Πρόγραμμα απασχόλησης για 7.000 ανέργους


Δυνατότητα αμειβόμενης κατάρτισης και απασχόλησης δίνει νέο πρόγραμμα, που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα και θα απευθύνεται σε 7.000 άνεργους.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι άνεργοι, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ (ανεξάρτητα αν λαμβάνουν ή όχι επίδομα) και ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένα άτομα, μετανάστες, παλιννοστούντες, οροθετικοί, φυλακισμένοι και αποφυλακισμένοι, θύματα ενδοοικογενειακής βίας κ.ά.

Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ, οι οποίοι λόγω της εγγραφής τους σε επαγγελματικές ενώσεις ή επιμελητήρια δεν έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει με υπεύθυνη δήλωση να βεβαιώσουν πως είναι άνεργοι και δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση το προηγούμενο οικονομικό έτος, καθώς και να προσκομίσουν εκκαθαριστικό σημείωμα του προηγούμενου έτους με μηδενικό εισόδημα ή εισόδημα κάτω του αφορολόγητου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και με Εξειδικευμένα Κέντρα Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει προκατάρτιση των ωφελουμένων, διάρκειας έως 200 ωρών με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων για την παρακολούθηση της κατάρτισης. Μεταξύ αυτών είναι ανάπτυξη δεξιοτήτων γραφής, ανάγνωσης, χρήσης αριθμών, βασική ορολογία ξένης γλώσσας, επαγγελματική ορολογία ανάλογα με το πρόγραμμα κατάρτισης που θα ακολουθήσουν, βασικές γνώσεις χειρισμού Η/Υ καθώς και ενημέρωση για νομικά θέμα (π.χ. ασφαλιστικά ή εργασιακά δικαιώματα).

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το κύριο μέρος της κατάρτισης που περιλαμβάνει θεματικά πεδία όπως επαγγέλματα περιβάλλοντος, υγεία -πρόνοια, αθλητισμός – πολιτισμός – επικοινωνίες, παιδαγωγικά, οικονομία – διοίκηση, πληροφορική, τουρισμός – παροχή υπηρεσιών, αγροτικά και τεχνικά – μεταφορές. Η κατάρτιση διαρκεί από 300 έως 450 ώρες, ενώ μετά οι ωφελούμενοι θα πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις ή επαγγελματικά εργαστήρια που βρίσκονται στον νομό όπου έγινε η κατάρτιση. Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες, αφού ολοκληρωθεί η πρακτική άσκηση, να χορηγήσουν συστατική επιστολή σε κάθε καταρτιζόμενο.

Στους ωφελούμενους θα χορηγείται στη διάρκεια της κατάρτισης εκπαιδευτικό επίδομα 5 ευρώ μεικτά ανά ώρα εκπαίδευσης ή 6 ευρώ μεικτά εάν οι ωφελούμενοι είναι άτομα με αναπηρία, οροθετικοί, άτομα απεξαρτημένα ή υπό απεξάρτηση. Παράλληλα, ορίζεται πως σε περίπτωση που η ημερήσια διάρκεια των μαθημάτων ξεπερνά τις τρεις ώρες, τα Κέντρα Κατάρτισης αναλαμβάνουν την κάλυψη δαπανών διατροφής των ωφελουμένων, ενώ όπου είναι απαραίτητο καλύπτονται και τυχόν δαπάνες μετακίνησης και διαμονής τους.

Μετά το τέλος της κατάρτισης και της πρακτικής άσκησης, προβλέπεται υποχρεωτική πρόσληψη από τις επιχειρήσεις όπου έγινε η πρακτική τουλάχιστον για το 15% των καταρτισθέντων για διάστημα τριών μηνών (τουλάχιστον 70 ημερομίσθια πλήρους απασχόλησης). Η πρόσληψη πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα 30 ημερών από τη λήξη της κατάρτισης.

Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης ορίζονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους ωφελούμενους. Ειδικότερα, οι καταρτιζόμενοι έχουν υποχρέωση αδιάλειπτης παρακολούθησης των μαθημάτων, με το επιτρεπόμενο όριο απουσιών να ανέρχεται στο 10% επί της συνολικής διάρκειας των ωρών του προγράμματος. Ειδικά για τους καταρτιζόμενους που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα απεξαρτημένα ή υπό απεξάρτηση και οροθετικοί, το όριο των απουσιών αυξάνεται μέχρι το 20% των συνολικών ωρών του προγράμματος. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου απουσιών προβλέπεται περικοπή του συνόλου του εκπαιδευτικού επιδόματος.

TA NEA

Προηγούμενο άρθρο Πρωτοβουλίες του πρώην προέδρου της βουλής, Δημήτρη Σιούφα στο ίδρυμα της βουλής για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία
Επόμενο άρθρο Στην Αθήνα οι Θεσσαλοί αγρότες