Πρωτοσέλιδο

Πρωτοποριακά έργα στον Δήμο Παλαμά


Δύο πρωτοποριακά και συγχρόνως σημαντικά έργα που εντάσσονται στις καλές πρακτικές των Δήμων για εξοικονόμηση ύδατος και ενέργειας, έχουν εγκριθεί για τον Δήμο Παλαμά και αναμένεται σύντομα η δημοπράτησή τους. Τα έργα αφορούν τόσο σε άρδευση όσο και ύδρευση και είναι ιδιαίτερα φιλικά και προς το περιβάλλον.

Η πρώτη καλή πρακτική αφορά στην ΄΄Προμήθεια, την ολοκληρωμένη εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος αυτομάτου ελέγχου των παροχών για τον έλεγχο της άρδευσης με ταυτόχρονη χρήση προπληρωμένης κάρτας΄΄.

Ο Δήμος Παλαμά διαχειρίζεται περίπου τετρακόσιες (400) θέσεις ηλεκτρικών πινάκων τροφοδοσίας αντλιών άρδευσης που αναρροφούν νερό από το παρακείμενο αρδευτικό κανάλι. Αποτελούνται από υπάρχοντα ηλεκτρικό πίνακα εντός πίλλαρ που έχει ηλεκτροδοτηθεί από τη ΔΕΗ ο οποίος έχει την δυνατότητα να τροφοδοτεί ταυτόχρονα μέχρι και τέσσερις αντλίες οι οποίες συνδέονται μέσω τριφασικού ρευματολήπτη (πρίζας) ισχύος. Ο κάθε ηλεκτρικός πίνακας διαθέτει γενικό διακόπτη και κατάλληλους ηλεκτρονόμους ισχύος καθώς και συστήματα προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των συνδεδεμένων αντλιών.

Προκειμένου ο Δήμος να  διασφαλίσει την μείωση κατανάλωσης ενέργειας και νερού καθώς και την πληρωμή  του  κόστους της χρήσης άρδευσης, κρίνεται απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του συστήματος εποπτείας, μέσω προπληρωμένης κάρτας. Δηλαδή θα γίνει προμήθεια και τοποθέτηση  στους υπάρχοντες πίνακες αγροτικού εξηλεκτρισμού  σύστημα λειτουργίας με προπληρωμένη κάρτα και έλεγχος παρακολούθησης και τιμολόγησης των αρδεύσεων μέσω απομακρυσμένου συστήματος ελέγχου της κατανάλωσης ενέργειας (Τηλεμετρία). Έτσι δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της διαδικασίας της άρδευσης με στόχο την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και καλύτερης οργάνωσής της. Το σύστημα θα διαθέτει και πυκνωτές βελτίωσης συνημίτονου που θα οπλίζουν ανάλογα με τα kw που θα λειτουργούν.  Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση μέσω της μείωσης άεργου ισχύος.

Τα επιμέρους συστήματα θα συνδεθούν με Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣΕ) από το οποίο θα γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση των ενεργειακών και υδάτινων πόρων, μέσω ηλεκτρονικής αποτύπωσης του δικτύου άρδευσης.  Έτσι, μέσω εγκατάστασης κατάλληλου εξοπλισμού τηλεμετρίας και παραμετροποιημένου λογισμικού, θα συλλέγονται (και θα επεξεργάζονται) πληροφορίες από όλες τις εγκαταστάσεις των ηλεκτρικών πινάκων άρδευσης, οι οποίες θα ενημερώνουν το σύστημα .

Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην δράση 4.3.1 ΄΄Υποδομές εγγείων βελτιώσεων΄΄ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και έχει προϋπολογισμό 2.170.000 ευρώ.

Η δεύτερη καλή πρακτική αφορά στην ΄΄Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος έλεγχου διαρροών (τηλεέλεγχος-τηλεχειρισμός), παρακολούθησης και αυτομάτου έλεγχου υδραυλικών και λειτουργικών παραμέτρων κεντρικού συστήματος τροφοδοσίας δικτύου ύδρευσης του Δήμου Παλαμά΄΄

Ο Δήμος Παλαμά χρηματοδοτήθηκε με 1.392.520 ευρώ, από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ για το παραπάνω έργο και σκοπός της πρότασης είναι η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ποσοτικής και ποιοτικής διαχείρισης και ελέγχου των υδάτινων πόρων τα οποία είναι και ο τελικός διαχειριστικός στόχος της Δ.Ε.Υ.Α.Π και  του Δήμου γενικότερα  στα πλαίσια της πλήρους εφαρμογής των νέων τεχνολογιών.

Ο βασικός σκοπός της Δ.Ε.Υ.Α.Π  είναι η συγκέντρωση των πληροφοριών από όλες τις εγκαταστάσεις Ύδρευσης σε Κέντρο Ελέγχου και η συνολική επεξεργασία τους. Σε συνδυασμό με το σύστημα διαχείρισης Υδατικών Πόρων και την ηλεκτρονική αποτύπωση του δικτύου μεταφοράς και διανομής νερού θα οδηγήσει, μέσω κατάλληλου λογισμικού στην άμεση σφαιρική παρουσίαση των αποθεμάτων, της κατανάλωσης, του ισοζυγίου νερού την παρακολούθηση της ποιότητας νερού και στην δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους. Ακολούθως και μέσα από την αποκτηθείσα εμπειρία στην κατάστρωση καθημερινού πλάνου οι μηχανικοί, εργοδηγοί και υδρονομείς θα επιτύχουν την βέλτιστη λειτουργία του υδροδοτικού συστήματος που ελέγχει η ΔΕΥΑΠ και  ο Δήμος.

Η υλοποίηση της πράξης  θα αυξήσει την πληροφόρηση και τη γνώση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με την προστασία και την ορθή αξιοποίηση των υφιστάμενων υδατικών πόρων, με τελικό στόχο την ομαλή και βελτιστοποιημένη λειτουργία, τόσο οικονομικά όσο και τεχνικά του συνόλου του συστήματος πόσιμού νερού του Δήμου (δίκτυο και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός).

Η πράξη  θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων της Δ.Ε.Υ.Α.Π και του Δήμου γενικότερα για πόσιμο νερό, θα μειώσει την υπεράντληση υδάτων και θα προστατεύσει τον υδροφόρο ορίζοντα και τέλος θα βελτιώσει την ποιότητα του προσφερόμενου πόσιμου νερού στο καταναλωτικό κοινό.

 

Προηγούμενο άρθρο Ειδικό Τουρνουά Δευτεραθλητών
Επόμενο άρθρο Η Εξέλιξη της Έρευνας στις Νευροεπιστήμες