Πρόταση Βερίλλη για μεταφορά στρατιωτικής μονάδας στην Καρδίτσα


Σ ε μία λαμπρή τελετή στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα η ηγεσία του Ελληνικού Στρατού και η Πολιτεία τίμησαν το 5ο Σύνταγμα Πεζικού και την πόλη των Τρικάλων.

Συγκεκριμένα παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του αρχηγού Α ΓΕΣ παρασημοφορήθηκε και παραδόθηκε η πολεμική σημαία του 5ου Συντάγματος την οποία είχε κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις στη λεγόμενη «Εαρινή Επίθεση» το Μάρτιο του 1941 στο ύψωμα 731.

Το σύνταγμα αυτό, καθώς και το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων (Ιδιαίτερα το 9ο Τάγμα) ο αποτελούμενα κυρίως από Καρδιτσιώτες και Τρικαλινούς στρατιώτες έγραψαν τις λαμπρότερες σελίδες στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας. Πρωταγωνίστησαν στους απελευθερωτικούς και αμυντικούς αγώνες τον περασμένο αιώνα και ιδιαίτερα στους πολέμους του 1912, 1913,1919-1922 και 1940.

Το 5ο Σύνταγμα ,εγκατεστημένο στα Τρίκαλα από το 1908 μέχρι το 1971, πολλές φορές αναφέρεται σαν σύνταγμα Τρικάλων και σε ορισμένες περιπτώσεις όλες οι θετικές αναφορές για αυτό έχουν σαν μοναδικό αποδέκτη την πόλη των Τρικάλων.

Ακόμα και για το 731, (ένα γεγονός που την ανάδειξή του ξεκινήσαμε εμείς μέσου του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας Ν. Καρδίτας ενώ κατόπιν κατασκευάσαμε εκεί στο ύψωμα ένα μικρό μνημείο και ο Δήμος Καρδίτσας πήρε την πρωτοβουλία για την αδελφοποίηση γυμνασίου της Καρδίτσς με το Γυμνάσιο της Δερβιτσάνης)τείνουν να το μονοπωλήσουν σήμερα με συνεχείς επισκέψεις και την κατασκευή μνημείου στα Τρίκαλα.

Δεν κάνουν κάτι κακό αντίθετα είναι άξιοι συγχαρητηρίων όπως επίσης και ο Βόλος με την προβολή του ταγματάρχη Κασλά από το Βόλο. Αντίθετα ο διοικητής του 5ου Συντάγματος κατά τις μάχες στο 731, συνταγματάρχης Γεωργούλης από τη Ρεντίνα σπανίως αναφέρεται).

Όπως επίσης δεν είναι κακό ότι σε όλες οι άλλες πόλεις της Θεσσαλίας διεκδικούν και έχουν στρατόπεδα με χιλιάδες στρατιώτες που ενισχύουν τα μαγαζιά και τις τοπικές οικονομίες .

Για το άλλο δυτικοθεσσαλικό σύνταγμα , το 1(ή1/38) Σύνταγμα Ευζώνων –το ιστορικότερο, ηρωικότερο και αποτελεσματικότερο, κατά την άποψή μου , στρατιωτικό τμήμα στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας – δεν υπάρχουν σήμερα αναφορές η τιμητικές διακρίσεις. Είναι άγνωστο και σε μας τους Καρδιτσιώτες παρόλο ότι εκεί πολέμησαν οι παππούδες μας και ήταν έτσι οι κυριότεροι συντελεστές στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους ,κατά τη διάρκεια των οποίων διπλασιάστηκε η έκταση και ο πληθυσμός της Ελλάδας, τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Όλοι τότε τιμούσαν και αναφέρονταν στο 1/38 και κατ’επέκταση στην Καρδίτσα που ήταν η έδρα του. Δεκάδες δημοσιογραφικές, στρατιωτικές αναφορές υπάρχουν το 1914.Ακόμη και από τον τότε βασιλιά και την βασίλισσα που δήλωσαν ότι θα έλθουν στην Καρδίτσα, αποκλειστικά ,για να τιμήσουν το ηρωικότερο τμήμα του ελληνικού στρατού μέχρι το γάλο στρατηγό Εντου που επισκέφθηκε την πόλη μας τον Ιανουάριο του 1914. Αναφέρθηκε ότι οι επιτυχίες των στρατιωτικών τμημάτων της Καρδίτσας έγιναν γνωστές και από τις εφημερίδες του εξωτερικού και υποσχέθηκε την κατασκευή νέων στρατώνων.

Στη συζήτηση που είχα εχθές στα Τρίκαλα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον στρατηγό Κωσταράκο διαπίστωσα ότι είναι πολύ καλά ενημερωμένος για την ιστορία και τις επιτυχίες του πρώτου Συντάγματος. Είπε δε , ότι γνωρίζει πολύ καλά και θαυμάζει τη δράση του και για αυτό θα ήθελε να έλθει στην πόλη μας και να στηρίξει όποια σχετική πρωτοβουλία υπάρξει

Η ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΣΗΜΕΡΑ

Η Καρδίτσα σήμερα αγνοεί και δεν προβάλει την ιστορία της.

