένων υπόνομων μέσα στους τσιγγάνικους οικισμούς με συνέπεια την απειλή τη δημόσιας υγείας της τσιγγάνικης και της τοπικής κοινωνίας ευρύτερα.
Στους νέους παρατηρείται έλλειψη ενημέρωσης σεξουαλικής αγωγής με αποτέλεσμα από πολύ μικρή ηλικία προχωρούν στη σύναψη πρόωρου γάμου και στη συνέχεια μπαίνουν στην διαδικασία αναπαραγωγής και έτσι γίνεται ολοφάνερο πως μικρά παιδιά γεννούν παιδιά. Γεγονός το οποίο δημιουργεί πολύπλοκα πρόβλημα, κοινωνικές και ψυχολογικές δυσλειτουργίες στις οικογενειακές δεξιότητες διαχείρισης στις νεαρές τσιγγάνες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους υποχρεώσεις λόγω της νεανικότητας τους και της ανωριμότητας, όπου πολλές φορές για να αποφεύγουν το πρόβλημα καταλήγουν σε φαρμακευτικές αγωγές με ψυχοδραστικές ουσίες. Επίσης μέσα στους Τσιγγάνικους Οικισμούς διαπιστώθηκε πως μια ακόμα διαφέρουσα ομάδα των ατόμων με εξαρτήσεις σε ουσίες εθισμού βρίσκεται ίδια σε μεγάλο κίνδυνο λόγω των μεταδιδόμενων ασθενειών και νοσημάτων αλλά πολύ πιθανόν να θέτει σε κίνδυνο και το γενικό πληθυσμό. Η ομάδα των τοξικομανών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και υγιεινής καθώς οι ίδιοι έχουν οικογένειες και τα παιδιά τους πηγαίνουν σχολείομε κάθε είδος κίνδυνο να ελλοχεύει γι’αυτά. Εδώ χρειάζεται η τοπική διοίκηση Α’ και Β’ βαθμού να μεριμνήσει και να δράσει άμεσα με τη συνδρομή της κρατικής παρέμβασης. Εκτός από αυτή την ομάδα κινδύνου, ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας αντιμετωπίζει και η Τρίτη Ηλικία των Ρομά. Παρά πολλοί ηλικιωμένοι έχουν έλλειψη φάρμακων, δεν έχουν ιατρική ασφάλιση και ιατρική περίθαλψη. Σε καθημερινή βάση βιώνουν μοναξιά, δεν έχουν θέρμανση ή καυσόξυλα, ή κάποιο δικό τους άτομο που να τους στηρίζει. Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι δεν θυμάμαι να επισκέφτηκε ποτέ τους τσιγγάνους της τρίτης ηλικίας άλλα ούτε και το ΚΑΠΗ προσφέρει παρηγοριά και ζεστασιά σε αυτούς τους μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας. Φαίνεται λοιπόν πως οι νέοι, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξαρτήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κοινωνικής φροντίδας, πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης και προστασίας μέσα στους Οικισμούς των Ρομά.
Εδώ έρχομαι και λέω το εξής: Ένας από τους βασικότερους λόγους που επέστρεψα πίσω στο τόπο μου ως νέος επιστήμονας με ειδικότητα στην κοινωνική εργασία (Κοινωνικός Λειτουργός), είναι η προσφορά βοήθειας και υποστήριξης αυτών των ανθρώπωνπροκειμένου να σταθούν μόνοι στα πόδια τους. Θέλω να αποτρέψω τους νέους να μην παντρεύονται από νεαρή ηλικία και να τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν το σχολείο, θέλω να βοηθήσω τα άτομα με εξαρτήσεις να συνεχίσουν το πρόγραμμα απεξαρτήσεις ΚΕΘΕΑ και να μην υποτροπιάζουν, θέλω να παροτρύνω τα νέα παιδιά να μην υποπέσουν σε ναρκωτικά και σε άλλες τοξικές ουσίες. Τέλος, θέλω να προστατεύσω την Τρίτη ηλικία μέσα στους τσιγγάνικους οικισμούς.
Για να μπορέσω να πετύχω αυτά χρειάζομαι τη αμέριστη βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των τοπικών βουλευτών του νομού μας, της Δημοτικής Αρχής και περισσότερο της τοπικής κοινωνίας έτσι ώστε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε πολύπλευρες δράσεις κοινωνικής ένταξης ( εμβολιασμούς στους τσιγγάνικους οικισμούς και σε σχολεία με παιδιά Ρομά, εκστρατείες ενημερώσεις για διάφορες μεταδιδόμενες ασθένειες και νοσήματα κ.ά). O συγκεκριμένος άξονας συμπεριλαμβάνει τους τομείς της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας. Η παρέμβαση στον τομέα της Υγείας θα ανταποκρίνεται σε ένα διττό στόχο: α) πρόσβαση στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και β) παρεμβάσεις προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας. Οι παρεμβάσεις στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών θα εστιάζονται: α) στην παροχή υπηρεσιών και β) στην κάλυψη βασικών αναγκών. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συναντώνται στους δημότες Ρομά πρέπει να επικεντρωθούμε σε κάποιους βασικούς στόχους, αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και όχι αρεστοί. 1. Πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας ιδιαίτερα σε παιδιά και γυναίκες και Προγράμματα Αγωγής Υγείας και έρευνας πεδίου επιδημιολογικών δεδομένων : Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της πρωτοβάθμιας Υγείας. Ημερίδες ενημέρωσης του πληθυσμού Ρομά για τα δικαιώματα και τη χρήση των υπηρεσιών υγείας και την ορθολογική χρήση των υπηρεσιών αυτών. Κινητές Μονάδες Εμβολιασμού, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ψυχικής υγείας. Βιωματικές Τοπικές Παρεμβάσεις συστηματικού χαρακτήρα (σεξουαλικής αγωγής, οικογενειακού προγραμματισμού, εξαρτήσεις σε ουσίες εθισμού, συνθήκες υγιεινής κ.λπ.). Έρευνα πεδίου υγείας και συνθηκών υγιεινής. 2. Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού και στήριξης οικογένειας και παιδιού – Παροχή υπηρεσιών σε θέματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας: Υπηρεσίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και κάλυψης βασικών Αναγκών. Ανάπτυξη Δικτύων μεταξύ τοπικών φορέων κοινωνικής φροντίδας. Ενεργοποίηση Εθελοντισμού και Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης. 3. Ανάπτυξη δράσεων για την ενδυνάμωση των γυναικών Ρομά. Βιωματικά Τοπικά Προγράμματα. Εκπαίδευση αρμόδιων στελεχών. Σύνδεση με αρμόδιους φορείς.Καλώ όλους τους πολιτικούς τοπικούς άρχοντες τους Δημάρχους, τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας και περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τους τοπικούς βουλευτές του νομού Καρδίτσας, τους κρατικούς φορείς και τις κοινωνικές και δημόσιες υπηρεσίες και τέλος την Ιερά Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος Φαναριοφερσάλων να με στίξουν στο έργο μου για ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα των δημοτών Ρομά που επιτελώ εδώ και αρκετό καιρό.
Χαρίτος Παναγιώτης
Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος
Καθ ‘όλης αρμοδιότητας για θέματα Ρομά.
Δήμου Σοφάδων
Απόφοιτος του τμήματος
Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης
Με κατεύθυνση στην κοινωνική εργασία
( κοινωνικός λειτουργός)
Δ.Π.Θ