Πρωτόγνωρες ήταν οι εικόνες κατά τον φετινό αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και στο Νομό Καρδίτσας αφού η πανδημία έχει επιφέρει αυστηρά μέτρα προστασίας και για τους μαθητές.
Ο αγιασμός έγινε με μάσκες και αντισηπτικά, ενώ στο προαύλιο των σχολείων υπήρχαν αντιπροσωπείες μαθητών και στη συνέχεια ο αγιασμός συνεχίστηκε ξεχωριστά και ανά τάξη όπου περίμεναν όλοι οι υπόλοιποι μαθητές.
Οι γονείς, από την πλευρά τους, περίμεναν έξω από τα σχολεία αφού όλες οι εξωτερικές πόρτες ήταν κλειδωμένες για να υπάρχει συνωστισμός.
Ο επίσημος αγιασμός της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας τελέστηκε στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας στις 11.30 το πρωί και μισή ώρα νωρίτερα έγινε και της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας στο 5ο ΓΕΛ Καρδίτσας.
Κατά τα λοιπά, όλοι και όλα ήταν κανονικά στις θέσεις τους και δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα.
Οι εικόνες πάντως σε όλα τα σχολεία ήταν πολύ διαφορετικές αφού για τη διασφάλιση της υγείας θα πρέπει να εφαρμοστούν πολύ συγκεκριμένα μέτρα.
Το karditsanews.gr βρέθηκε στον επίσημο αγιασμό της Α΄ θμιας στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας.
Εκεί τον αγιασμό τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος π. Αμφιλόχιος ευχόμενος καλή και ασφαλή νέα σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά.
Ο Δ/ντής της Α ΄θμιας κ. Αθ. Μπότας έκανε λόγο για μια ιδιαίτερη χρονιά και κάλεσε τους πάντες σε συνεργασία ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά.
Ο βουλευτής του Νομού κ. Γιώργος Κωτσός ευχήθηκε στα παιδιά να είναι γερά, χαμογελαστά και ασιόδοξα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κώστας Νούσιος τόνισε πως οι δυσκολίες λόγω της πανδημίας θα πρέπει να μας κάνουν όλους πιο δυνατούς.
Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος κάλεσε τα παιδιά να ακούν τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους και όλα θα πάνε καλά.
Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καραγιάννης επεσήμανε πως προέχει η υγεία και η ασφάλεια όλων.
Καλή και ασφαλή χρονιά ευχήθηκε και ο Δ/ντής του σχολείου κ. Γιώργος Τσιώτας.
Τι ισχύει για τις περιπτώσεις εντοπισμού κρουσμάτων
Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση. Η ομάδα κρούσης, που συστήνεται από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.
Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση κρουσμάτων θα πρέπει να κρατάει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον Covid-19 και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα.
Ο υπεύθυνος για τον κοροναϊό είναι επιφορτισμένος επιπλέον με την καταγραφή και αναγνώριση των στενών επαφών (όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο). Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.
Στην περίπτωση που στην ίδια σχολική μονάδα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα και εξετάζεται το εύρος της διασποράς. Ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.
Στην περίπτωση που σε ένα σχολείο καταγραφούν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, εάν δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών (δηλαδή δεν είναι αδέρφια ή δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου) και τα κρούσματα έχουν καταγραφεί εντός 14 ημερών, τότε θα εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα.
Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας
Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και παίρνει απουσία. Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι να έρθουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες του.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις εξής περιπτώσεις:
α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,
β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου,
γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών,
δ) κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).
Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης. Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα.
Ωστόσο, στις περιπτώσεις παιδιών με υποκείμενα νοσήματα, η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τους κηδεμόνες κατ’ επιλογήν τους ή από τον θεράποντα ιατρό.
Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας
Δύο κατηγορίες μαθητών εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας:
α) μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,
β) μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.
Οι μαθητές θα μπορούν να προσέρχονται κανονικά στο σχολείο τους, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά.