Πρόταση Τσαντήλα-Χάρμπα για την αξιοποίηση των κατασκηνώσεων Καστανιάς


Οι παιδικές κατασκηνώσεις Καστανιάς, κατασκευάστηκαν και λειτούργησαν το 1965- 66, από το Υπ. Παιδείας, σ’ έκταση 26 στρεμμάτων, που αγοράστηκαν από την κοινότητα.

Η λειτουργία των κατασκηνώσεων έως το 1983, είχε συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομία της κοινότητας Καστανιάς αλλά και ανεκτίμητη προσφορά σε χιλιάδες Ελληνόπουλα.

Η απόφαση του Υπ. Παιδείας, επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου, το 1983, να διακόψει την λειτουργία των κατασκηνώσεων Καστανιάς, μόνον αρνητικές επιπτώσεις επέφερε :

Υποβάθμιση της κοινότητας Καστανιάς.

Ωφελήθηκαν οι ιδιωτικές κατασκηνώσεις.

Αδυναμία των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα να προσφέρουν διακοπές στα παιδιά τους.

Καταστροφή και εγκατάλειψη σημαντικής κρατικής περιουσίας.

Οι μακροχρόνιες προσπάθειες των κοινοταρχών Καστανιάς κκ. Η. Μπόρλα και Χ. Μπολτσή καθώς και της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών, για παραχώρηση των κατασκηνώσεων στην κοινότητα, ευοδώθηκαν το 1997, με απόφαση του Υπ. Παιδείας για δεκαπέντε χρόνια.

Στη συνέχεια ο Δήμος Ιτάμου, ως συνέχεια της κοινότητας Καστανιάς, με πανελλήνιο διαγωνισμό, προσπάθησε να πετύχει την μίσθωση των κατασκηνώσεων σε ιδιώτη. Το πραγματικό ενδιαφέρον τότε (2000) του γνωστού επιχειρηματία Απ. Αλεξόπουλου, τορπιλίστηκε από κοντόφθαλμες νοοτροπίες αιρετών του Δήμου Ιτάμου.

Δεύτερη προσπάθεια το 2001, επίσης δεν είχε επιτυχή κατάληξη.

Το 2005, το Υπ. Παιδείας, με νέα απόφασή του μετέφερε τις κατασκηνώσεις από τον Δήμο Ιτάμου, στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης.

Το 2007, ως Δημοτική Αρχή, αφού διαπιστώσαμε ότι ο Ο.Τ.Ε.Κ. δεν μπορούσε να αξιοποιήσει και επαναλειτουργήσει τις κατασκηνώσεις, με την αμέριστη συμβολή και του Υφ. Παιδείας κ. Σπύρου Ταλιαδούρου, οι κατασκηνώσεις επαναχωρήθηκαν στον Δήμο Ιτάμου από τον Υπ. Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη τον Φλεβάρη του 2008.

Νέα προσπάθεια του Δήμου Ιτάμου να μισθώσει τις κατασκηνώσεις Καστανιάς, προσέκρουσε στην άρνηση της Δ/νσής Τοπικής Αυτ/σης της περιφέρειας Θεσσαλίας με αυθαίρετη παρερμηνεία των όρων παραχώρησης, να εγκρίνει τους όρους δημοπράτησης.

Το  2009, Δήμος Ιτάμου διέθεσε σημαντικό ποσό από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και διαμόρφωσε ένα τμήμα των κατασκηνώσεων σε χώρο άθλησης με κερκίδα. Συντάχθηκε επίσης από την ΤΥΔΚ μελέτη πλήρους οργάνωσης αθλητικού κέντρου, ύψους 300.000 ευρώ.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μετά την κατάργηση του Δήμου Ιτάμου, και την μεταφορά της περιουσίας του στον Καλλικρατικό Δήμο Καρδίτσας, η απόφαση του Υπ. Παιδείας για την παραχώρηση των κατασκηνώσεων Καστανιάς, βρίσκεται σε ισχύ, αφού δεν υπάρχει άλλη απόφαση.

Δηλαδή ο Δήμος Καρδίτσας, έχει στην κατοχή του και την δυνατότητα αξιοποίησης των κατασκηνώσεων για άλλα δέκα χρόνια.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ

Από την στιγμή που ο Δήμος Καρδίτσας δεν διαθέτει πιστώσεις, δεν μπορεί από μόνος του να αξιοποιήσει τις κατασκηνώσεις Καστανιάς. Πρέπει να αναφέρουμε ότι από μια προμελέτη που συντάχθηκε από τον Δήμο Ιτάμου, το κόστος απλής ανακαίνισης και εξοπλισμού των κατασκηνώσεων ανέρχεται στο ποσό των 400.000 ευρώ.

Αυτός ο κρατικός θησαυρός όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει ανενεργός και αναξιοποίητος.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ προς την Δημοτική Αρχή Καρδίτσας:

1ον. Να διεκδικήσει και να ζητήσει την χρονική αύξηση παραχώρησης των κατασκηνώσεων Καστανιάς στα πενήντα (50) χρόνια.

2ον. Να διασφαλιστεί το σύνολο του μισθώματος (26 στρέμματα) από Δασαρχείο και Πολεοδομία.

3ον. Ο Δήμος να προχωρήσει στην εκμίσθωση των κατασκηνώσεων με εντελώς συμβολικό τίμημα, αλλά αυστηρούς όρους για μισθωτή – επιχειρηματία, ο οποίος πρέπει να είναι φερέγγυος οικονομικά και αποφασισμένος να επενδύσει.

4ον. Οι κατασκηνώσεις Καστανιάς, να λειτουργήσουν καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου ως :
α) Κατασκηνωτικός χώρος
β) Αθλητικό κέντρο
γ) Ως χώρος διαβίωσης κοινωνικών ομάδων που επιδοτούνται από Ευρωπαϊκά προγράμματα και του Ελληνικού Δημοσίου

ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ

1ον. Διασώζεται και αξιοποιείται μια σημαντική κρατική περιουσία.

2ον. Ο νομός Καρδίτσας, αποκτά έναν πρότυπο χώρο Τουρισμού και προσέλκυσης επισκεπτών.

3ον. Σημαντική επένδυση και θέσεις εργασίας.

4ον. Ο Δήμος Καρδίτσας αποκτά έναν χώρο πολλαπλής χρήσης : Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοινωνικής πολιτικής.

Το εγχείρημα δεν είναι ανέφικτο. Αποφάσεις, πολιτική βούληση και ενέργειες απαιτούνται. Η αδράνεια δεν συμβάλλει σε τίποτα !

Βασίλης Τσαντήλας και Θωμάς Χάρμπας

Δημοτικοί Σύμβουλοι Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Έκθεση μικρών καλλιτεχνών της σχολής χορού Μ. Καραπαναγιώτη
Επόμενο άρθρο Ξεκίνησαν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων