Ειδήσεις

Π. Βράντζα: Η υποκρισία έχει και τα όρια της κύριοι Δήμαρχοι


Εντύπωση προκαλεί η κοινή τοποθέτηση των δημάρχων Μουζακίου και Σοφάδων κυρίων Κωτσόυ και Σκάρλου, με τίτλο «Να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα στους αγρότες».

Ο τίτλος παραπέμπει στο αλήστου μνήμης «Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Διαχρονική ανευθυνότητα, η οποία μαζί με κάκιστες πολιτικές επιλογές αλλά και ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδιασμού, δημιούργησαν το ασφυκτικό κλίμα, όχι μόνο στην αγροτική οικονομία αλλά και στη χώρα γενικότερα.

Με όσα αναφέρουν στη δήλωσή τους οι κύριοι δήμαρχοι, προκύπτει ότι ή δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις περί τα αγροτικά θέματα τα τελευταία χρόνια ή θεωρούν ότι οι αγρότες δεν έχουν ιδέα για τα τεκταινόμενα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Γίνεται αναφορά σε ανικανότητα, αναποτελεσματικότητα και άγνοια της «λεγόμενης κρατικής μηχανής» θυμίζω λοιπόν: Τον Ιανουάριο του 2015 που την κυβέρνηση της χώρας ανέλαβαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί για κακοδιαχείριση των αγροτικών ενισχύσεων ήταν 2,5 δις. Θυμίζω επίσης ότι το Δεκέμβριο του 2015, πληρώθηκαν εκκρεμότητες των προηγούμενες κυβερνήσεων από το 2008. Τέλος θυμίζω ότι μετά από πραγματικά αγωνιώδεις προσπάθειες, πληρώθηκαν προγράμματα από το 2012, όπως τα αγροπεριβαλλοντικά, που κινδύνεψαν να χαθούν αφού δεν είχε πληρωθεί ούτε μια χρονιά και ακολουθεί η ένταξή τους στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2015-2020 ώστε να συνεχιστούν χωρίς προβλήματα.

Η διαπίστωση για «προβλήματα με τα δικαιώματα» και τον «ερασιτεχνικό τρόπο διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων» δείχνει άγνοια. Θα έπρεπε να γνωρίζουν οι κύριοι Δήμαρχοι ότι η νέα ΚΑΠ, δηλαδή ό τρόπος κατανομής των δικαιωμάτων, αποφασίστηκε επί υπουργίας Καρασμάνη το 2014, όταν τη χώρα συγκυβερνούσε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Προφανώς ήταν τραγικό λάθος η επιλογή του κόμματος σας τον Αύγουστο του 2014 γιατί δεν «υπηρετεί» την παραγωγή αλλά λίγους, συγκεκριμένους παραγωγούς – πελάτες. Λάθος, που θα πληρώσει ακριβά τόσο ο αγροτικός κόσμος όσο και η εθνική οικονομία συνολικά.

Υπάρχει μομφή στην κυβέρνηση για τη μείωση κατά 15% της πρώην ενιαίας και νυν βασικής ενίσχυσης, όταν όλοι γνωρίζουν ότι αφορά συνολικά την εφαρμογή της ΚΑΠ 2015-2019, σε όλες τις χώρες την ΕΕ.

Όσο για τα «χιλιάδες στρέμματα που δεν έχουν υπολογιστεί για τα υπέρ παραγωγών δικαιώματα…» και φαντάζομαι η αναφορά είναι για τους βοσκότοπους, οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν στους διαπραγματευτές που οι κυβερνήσεις ΝΔ/ΠΑΣΟΚ έστειλαν στην Ευρώπη το ’12 και το ’13, οι οποίοι υιοθέτησαν άκριτα τον ορισμό των βόρειο ευρωπαίων, χωρίς καν να αναφερθούν στην ελληνική πραγματικότητα που αφορά ημιορεινούς και ορεινούς βοσκότοπους αλλά και εκτατική αιγοτροφία.

Αυτό όμως που ξεπερνάει κάθε όριο, είναι η διαπίστωση για την απουσία χρηματοδοτικών εργαλείων. Αλήθεια κύριοι που είσαστε και εσείς και η παράταξή σας, όταν το φιλέτο της Αγροτικής τράπεζας χαρίστηκε, μαζί με την υποθηκευμένη γη των αγροτών, στην τράπεζα Πειραιώς, στέλνοντας το λογαριασμό των κόκκινων δανείων στο λαό;

Άφησα για το τέλος το πακέτο Χατζηγάκη, πραγματικά μνημείο ανευθυνότητας που οδηγεί σε επιστροφή επιδοτήσεων από τους αγρότες, μετά από απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Τέλος θα ήταν χρήσιμο να ανοίξει μια συζήτηση για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 και τα έργα που έγιναν προς όφελος του αγροτικού κόσμου στο νομό μας από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ / ΝΔ.

Κύριοι δήμαρχοι, όλα τα προβλήματα που αναφέρεται είναι υπαρκτά και πολλά ακόμη που δεν αναφέρεται ή δεν γνωρίζεται. Απλά ήταν οι δικές σας κυβερνήσεις και αυτές των πρόσφατων κυβερνητικών σας εταίρων που τα δημιούργησαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι αγρότες έχουν κάθε δικαίωμα να αξιώνουν από την σημερινή κυβέρνηση να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» που κληρονόμησε, εσείς όμως, όντας κομματικά στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν το έχετε.

Άλλωστε είναι προφανές ότι το όψιμο ενδιαφέρον σας για τα αγροτικά ζητήματα, εντάσσεται στην προσφιλή τακτική του κόμματός σας, να μη διστάζει να χρησιμοποιεί στο βωμό του μικροκομματικού οφέλους, παραγωγικές ομάδες και μάλιστα με τρόπο που προσβάλει τους πολίτες.

Σ’ αυτή την πραγματικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα πρέπει όλοι, θεσμοί αλλά και οι πολίτες να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και επειδή «ο καθ’ ένας αξίζει όσο αξίζουν εκείνα για τα οποία έχει φροντίσει» ας έχουμε όλοι ένα κοινό σκοπό, να φροντίσουμε για τον τόπο μας.

Βράντζα Παναγιώτα – Κτηνίατρος

Βουλευτής Ν. Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ

Προηγούμενο άρθρο Χειροπέδες σε 56χρονο που διέρρηξε αυτοκίνητο
Επόμενο άρθρο Κλέψιμο Αρκούδας και Καραγκούνικος Γάμος στο Αγναντερό