Πρόγραμμα σίτισης και παροχής τροφίμων σε αστέγους και απόρους από την Περιφέρεια Θεσσαλίας


Πρόγραμμα σίτισης και παροχής τροφίμων σε αστέγους και απόρους ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στο ποσό των 250.000 € και θα έχει διάρκεια μέχρι τα τέλη του 2015. Για το λόγω αυτό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μαζί με τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου, συναντήθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο για να συζητήσουν για την υλοποίηση του προγράμματος.

 

Το πρόγραμμα αφορά ολόκληρη τη Θεσσαλία και έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση των αναγκών των αστέγων καθώς και των αναγκών των ατόμων που οι συνθήκες διαβίωσης δεν τους εξασφαλίζουν καθημερινή σίτιση. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα πληθυσμού και των οποίων το κοινωνικό πρόβλημα επιβάλλει αντιμετώπιση με τη συνεργασία όλων των δυνάμεων, της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας και των φορέων, που έχουν τη δυνατότητα, με σκοπό την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

 

Όπως σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ανάληψης δράσης, και προκειμένου να αντιμετωπιστούν επειγόντως τα οξυμένα προβλήματα, μιας ευπαθούς κοινωνικής ομάδας, των απόρων και των αστέγων, προχωράμε στην υλοποίηση ενός προγράμματος σίτισης, με τη συνεργασία του Υπουργείου, των Δήμων και άλλων φορέων. Το πρόγραμμα αυτό έρχεται για να ανακουφίσει συνανθρώπους μας, στα όρια συνθηκών φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με αποτέλεσμα την ένταση του προβλήματος σίτισης».

 

Ακόμη όπως έγινε ακόμα γνωστό, κατά τη συνάντηση του κ. Β. Κεγκέρογλου με τον κ. Κ. Αγοραστό, συζητήθηκε η υλοποίηση ακόμα ενός προγράμματος που θα αφορά την εύρεση καταλύματος για τους αστέγους. Παράλληλα μέσα στα επόμενα έξι χρόνια περίπου 330 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν για την παροχή τροφίμων σε όλη τη χώρα. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας σημείωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσουν συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός υλοποίησης.

 

 

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η υλοποίηση του έργου παροχής τροφίμων σε αστέγους και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες στέγης, οι οποίες δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής. Τα τρόφιμα που θα παρασχεθούν στους δικαιούχους (άτομα ή οικογένειες), κατατάσσονται στις κάτωθι επτά (7) ομάδες:

Α.  Ζυμαρικά  διαφόρων  τύπων, Ρύζι, Όσπρια, Αλεύρι, Ψωμί, Παξιμάδι κλπ

Β. Φέτα Π.Ο.Π, Κεφαλογραβιέρα Π.Ο.Π,  Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π, Κασέρι Π.Ο.Π. κλπ

Γ. Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ

Δ. Κοτόπουλο ειδικής πτηνοτροφικής εκτροφής, εκτατικής εκτροφής, εκτροφής με 65% δημητριακά κλπ ή κρέας κλπ

Ε. Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο

ΣΤ. Γάλα, πατάτες, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, μέλι, σταφίδες, καφές, ζάχαρη,  κλπ. και διάφορα απαραίτητα στη μαγειρική  (αλάτι, σάλτσες κλπ)

Ζ. Τρόφιμα επιλογής του δεύτερου συμβαλλόμενου, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της περιοχής

 

Το διατιθέμενο βάσει της παρούσας ποσό για την προμήθεια τροφίμων, κατανέμεται αναλογικά κατά ομάδα ως εξής: Α:10%, Β:20%, Γ:15%, Δ:15%, Ε:15%, ΣΤ:10%, Ζ:15%. Το ποσό αυτό μεταφέρεται εξ’ ολοκλήρου και απρόσκοπτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει την υποχρέωση προμήθειας και διανομής των τροφίμων. Η διανομή θα γίνει μέσω των Κοινωνικών Παντοπωλείων του Εθνικού Δικτύου Κοινωνικής Παρέμβασης, των Κοινωνικών Παντοπωλείων τα οποία λειτουργούν με ευθύνη των Δήμων ή/και ΝΠΔΔ ή πιστοποιημένων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2646/98 φορέων Κοινωνικής Φροντίδας ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή που πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις μόνιμης λειτουργίας και τήρησης συστήματος διαχείρισης εισροών- εκροών (τα οποία εφεξής ονομάζονται Δομές) και δεν έχουν ενταχθεί στο ίδιο ή αντίστοιχα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο στήριξης αστέγων.

 

Για τους Δήμους, που δεν διαθέτουν Κοινωνικό Παντοπωλείο, ορίζεται υπεύθυνος του προγράμματος ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που θα έχει και την ευθύνη από πλευράς του Δήμου και συστήνεται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου 3μελής επιτροπή για την διαχείριση του προγράμματος. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, σε συνεργασία με τις δομές Κοινωνική Μέριμνα, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ συνδράμει το έργο της επιτροπής για τη σύνταξη των πινάκων δικαιούχων και την διανομή των τροφίμων που θα διατεθούν στον συγκεκριμένο δήμο.

Προηγούμενο άρθρο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας: Στο ίδιο έργο θεατές
Επόμενο άρθρο Εθελοντική αιμοδοσία από την ΙΡΑ Καρδίτσας