Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ και Αργιθέα


Πριν δυο χρόνια περίπου με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Ανάπτυξης κ. Σιούφα, εκπονήθηκε το «πιλοτικό σχέδιο ανάπτυξης περιοχής Αργιθέας Αγράφων», που στη συνέχεια πήρε τη μορφή κοινής Υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης.

          Κόντεψε να πιστέψουμε ότι επιτέλους το Κράτος αποφάσισε να ασκήσει συνειδητή ορεινή πολιτική και να βάλει στην αναπτυξιακή διαδικασία τις ορεινές πατρίδες της Πίνδου, όμως το γεγονός ότι οι Αργιθεάτες δεν κλήθηκαν καν να μετέχουν στην Επιτροπή παρακολούθησής του, μας γέμισε επιφυλάξεις.        

          Παρά την πρότασή μας, μεταξύ άλλων, να χρηματοδοτηθεί αυτόνομα το σχέδιο, επελέγη η χρηματοδότησή του μέσα από διάφορα προγράμματα μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ.

          Όμως, όπως αποδείχθηκε, το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ αποτελεί και αυτό άλλοθι για  ρουσφέτια, και «κατόπιν ενεργειών μου» χρηματοδοτήσεις, αφού τελικά οι επιλογές και προτεραιότητες του σχεδίου ανάπτυξης, όχι μόνον δεν τηρούνται, αλλά και σκοπίμως υποβαθμίζονται.  

          Αποτέλεσμα αυτού ήταν το γεγονός να έχουν ενταχθεί και να χρηματοδοτούνται μέσω του ΠΙΝΔΟΣ (ακόμη και κατά παρέκκλιση του αρχικού υψομετρικού κριτηρίου ένταξης) διάφορα ρουσφέτια και επιλογές όχι μόνον Υπουργών αλλά και άλλων παραγόντων, γεγονός που θα με άφηνε αδιάφορο (όχι για την ορθότητά του, αλλά για το συνήθως συμβαίνον), αν αυτό δεν γίνονταν σε βάρος της Αργιθέας των Αγράφων και της Πίνδου, που δάνεισε τον ψευδεπίγραφο τίτλο για το πρόγραμμα.

          Ως τώρα με το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ σε επίπεδο Νομού Καρδίτσας, γίνονται, μεταξύ άλλων, τα κελιά στον Άγιο Γεώργιο Μαυροματίου και επίσης  καλλωπίζεται η σπηλιά, που κάποιοι επιμένουν να επιβάλλουν ως τόπο γέννησης του Καραϊσκάκη.

Την ίδια ώρα δεκάδες μνημεία, μοναστήρια, γέφυρες, πέτρινα κτίσματα και βρύσες, αρχαιολογικοί χώροι και άλλα μνημεία της φύσης στην περιοχή της Αργιθέας και των Αγράφων συνολικότερα γκρεμίζονται παραδομένα στη φθορά του χρόνου, στην έλλειψη συντήρησης ακόμη και στοιχειώδους φύλαξης.

Ένα απ’ αυτά το μοναστήρι του «Κώστη» (και όχι Κωστή που παρέφρασαν κάποιοι) μεταξύ Στεφανιάδας – Κουμπουριανών.

Παρά το γεγονός ότι φτιάξαμε μελέτη συντήρησης κτίσματος και αγιογραφιών, με την συμβολή και αφιλοκερδή συμμετοχή συμπατριωτών μας, παρότι εγκρίθηκε από το ΚΑΣ και κοστολογήθηκε σε 360.000 ευρώ, εντούτοις χρηματοδότησαν, μέσω του ΠΙΝΔΟΣ το ποσό των 180.000 ευρώ, που σημαίνει ότι θα  σωθεί το κτίσμα, οι αγιογραφίες όμως, που αποτελούν το σημαντικότερο τμήμα του μοναστηριού (ζωγραφική του 17ου αιώνα) θα εξακολουθούν να σωριάζονται στο πάτωμα, βορά του χρόνου, της υγρασίας αλλά και κυρίως της παντελούς αδιαφορίας των ποικιλώνυμων παραγόντων θα προσθέσω εγώ.  

Έβλεπα το αντίστοιχο πρόγραμμα για τους όμορους Νομούς και ιδιαίτερα των ορεινών Τρικάλων, όπου εντάχθηκαν στο ΠΙΝΔΟΣ και χρηματοδοτούνται συντηρήσεις των μνημείων, συνολικού ποσού 5-6 εκατομμυρίων ευρώ και μοιραία αναρωτιέμαι αν σ’ αυτόν το Νομό υπάρχει έλλειμμα ανθρώπων να τον στηρίξουν ή περίσσεια φιλόδοξων που ιεραρχούν τις ανάγκες του με βάση τα ψήφια που θα εισπράξουν.

Αλλιώς δεν εξηγείται η επιλογή της κατασκευής διοικητηρίου με 16 εκατομμύρια, όταν το ποσό αυτό έφτανε για τη σήραγγα που θα ενώσει τη λίμνη Πλαστήρα με την Αργιθέα και θα πολλαπλασίαζε τα οφέλη του τουρισμού σε επίπεδο Νομού.

Στις προηγούμενες συνεδριάσεις του ΠΙΝΔΟΣ, ο Περιφερειάρχης προφασίζονταν ότι δεν έστειλε προτάσεις η Νομαρχία.

Απ’ ότι διαπίστωσα αυτή τη φορά η Νομαρχία ανακοίνωσε τις προτάσεις που έστειλε στον Περιφερειάρχη αναλυτικά.

Δεν θα μείνω στην ιεράρχισή τους, ούτε στα «ρουσφέτια» που έχουν προαναγγελθεί, θα επισημάνω όμως ότι οι επεμβάσεις – αποκαταστάσεις πέτρινων γεφυριών, βρίσκονται στην 19η θέση της πρότασης και η μονή Κώστη (τα 180.000 ευρώ για τη συντήρηση των αγιογραφιών) στην τελευταία.

Για τη μονή Βλασίου, τη μονή Πετρίλου, τον Άγιο Αθανάσιο Δροσάτου, τις εκκλησίες και τον προφήτη Ηλία του Πετροχωρίου, τη μονή Σπηλιάς, τη μονή Κατουσίου, τη μονή Μεσοβουνίου, τη μονή Ανθηρού, τη μονή Βραγκιανών …(για να περιοριστώ στο χώρο της Αργιθέας) ούτε καν πρόταση δεν είδα.

Φαίνεται ότι εκτιμήθηκε ότι δεν βρίσκονται εντός του ορεινού όγκου του Νομού και περισσότερο δεν κινδυνεύουν καθημερινά να καταρρεύσουν οι σημαντικότατες αγιογραφήσεις τους, από την έλλειψη συντήρησης και προπάντων ενδιαφέροντος από τους όποιους αρμόδιους.

Μα θα μου απαντήσετε ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει τις υποδομές, για τα έργα πολιτισμού μας γκρινιάζεις;

Μάλλον θα πρέπει να ρωτήσω τους Τρικαλινούς, τους Καστοριανούς, τους Γιαννιώτες, πως κατάφεραν και χρηματοδότησαν μέσω του ΠΙΝΔΟΣ τη διάσωση των δικών τους μνημείων και να έχουν ολοκληρώσει συγχρόνως τις υποδομές και τις οδικές τους συνδέσεις και μάλιστα με σήραγγες.

Απ’ ότι φαίνεται το σχέδιο ανάπτυξης Αργιθέας, τείνει να μείνει «ορφανό πατρός» και η ορεινή πολιτική να επανέλθει στους τόπους των πολλών ψηφοφόρων. (βλέπεις τα μοναστήρια της Αργιθέας δεν έχουν ψήφους, ούτε καν καλογήρους τα περισσότερα).

Και επειδή σκόπευα το Σάββατο να πάω στο Νεοχώρι, μάλλον θα το αναβάλλω για άλλη φορά.   

Δεν μου μένει παρά να καλωσορίσω και να ευχηθώ «καλή διασκέδαση» στα πάμπολλα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης του ΠΙΝΔΟΣ και κυρίως στους Υπουργούς και τον Περιφερειάρχη.

Γιατί αν τους καλέσω να πάνε στο Αργύρι ή στη Στεφανιάδα, φοβούμαι ότι θα αρνηθούν για να μην … σκονιστούν οι MERGEDES.

Το να  ντραπούν, επειδή ακόμη υπάρχει χωματόδρομος, δεν το ελπίζω, όπως δεν ελπίζω ότι θα εκτιμήσουν την αξία των μνημείων του πολιτισμού της Αργιθέας και των Αγράφων.

Λάμπρος Γ. Τσιβόλας.

Προηγούμενο άρθρο Συμβούλιο επερωτήσεων
Επόμενο άρθρο Εικόνα εγκατάλειψης