Ειδήσεις

Πρόγραμμα Κιν/φικής Λέσχης Καρδίτσας


Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 στις 20:00, στην αίθουσα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας (ΠΕΔ Καρδίτσας) Μ. Αλεξάνδρου 34, η Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας θα προβάλει το ντοκιμαντέρ «Όλυμπος – Τέσσερα Μονοπάτια Για Να Φτάσεις Τους Θεούς» σε σενάριο-σκηνοθεσία Νίκου Ντουρλιού, 2017, 96′.
Ο σκηνοθέτης Νίκος Ντούρλιος θα παρευρίσκεται στην προβολή του ντοκιμαντέρ, και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους παρευρισκομένους τόσο για το ντοκιμαντέρ, όσο και για ευρύτερα θέματα των εθνικών δρυμών.

Σημειώνεται πως η ταινία θα προβληθεί και στο Φανάρι Καρδίτσας, τόπο καταγωγής του σκηνοθέτη, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 στις 19:30 στο Δημοτικό Κατάστημα Φαναρίου.

Σύνοψη
Το ντοκιμαντέρ, με μια σφαιρική προσέγγιση των σημερινών, πολύπλευρων ορειβατικών δραστηριοτήτων του Ολύμπου, μας οδηγεί στην κορυφή του Μύτικα, την κατοικία των Θεών, μέσω τεσσάρων διαφορετικών διαδρομών, μέσω τεσσάρων διαφορετικών εποχών. Διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικές ομάδες ορειβατών σε κάθε ένα από τα τέσσερα μονοπάτια, διαφορετικά καταφύγια, ίδια κούραση, κοινός στόχος.
Σε κάθε διαδρομή, μας οδηγούν διαφορετικοί ορειβάτες, φέρνοντάς μας σε επαφή με τη μαγεία των δασών με τις υπεραιωνόβιες οξιές και τα ρόμπολα, και την ασύγκριτη ομορφιά του Οροπεδίου των Μουσών, των κορυφών και του αλπικού τοπίου. Μαζί τους γνωρίζουμε τους ανθρώπους που ζουν και αγαπάνε το μαγικό αυτό βουνό. Παρακολουθώντας την ανάβαση για την κορυφή, τον Μύτικα, σε μια παράλληλη πλοκή των τεσσάρων μονοπατιών, σε διαφορετικές εποχές, νοιώθουμε την κούραση των ορειβατών, απολαμβάνοντας ως αντιστάθμισμα ένα πανέμορφο τοπίο που προκαλεί δέος. Κάθε ομάδα έχει τον δικό της ρυθμό και ντύνεται με το δικό της μουσικό θέμα, με τον Κώστα Ζολώτα ως συνδετικό κρίκο της πλοκής, να μας μεταδίδει με τη χαρισματική του αφήγηση τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις του.
Η κάμερα του Νίκου Ντουρλιού, εντυπωσιάζει, παντρεύοντας τις υπέροχες εικόνες και εναλλαγές του τοπίου, με την παράλληλη πλοκή των περιπετειών των ορειβατών στα τέσσερα μονοπάτια. Ο θεατής, αισθάνεται το βουνό να τον καλεί.
Επίσημη συμμετοχή στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2017.
Συντελεστές
Σενάριο/Σκηνοθεσία/Φωτογραφία: Νίκος Ντουρλιός
Αφήγηση: Ακύλλας Καραζήσης
Πρωτότυπη μουσική: Θοδωρής Ρεγκλής
Μοντάζ: Μαρία Κουνάβη
Μιξάζ: MilkAudio
Βοηθοί σκηνοθέτες: Ηλίας Στάθης, Θένια Εμμανουήλ
Βιογραφικό σκηνοθέτη
Ο Νίκος Ντουρλιός ΜΑ, γεννήθηκε στο Φανάρι Καρδίτσας. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο, Master of Arts, από το τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής «Παραγωγή Βίντεο – Οπτικοακουστικά Μέσα και Κινούμενα Γραφικά». Σπούδασε στη σχολή Μηχανολόγων-Μηχανικών του ΤΕΙ Πάτρας και σκηνοθεσία στη σχολή κινημ/φου της Ευγενίας Χατζήκου και κατόπιν στη σχολή κινημ/φου Λυκούργου Σταυράκου.
Ασχολείται με τη φωτογραφία σχεδόν 30 χρόνια, και ειδικότερα στη φωτογράφιση του ελληνικού τοπίου με μηχανές μεγάλου φορμά. Φωτογραφίζει τον Όλυμπο από το 1995.
Τα τελευταία χρόνια, ασχολείται με την παραγωγή ντοκιμαντέρ, ταινιών μικρού μήκους, κινηματογραφικών παραγωγών μικρού μήκους, εταιρικών video και τη διαφημιστική φωτογραφία. Έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους και η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, είναι το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Όλυμπος – Τέσσερα Μονοπάτια Για Να Φτάσεις Τους Θεούς».

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει την Τρίτη το Δ.Σ. του ΕΒΕ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας: Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή