Ο Βουλευτής του Νομού μας και Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, υπό την ιδιότητα του ως μέλους της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, ορίστηκε ως εισηγητής του πορίσματος της Επιτροπής για την μελέτη του φαινόμενου της εξάρτησης των νέων ανθρώπων από την υπερβολική χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και το Ίντερνετ.
Ο κ. Τσιάρας παραδίδοντας, το πόρισμα στον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ερευνάς και Τεχνολογίας, κ. Παναγιώτη Αδραχτά δήλωσε:
«Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία 40 χρόνια έχει αλλάξει, δραματικά, ότι συμβαίνει στη ζωή μας, εξ αιτίας αυτής της μεγάλης τεχνολογικής εξέλιξης, η οποία, εισχωρώντας σε όλες τις δομές της ανθρώπινης δραστηριότητας, μας τοποθετεί σε ένα εντελώς διαφορετικό και νέο τοπίο. Η έκρηξη, που αφορά στη χρήση των Η/Υ και του Internet, είναι, απλά, ένα φαινόμενο της σύγχρονης ζωής, της σύγχρονης πραγματικότητας, με συνέπειες στην εξάρτηση των νέων από τη χρήση των Η/Υ και του Ίντερνετ.
Στόχος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, ήταν να αναδείξουμε αυτό το ζήτημα του εθισμού των νέων στη χρήση των Η/Υ και του Ίντερνετ και να φέρουμε το πόρισμα στην Ολομέλεια, για την ενημέρωση και των υπολοίπων συναδέλφων. Να καταλήξουμε για το συγκεκριμένο θέμα σε μια πρόταση νόμου, την οποία θα φέρουμε προς συζήτηση με συγκεκριμένα μέτρα νομοθετικού περιεχομένου στην Ολομέλεια, τα οποία θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από τη Βουλή και να γίνουν νόμος για την προστασία των παιδιών από το Διαδίκτυο.
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην το δαιμονοποιήσουμε. Το Διαδίκτυο και οι τεχνολογίες είναι πάντα χρήσιμες, όταν ασκούνται με έναν τρόπο που προσφέρουν σε μια κοινωνική ομάδα. Είτε αυτή είναι φοιτητές που το χρησιμοποιούν είτε είναι απλοί πολίτες που εκπαιδεύονται ή ψυχαγωγούνται μέσα από αυτό. Άρα, πρέπει πάντα να υπάρχει το όριο.
Πρέπει λοιπόν να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση όλων αυτών, οι οποίοι έχουν το ρόλο του παιδαγωγού είτε λέγονται γονείς είτε δάσκαλοι είτε καθηγητές. Αυτοί, λοιπόν, πρέπει να είναι καλύτερα ενημερωμένοι, προκειμένου σε ένα μεγάλο βαθμό να δημιουργήσουν αυτά τα όρια ή αυτό το «άτυπο» θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να δώσουμε «εναλλακτικές» στα παιδιά μας ώστε να τα αποσπάσουμε από την οθόνη του Υπολογιστή. Είμαστε αποφασισμένοι, ως Πολιτεία και ως Κοινοβούλιο, να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια».