- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Πρόγραμμα παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης

Η ποιότητα των νερών κολύμβησης στις ακτές της Ελλάδας παρακολουθείται συστηματικά από το 1988,  στο πλαίσιο του «Προγράμματος παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης στις ακτές της Ελλάδας», αρχικά σύμφωνα με την Οδηγία 76/160/ΕΟΚ [1] «περί της ποιότητας υδάτων κολύμβησης» και στη συνέχεια σύμφωνα με  τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ [2] «σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης», η οποία υιοθέτησε νέους μικροβιολογικούς δείκτες και με την οποία εναρμονίστηκε η Ελληνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 8600/416/Ε103/2009 [3] (ΦΕΚ 356/Β/26-2-2009).

Στόχος του Προγράμματος είναι η προστασία, η διατήρηση και η βελτίωση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και η προστασία της δημόσιας υγείας των λουομένων, η έγκαιρη λήψη κατάλληλων διαχειριστικών μέτρων σε περιπτώσεις απροσδόκητων καταστάσεων που επηρεάζουν ή αναμένεται ευλόγως ότι θα επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, η ενημέρωση του κοινού και γενικότερα η συμμόρφωση με την Οδηγία 2006/7/ΕΚ.

Το «Πρόγραμμα» επαναλαμβάνεται κάθε έτος κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, από το Μάιο έως τον Οκτώβρη και τα αποτελέσματά του καθώς και η ετήσια έκθεση παρακολούθησης κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ακτές κολύμβησης που παρακολουθούνται είναι εκείνες που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάθε άποψη (αναπτυξιακό, αισθητικό, τουριστικό, περιβαλλοντικό, κλπ) και αυτές που δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Στις παρακολουθούμενες ακτές διενεργούνται αφενός δειγματοληψίες και αναλύσεις για την παρακολούθηση της μικροβιολογικής ποιότητας (εντερόκοκκοι και κολοβακτηρίδια), σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΚΥΑ και αφετέρου οπτικές παρατηρήσεις (παρουσία ρύπων όπως κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ ή άλλα απορρίμματα, παρουσία αλγών και φυκιών ή και ελαίων ή τασιενεργών) για την εκτίμηση της φυσικοχημικής ποιότητας των υδάτων κολύμβησης.

Από το έτος 2016 το πρόγραμμα Παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων ακτών κολύμβησης της περιοχής αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδαςυλοποιούν οι Διευθύνσεις Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και για την περίοδο 2017 – 2023, διενεργήθηκαν ηλεκτρονικοί ανοικτοί διαγωνισμοί για την επιλογή αναδόχων παροχής υπηρεσιών.

Με απόφαση του Αν. Υπουργού ΥΠΕΝ κ. Κων/νου Χατζηγάκη (ΑΔΑ: 64ΛΚ4653Π8-6ΣΖ) η κολυμβητική περίοδος για το έτος 2020, θα διαρκέσει πέντε (5) μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου 2020 τηρουμένων των όρων και των απαιτήσεων που ισχύουν ή θα ισχύσουν εν όψει της πανδημίας του κορωνοϊού. Για το έτος 2020 έχει εγκριθεί το χρονοδιάγραμμα δειγματοληψιών για τους μήνες από Μάιο έως και Οκτώβριο και έχουν πραγματοποιηθεί οι δειγματοληψίες του Μαΐου.

Στην ΠεριφέρειαΘεσσαλίαςυπάρχουν105 σημεία παρακολούθησης και στηνΠεριφέρεια Στερεάς 144, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί με Απόφαση του Συντονιστή Α.Δ.Θ.Στ.Ε.Η επόμενη αναθεώρηση του δικτύου κολύμβησης θα γίνει το 2020 με εφαρμογή τα έτη 2021-2022.

Η ανάρτηση των αποτελεσμάτων των ακτών κολύμβησης της περιοχής αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας γίνεται στην ιστοσελίδα της Α.Δ.Θ.Στ.Ε. http://www.apdthest.gov.gr