Κάτι που έχει υποχρέωση να κάνει αφενός για να αναδείξει την ταυτότητα της περιοχής και αφετέρου για να τιμήσει τους δικούς της ανθρώπους. Να τιμήσει, τους πολύ κοντινούς ανθρώπους. Τους πατεράδες και τους παππούδες της σημερινής γενιάς.

Σαν να μην έφτανε αυτό ορισμένοι, μέσα στην άγνοια και την γενικότερη υποβάθμιση και απελπισία, θεωρούν αυτά ξεπερασμένα και εμπόδιο για την πρόοδο της περιοχής.

Κάτι τέτοιο είναι εντελώς ανιστόρητο και απαράδεκτο όχι μόνον γιατί έχουμε υποχρέωση απέναντι στους δικούς μας ανθρώπους ,όχι μόνον γιατί αναδεικνύουμε την ταυτότητα και αναβαθμίζουμε το κύρος της περιοχής αλλά γιατί έτσι βοηθάμε και την πρόοδο της περιοχής μας.

Μάλιστα θυμάμαι χαρακτηριστικά την ειρωνεία που αντιμετώπισα από ελάχιστους όταν για πρώτη αναφέρθηκα στο 731 και άλλα ιστορικά γεγονότα της περιοχής.

Ίσως να είχαν συνδέσει όσους ασχολούνται με τα κοινά σήμερα μόνο με συνεστιάσεις, υποσχέσεις, γενικόλογες αναφορές στα προβλήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της αυτοδιοίκησης και άλλες εύκολες λύσεις.

Αλλά εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν στα τοπικά ζητήματα και ένα όπλο είναι η καλή γνώση της περιοχής και της προσφοράς της.

Θα ήθελα ,δε , να αναφέρω χαρακτηριστικά , ότι στη διεκδίκηση της ίδρυσης κέντρου εκπαιδεύσεως στο Ρούσσο ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησα στον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας ήταν και η συνεισφορά της Καρδίτσας στου απελευθερωτικούς και αμυντικούς αγώνες .Το ίδιο έγινε και αργότερα για την απόδοση του στρατοπέδου στο Δήμο και την μεταφορά τον λυομένων εγκαταστάσεων της 60 ΜΕ.

Το χειρότερο είναι ότι στην Καρδίτσα δημιουργήθηκε και μία αρνητική «παράδοση» για αρκετούς τοπικούς παράγοντες.

Ακούω ακόμη και σήμερα φωνές που λένε «Εδώ η Ελλάδα καίγεται εμείς με την Καρδίτσα θα ασχοληθούμε»

Δεν εξηγείται όμως έτσι, γιατί στους γειτονικούς Θεσσαλικούς νομούς-στην ίδια γεωγραφική περιοχή-είναι εγκατεστημένες στρατιωτικές μονάδες με χιλιάδες στρατιώτες ,που ενισχύουν τα μαγαζιά και την τοπική οικονομία ενώ στην πόλη μας όχι. Απλά δικαιολογείται η εδώ άγνοια και ανικανότητα.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί. Μία κατάσταση που ξεκίνησε στην μεταπολίτευση με τη μεταφορά του τάγματος που είχε έδρα την Καρδίτσα στην περιοχή της Κοζάνης και σήμερα πήρε την μορφή καταιγίδας σε όλους τους τομείς με προτάσεις για συνεχή υποβάθμιση χωρίς κριτήρια. και αξιολόγηση.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι επειδή βρισκόμαστε σε μία περίοδο έντονης κινητικότητας σε όλους του τομείς είναι βέβαιο ότι, μετά το σχολεία και τις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα ανοίξει το θέμα των στρατοπέδων.

Μετά τα γνωστά γεγονότα στη Σχολή Αστυφυλάκων και την 60 ΜΕ η πόλη μας δεν μπορεί να αποδεχθεί ενδεχόμενες προτάσεις η παρασκήνια για μεταφορά και του κέντρου στρατονομίας.

Το σωστό είναι ότι ορισμένα από τα στρατόπεδα που λειτουργούν στο λεκανοπέδιο Αττικής να μεταφερθούν στη επαρχία. Να μεταφερθούν στο φυσικό τους χώρο ,σε άλλες κατάλληλες περιοχές.

Μία πολύ καλή πρόταση είναι η Καρδίτσα και το στρατόπεδο στο Ρούσσο.

Σύμμαχός μας είναι η ιστορία, η γεωγραφική θέση του νομού και η περιοχή του στρατοπέδου.

 

Προηγούμενο άρθρο Χίλιοι αθλητές τον Ιούνιο στη Λίμνη Πλαστήρα - Για τους αγώνες του τριάθλου 1ο XTERRA GREECE
Επόμενο άρθρο Ξεκινά πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα