Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας, την άνοιξη του 2016, ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του σχεδίου της επανεγκατάστασης του κολχικού φασιανού (Phasianus colchicus colchicus) σε επιλεγμένες θέσεις στο παραποτάμιο οικοσύστημα του Καλλέντζη.
Υπενθυμίζουμε, ότι, μετά από εγκεκριμένη μελέτη και σε συνεργασία με τη αρμόδια Δασική Αρχή, με νομιμότατες διαδικασίες, ο Σύλλογος εγκατέστησε 160 ικανοποιητικώς προσαρμοσμένα ενήλικα (>12 μηνών ) άτομα του είδους αυτού, σε επιλεγμένα σημεία – θέσεις στο πλέον κατάλληλο παραποτάμιο ενδιαίτημα, στην περιοχή ευθύνης μας. Η περιοχή επανεγκατάστασης ανήκει διοικητικά στο Δήμο Καρδίτσας και δασικά στην δικαιοδοσία ευθύνης του Δασαρχείου Καρδίτσας. Αποτελείται από ένα μεγάλο τμήμα του οικοσυστήματος του ποταμού Καλέντζη, που διαρρέει κυρίως δασικές εκτάσεις και γεωργικές καλλιέργειες κοντά στις κοινότητες Δαφνοσπηλιάς, Καλλιφωνίου, Ζαιμίου, Μέλισσας και Πτελοπούλας.
Ο Κολχικός φασιανός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και σπάνια είδη της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας πτηνοπανίδας. Το είδος σύμφωνα με την παράδοση μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από την Κολχίδα της Γεωργίας περίπου το 1.300π.Χ. από τους Αργοναύτες. Το όνομά του πιστεύεται ότι προήλθε από τον ποταμό ‘’ Φάσι’’ της Κολχίδας. Ο τελευταίος αυτόχθων φυσικός πληθυσμός του είδους στην Ελλάδα, διαβιεί στο οικοσύστημα του δάσους Κοτζά Ορμάν στον ποταμό Νέστο. Η επανεγκατάσταση του είδους στην περιοχή μας είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο και πρωτοποριακό εγχείρημα με πολλές και μεγάλες δυσκολίες, αλλά αποτελεί όνειρο ζωής για κάθε συνειδητοποιημένο κυνηγό και κυνόφιλο. Στην σημερινή δυσμενή οικονομική και κοινωνική συγκυρία έχει τεράστια σημασία να προγραμματιστεί για μια 5ετία από έναν Κυνηγετικό Σύλλογο η υλοποίηση ενός στόχου που φαντάζει απίθανος και άπιαστος. Οι πρώτες μας όμως προσπάθειες φαίνεται να στέφονται από επιτυχία καθώς ήδη οι πρώτοι νεαρής ηλικίας κολχικοί φασιανοί συγκροτούν ομάδες με τους γονείς τους δίπλα στις όχθες του ποταμού! Είναι ένα ευχάριστο και ονειρικό ξεκίνημα, που εδώ και μήνες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της γύρω περιοχής το αντιλαμβάνονται, το χαίρονται και το υποστηρίζουν! Απομένει βλεβαια στους κυνηγούς μας – σε όλους τους κυνηγούς της περιοχής και τους επισκέπτες κυνηγούς – να ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ την προσπάθεια του Συλλόγου και φυσικά να ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ και να ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ το μοναδικό αυτό είδος, τον ΚΟΛΧΙΚΟ ΦΑΣΙΑΝΟ που ενδέχεται να αποικίσει ξανά τους βιοτόπους μας. Τονίζουμε ιδιαίτερα, ότι ο κολχικός φασιανός αποτελούσε στο παρελθόν ενδημικό θήραμα, σήμερα ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στην ρυθμιστική θήρας, διότι δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην ελληνική φύση εκτός του δάσους Κοτζά Ορμάν στο Νέστο. Ο Κολχικός Φασιανός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον κυνηγετικό φασιανό που είναι ένα απλό υβρίδιο, το οποίο παρά το ότι εκτρέφεται και απελευθερώνεται κατά χιλιάδες άτομα, από τα δημόσια και τα ιδιωτικά εκτροφεία και τους Συλλόγους, δεν κατάφερε πουθενά στην Ελλάδα να ευδοκιμήσει και να σχηματίσει σταθερούς και βιώσιμους πληθυσμούς παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν και τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας λόγω της θετικής έκβασης της πρώτης προσπάθειας, θα υπερασπίσει με θέρμη το πρόγραμμα επιτηρώντας και σημαίνοντας με ενημερωτικές πινακίδες την περιοχή εγκατάστασης και θα αντιμετωπίσει με ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ τυχόν κρούσματα λαθροθηρίας. Η διαδικασία και η προσπάθεια έχει μεγάλο χρονικό ορίζοντα και στα επόμενα έτη μετά το 2016. Αυτό, διότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους θηραματολόγους, οι προσπάθειες μπορούν να κρατήσουν μέχρι και πέντε έτη, έτσι ώστε να επιτευχθεί η εγκατάσταση ενός βιώσιμου πληθυσμού. Αυτονόητο είναι ότι στα σημεία απελευθέρωσης πρέπει να υπάρχει κάλυψη, νερό, τροφή, επιτήρηση, μειωμένη παρουσία αρπάγων, ενημέρωση κατοίκων και φυσικά απουσία ανθρώπινης όχλησης. Το πρόγραμμα επανεγκατάστασης του κολχικού φασιανού υλοποιείται με δαπάνες του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρδίτσας από τις φιλοθηραματικές εισφορές των κυνηγών μελών του, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή τους στη νέα κυνηγετική περίοδο.
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